Nej, Lif: Selvfølgelig skal DK ikke masseuddanne læger til arbejdsløshed
Af Camilla Rathcke, formand for Lægeforeningen
Bragt på Altinget 17. marts 2025
Altinget har i flere artikler belyst det problem, det er, at vi i Danmark risikerer at uddanne tusindvis af læger til arbejdsløshed. Og det er ikke tal hevet ud af den blå luft, men såmænd en fremskrivning fra Finansministeriet: I 2035 står Danmark med et overskud af læger på 10.300. Det er vel at mærke en fremskrivning, som både optræder i Robusthedskommissionens rapport og Sundhedsstrukturkommissionens hovedrapport.
Både Jakob Kjellberg og undertegnede har klart givet udtryk for, at der skal gribes ind. Optaget på universiteterne skal ikke skrues op. Det skal derimod skrues ned, for ingen kan være tjent med, at Danmark uddanner tusindvis af læger til arbejdsløshed.
Alligevel mener Lif, at vi ikke bør skrue ned for optaget. Logikken er, må man forstå i Altinget, at de tusindvis af flere læger, end der er brug for i sundhedsvæsenet, kan bruges i de danske medicinalvirksomheder. Derfor er det ikke spild at uddanne tusindvis af læger i såkaldt overskud, lyder det.
Det klinger bare virkelig hult, når man få linjer længere nede i artiklen kan læse, at Lif ikke kan love, at industrien kan ansætte 10.000 læger de kommende år. Så kan det godt være, at antallet af læger i industrien ifølge Lif er steget, og at der er en stigende interesse fra læger, der gerne vil arbejde i industrien. At det er korrekt, er jeg ikke i tvivl om. Men det ville være oplagt og befriende for debatten, hvis Lif blev konkrete og lagde tal frem, der siger noget om antal læger i industrien. Både for de, der er beskæftigede i industrien nu, og for det antal, man forventer at beskæftige i fremtiden. Den dokumentation har vi fortsat til gode at se.
Det, vi fra Lægeforeningens side til gengæld kan se ud fra tilgængelige data og viden om vores medlemmers beskæftigelse, er, at kun et fåtal af læger er beskæftiget i industrien. I Sundhedsstyrelsens Lægeprognose 2021-2045 kan man læse, at antallet af læger beskæftiget i industrien i tiårsperioden 2009-2019 steg fra 237 til 293. Særskilt for årene 2013-2019 kan man se, at stigningen var ca. 10 procent, hvilket svarer til en årlig vækst på 1,6 pct. Antallet af læger beskæftiget i medicinalindustrien svarer til ca. 1 pct. af alle beskæftigede læger. Og ja, det er tal af gammel dato, men det siger alligevel noget om niveauet – også i vækstårene 2013-2019.
På baggrund af Lægeforeningens egne data er det vores skøn, at omtrent 500 læger er beskæftiget i industrien. Vel at mærke ud af cirka 29.600 erhvervsaktive medlemmer af Lægeforeningen, som organiserer 96 procent af læger i Danmark.
Det fører mig frem til to skarpe spørgsmål, vi mangler svar på fra Lif:
Hvor mange læger forventer industrien helt præcist at ansætte fremadrettet? Og vigtigst: Hvor mange tusinde læger skal Danmark uddanne til arbejdsløshed, hvis det står til jer?
Jeg er med på, at det for virksomhederne er rart at kunne vælge mellem lang række kvalificerede kandidater herunder læger. Det er såmænd også kun godt, hvis industrien beskæftiger flere læger - det bifalder jeg naturligvis. Men selvfølgelig skal Danmark ikke uddanne tusindvis af læger til arbejdsløshed, og det er præcis, hvad der vil ske, hvis man ikke skruer ned for optaget på medicinstudierne samlet set.