Lægeforeningen sætter danske spor i Verdenslægeforeningens arbejde
I april deltog jeg med formanden for Etisk Udvalg, Klaus Peder Klausen, i Verdenslægeforeningens (WMA) møder i Montevideo, Uruguay. Her bidrog vi fra Lægeforeningens side blandt andet aktivt til arbejdet med globale etiske standarder og menneskerettigheder.
Når lægeetik, patientsikkerhed og menneskerettigheder er under pres, er det afgørende, at vi som lægestand står sammen – også på tværs af landegrænser. Derfor er Lægeforeningen aktiv i Verdenslægeforeningen og den europæiske lægeorganisation CPME, hvor vi arbejder for, at etiske principper og hensynet til patienter og læger forbliver styrende i sundhedsvæsenet.
Ved det seneste møde i Montevideo satte vi blandt andet fokus på behovet for klare etiske rammer for brugen af sundhedsdata, vi kæmpede imod politisk pres på læger i Tyrkiet og menneskerettighedskrænkelser i Kina, og vi bidrog til en vigtig debat om risici ved uklar opgavefordeling i sundhedsvæsnet.
Samtidig har vi på CPME-møderne i marts markeret os i arbejdet med de nye europæiske regler om sundhedsdata og været en stærk stemme for lægers uafhængighed og vilkår på tværs af Europa.
Det internationale arbejde giver os ikke alene indflydelse – det styrker også vores hjemlige indsats for et etisk sundhedsvæsen, hvor både patienter og læger kan have tillid til rammerne.
Bedste hilsener
Camilla Noelle Rathcke
Formand for Lægeforeningen
Sundhedsdata kræver stærke etiske rammer
Verdenslægeforeningen har nu sat gang i en omfattende revision af WMA Declaration of Taipei om etiske rammer for sundhedsdatabaser og biobanker. Lægeforeningen deltager også i denne revisionsproces, som en del af den arbejdsgruppe, der over de næste 2 år skal sikre, at de globale retningslinjer på dette område fortsat er tidssvarende. Sundhedsdata bliver i stigende grad fundamentet for forskning og kvalitetssikring – og netop derfor er der behov for tydelige etiske grænser, der kan danne ramme om patienternes rettigheder.
Opdateringen af Declaration of Taipei sker som opfølgning på den netop opdaterede Helsinki-deklaration, der fastsætter globale etiske ramme for klinisk forskning.
Se den nuværende version af Declaration of Taipei her
Læger under pres i Tyrkiet
Ved møderne støttede Lægeforeningen en ny WMA-resolution, der fordømmer alvorlige menneskerettighedskrænkelser og pres på læger i Tyrkiet. Læger er blevet tvunget til at bryde lægeetiske principper under politisk pres, hvilket Verdenslægeforeningen skarpt tager afstand fra. Lægeforeningen har også tidligere engageret sig direkte over for de danske myndigheder i støtte til tyrkiske læger.
Læs resolutionen på Verdenslægeforeningens hjemmeside
Patientsikkerhed i fokus: Klar ansvarsfordeling er nødvendig
Verdenslægeforeningen vedtog en ny resolution om opgaveglidning i sundhedsvæsenet. Ud fra eksempler i England, advares der om, at uklar ansvarsfordeling og overdragelse af lægefaglige opgaver til mindre specialiserede grupper kan bringe patientsikkerheden i fare. Lægeforeningen bakker op om, at patienterne skal være informeret om, hvem der behandler dem – og at ansvaret for behandlingen altid skal være hos en læge.
Læs resolutionen på Verdenslægeforeningens hjemmeside
Stærk indsats mod menneskerettighedskrænkelser i Kina
Sammen med andre medlemmer af Verdenslægeforeningen fastholdt Lægeforeningen en klar kritik af overgrebene mod uighurerne i Xinjiang-provinsen i Kina. På trods af pres fra kinesiske repræsentanter, stod bl.a. Lægeforeningens formand Camilla Rathcke fast på, at etiske principper – som frivillighed og samtykke i sundhedsbehandling – ikke må tilsidesættes.
Læs resolutionen på Verdenslægeforeningens hjemmeside
Arbejdet i den europæiske lægeforening CPME
Europæiske sundhedspolitiske udfordringer
Lægeforeningen deltog den 20.-22. marts 2025 i CPME’s generalforsamling og tilhørende møder i Bruxelles. En række fælleseuropæiske udfordringer blev drøftet, herunder et sundhedsvæsen under pres med mangel på personale, lav løn, stress og stigende udbrændthed. Flere lægeforeninger rapporterede også om bekymrende tendenser som vold mod sundhedspersonale og pres mod faglige organisationers uafhængighed – særligt i Ungarn, hvor læger udsættes for offentlige smædekampagner og politisk pres, men samtidig møder folkelig opbakning.
Nye lovrammer for sundhedsdata og Lægeforeningens rolle
Et andet centralt punkt på dagsordenen var EHDS-forordningen (European Health Data Space), som trådte i kraft den 26. marts 2025. Diskussionerne fokuserede på, hvordan forordningen skal implementeres i praksis i de kommende år. Lægeforeningen blev fremhævet for sit markante og konstruktive bidrag i CPME’s arbejde med sundhedsdata, hvor den danske delegation er blandt de mest aktive og vidende.
Sundhedsudfordringer ifølge WHO’s European Health Report 2024
WHO’s seneste sundhedsrapport blev præsenteret med fokus på konsekvenserne af COVID-19 og geopolitiske kriser. Rapporten peger bl.a. på lav vaccinetilslutning, udbredt antibiotikaresistens og at kun halvdelen af europæiske lande bruger antibiotika moderat. Derudover dør én ud af seks før 70-års-alderen af hjertekarsygdomme, alkohol- og nikotinforbrug er højt, og sundhedsvæsenerne er ikke bedre rustet til kriser end før pandemien. Læs hele rapporten fra WHO