LF nyhedsbrev 22. november 2024
Kære kollega
Der er nu endelig landet en sundhedsreform, som er omfattende og ambitiøs, og som har en bred forligskreds bag sig. Det har jeg kvitteret for i en række medier efter regeringen og aftalepartiernes præsentation.
Overordnet peger sundhedsreformen i den rigtige retning.
Den forstærker og investerer i udbygningen af det nære sundhedsvæsen og de praktiserende lægers rolle, ligesom der også sker en styrkelse af speciallægepraksis. Dertil kommer betydelige ændringer i den regionale struktur – ikke kun i antal men også med etableringen af sundhedsråd under regionsrådene.
Men det er også klart, at hvis reformen skal nå i mål og forbedre lægedækningen og dermed kapaciteten i det nære sundhedsvæsen, er flere speciallæger afgørende. Men det handler også om psykiatri og flere andre specialer, der i dag har speciallægemangel.
Forude venter et gigantisk arbejde med omstilling, nye strukturer og partnerskaber. Det skal vi som læger sætte os i spidsen for både organisatorisk, ledelsesmæssigt, fagligt og kulturelt.
Du kan læse meget mere om Lægeforeningens syn på sundhedsreformen nedenfor.
De bedste hilsner
Camilla Noelle Rathcke
Formand for Lægeforeningen
Seneste leder i Ugeskrift for Læger om sundhedsreformen: Omstillingen kræver flere speciallæger
Lægeforeningens nye forebyggelsespolitik vil gøre op med den danske drukkultur
Alkohol spiller ofte en for stor rolle i livet hos børn, unge og voksne. Der er behov for en national samtale om vores alkoholkultur, og et grundlæggende opgør med danskernes alkoholvaner. Derfor foreslår vi blandt andet at indføre en 18-års aldersgrænse på køb af al alkohol og at forbyde markedsføring af alkohol.
Læs mere i Lægeforeningens ni forslag til en mere bæredygtig alkoholkultur
Lægeforeningen kæmper for en værdig sidste tid for patienterne – ikke aktiv dødshjælp
Ved to velbesøgte medlemsmøder i starten af november satte Lægeforeningen fokus på, hvordan vi sikrer en værdig sidste tid for patienterne. For Lægeforeningen er det vigtigt at sikre, at patienter får adgang til den lindring og støtte, de har behov for i den sidste tid:
- Palliation skal være en patientrettighed for alle med behov
- Palliation skal tilbydes i ensartet kvalitet i hele landet, og der skal sikres tilstrækkelige
- Sundhedsprofessionelle med palliative kompetencer til patienternes behov.
Josephine Duevang Rathenborg fra Lægeforeningen Syddanmark, tidligere formand for Dansk Selskab for Palliativ Medicin og medlem af etisk råd Anette Hygum talte om, hvordan det palliative område styrkes, og sognepræst i Gjellerup Sogn og initiativtager til Netværket ”Nej til statsassisteret selvmord” Inge Marie Kirketerp Hansen gav præstens syn på værdighed.
Til medlemsmødet i Køge gav bl.a. Emma Helledie Dansk Selskab for Palliativ Medicins syn på en værdig død, og hospitalspræst ved Rigshospitalet og initiativtager til netværket Nej til statsassisteret selvmord Lotte Mørk satte flotte ord på værdighed.
Tak for to rigtig gode medlemsmøder med mange gode input, spørgsmål og refleksioner om en værdig sidste tid for patienterne.
Har du tilknytning til industrien? Husk at anmelde eller ansøge
Som læge har du pligt til at anmelde eller ansøge Lægemiddelstyrelsen, hvis du ønsker at have tilknytning til en lægemiddel- og medikovirksomhed eller en specialforretning med medicinsk udstyr.
Lægemiddelstyrelsen har lavet en quickguide på deres hjemmeside, som gør det nemmere for dig at få et overblik over reglerne og få anmeldt eller ansøgt korrekt.
Husk at anmelde eller ansøge, inden du begynder tilknytningen – se hvordan på styrelsens hjemmeside: Lægers tilknytning til virksomheder
Har du spørgsmål?
Har du spørgsmål til din tilknytning til industrien, kan du kontakte Lægemiddelstyrelsen på 4488 9595.
Er du klædt på til de nye regler om fravalg af genoplivningsforsøg?
Fra den 15. januar 2025 kan alle habile borgere over 60 år fravælge genoplivningsforsøg ved hjertestop. Der vil derfor være nye situationer, hvor du som læge ikke skal forsøge genoplivning af en livløs person. Styrelsen for Patientsikkerhed har på lavet en guide med information og videoer, som er henvendt til både almen praksis, hospitalsområdet samt plejesektoren og det præhospitale område.
Se guiden på styrelsens hjemmeside
Personlig krise, sygdom eller misbrug? Få hjælp hos Lægeforeningens socialrådgiver
Som medlem af Lægeforeningen kan du få rådgivning af Lægeforeningens socialrådgiver. Du kan blandt andet få rådgivning om personlige, økonomiske og sociale forhold. Hvis du er blevet ramt af sygdom, kommet i en personlig krise, har fået et misbrug eller har mistanke om misbrug hos en kollega, kan socialrådgiveren også hjælpe.
Læs mere om dine muligheder for at få hjælp
Lægeforeningen Hovedstadens internat: Samarbejde og nye strukturer
I starten af november holdt Lægeforeningen Hovedstadens bestyrelse sit årlige bestyrelsesinternat, der var dedikeret til forberedelserne til regeringens ventede sundhedsreform.
Bestyrelsen drøftede blandt andet den mulige organisatorisk sammenlægning af somatikken og psykiatrien, behovet for et vedvarende fokus på kapacitetsudfordringerne i det offentlige sundhedsvæsen og den nye struktur øst for Storebælt. Både i forhold til en ny opgavefordeling mellem region og kommuner og i forhold til en ny stor Region Østdanmark. I drøftelserne deltog også regionsdirektør Jens Gordon Clausen, hospitalsdirektør Birgitte Rav Degenkolv samt direktøren for Københavns Kommunes Sundheds- og Omsorgsforvaltning, Per Bennetsen.
Vil reformen redde det sjællandske sundhedsvæsen?
Det var spørgsmålet til Lægeforeningens medlemsmøde i Køge mandag aften, hvor regionsrådsformand Trine Birk Andersen (S), formand for PLO Jørgen Skadborg og næstformand for Lægeforeningen Ann-Louise Reventlow-Mourier svarede på spørgsmål fra de fremmødte sjællandske læger.
Læs hele artiklen i Ugeskrift for Læger
Lægeforeningen Sjællands sundhedspolitiske fokusområder for 2025
Lægeforeningen Sjællands bestyrelse har i september holdt sit årlige strategiinternat, hvor regeringens nye sundhedsudspil og konsekvenserne for lægerne i Region Sjælland blev diskuteret. For at udvide vores forståelse havde vi inviteret Mogens Vestergaard, praktiserende læge og medlem af Sundhedsstrukturkommissionen, til at dele sine indsigter med arbejdet.
På internatet fastlagde bestyrelsen også de sundhedspolitiske fokusområder for 2025. Det skete med særlig opmærksomhed på lægedækning, sundhedsudspillet samt hvad der kan gøres for at sikre et effektivt og sammenhængende sundhedsvæsen før en eventuel sammenlægning.
Bestyrelsen besluttede også de medlemsstrategiske indsatser for næste år. I løbet af 2025 kan lægerne i Region Sjælland se frem til medlemsmøder om blandt andet resultaterne fra Covid-19 forskningsprojekter, E-hospitalet og uddelingen af Lægeforeningen Sjællands kollegialitetspris.
Derudover planlægger vi møder med regionsrådspolitikere, koncerndirektionen og udvalgsformænd i det kommende år. Her vil blandt andet sundhedsreformens betydning og konsekvenser for Region Sjælland blive fulgt nøje.
Dialogmøde med regionen om regeringens sundhedsudspil
I slut september havde Lægeforeningen Sjælland inviteret regionsrådspolitikerne og regionens tillidsvalgte læger til dialogmøde. Fokus var regeringens sundhedsudspil ”Sundhed tæt på dig” – i en regional kontekst.
Sundhedsøkonom Jakob Kjellberg indledte mødet med et oplæg om hovedbudskaberne i regeringens udspil. Efterfølgende fulgte en debat, hvor emner som lægemangel i Region Sjælland, sikring af lægedækning i områder med størst behov samt sammenhæng i sundhedsvæsenet frem mod den kommende sammenlægning blev diskuteret.
Regionsrådspolitikerne understregede vigtigheden af at sikre, at Region Sjælland drager størst mulig fordel af den kommende sundhedsreform og på at sikre stærke faglige miljøer for både læger og sygeplejersker for at fastholde sundhedspersonalet i regionen.
”Vi gør det godt i Region Sjælland, vi har bare brug for lidt flere til at gøre det bedre”, sagde Regionsrådsformand, Trine Birk Andersen. Politikerne udtrykte også deres tak for invitationen fra Lægeforeningen. ”Vi går hver gang herfra med større indsigt i sundhedsvæsenet,” lød det, og både bestyrelsen og politikerne var enige om, at den tætte dialog er afgørende for at sikre fremtidens sundhedsvæsen i regionen.
Møde med Region Sjælland om digitaliseringstiltag i regionen
I starten af november mødtes formanden for Lægeforeningen Sjælland, Johan Reventlow, og bestyrelsesmedlem Peter Tingsgaard med digitaliseringsdirektør Jan Kold og Marie Hauerslev Müller, nytiltrådt vicedirektør i Koncern Digitalisering, for at drøfte digitaliseringstiltag i regionen.
De gennemgik de aktuelle tiltag i forhold til kvalitetsdata og gav et overblik over de igangværende digitale løsninger i Region Sjælland. Digitaliseringsstrategien i Region Sjælland bygger på tre fokusområder:
- Lettere at være aktiv borger
- Større fokus på at forebygge
- Bedre brug af medarbejderens tid
Lægeforeningen Sjælland blev desuden præsenteret for den politiske handleplan for 2024-25 og fik indsigt i, hvordan flere digitale løsninger hjælper med at frigive lægers arbejdstid, reducere ventelister og sikre hurtigere og mere præcis behandling. Regionens repræsentanter satte pris på at høre Lægeforeningens ønsker og tanker, og vi håber at kunne tale videre om et styrket samarbejde.