Det andet offer: Patientsikkerhed og psykologisk tryghed går hånd i hånd

Patientsikkerhed og psykologisk tryghed går hånd i hånd
Kære medlem
Jeg tror, vi kender det alle sammen. Når et fagligt skøn viser sig ikke at holde, og noget går galt, rammer det os dybt. Som læge kan man opleve følelsen af at have svigtet sit ansvar, også selvom fejlen måske lå i systemet eller i et uforudsigeligt forløb. Selvbebrejdelse, tvivl, skam og tanken om, om man kunne have handlet anderledes, kan fylde længe efter. For vi går på arbejde med et ønske om at gøre det bedste for vores patienter hver eneste gang.
Det er noget af det, den nye film Det andet offer sætter fokus på, og det er et vigtigt tema at løfte.
Patientsikkerhed og lægers psykologiske tryghed går hånd i hånd. Støtte fra kolleger og ledelse i en åben dialog om læring er vejen frem. Derfor har Lægeforeningen bl.a. i årevis kæmpet for et lærende tilsyn med fokus på bolden i stedet for manden, og det er en kæmpe landvinding, at patientklagesystemet er blevet vendt rundt og tager udgangspunkt i det samlede forløb frem for at gå efter individet.
Og fordi lægelivet kan udfordre, står Lægeforeningen også klar med en lang række tilbud om personlig rådgivning og støtte, kurser og webinarer, mentorordninger og kollegiale netværk til dig som medlem. Se mere nedenfor.
Husk, at der er en masse hjælp at hente, og du ikke er alene.
Bedste hilsener
Camilla Noelle Rathcke
Formand for Lægeforeningen
Kom til kurser og webinarer
Webinar: Second victim – erfaringer fra praksis med at styrke mental sundhed
I anledning af premieren på filmen ”Det andet offer” inviterer vi til et særligt webinar, hvor vi stiller skarpt på den mentale sundhed blandt læger, og hvordan vi kan forebygge psykiske belastninger. På webinaret får du indblik i Herlev og Gentofte Hospitals erfaringer med en målrettet, organisatorisk indsats for at fremme patientsikkerheden, trivsel og psykologisk tryghed blandt personalet.
Oplægsholder: Pernille Cedergreen, cheflæge, MPG, Afdeling for Bedøvelse, Operation og Intensiv Behandling, Herlev og Gentofte Hospital.
Dato: Den 27. maj 2025
Andre kurser og webinarer, der styrker dig i at tackle lægelivets udfordringer:
- Øg arbejdsglæden og forebyg empati-udtrætning ved træning i compassion
- Den emotionelt intelligente læge
- Hvad gør jeg, hvis jeg får en klage?
- Kollegial kommunikation – respektfuld, åben og klar kommunikation i en travl hverdag.
Få personlig rådgivning og støtte i Lægeforeningen
- Bliver du involveret i en patientklage, kan du få lægefaglig sparring og juridisk rådgivning hos Lægeforeningens jurister.
- Ønsker du personlig sparring fra en anden læge, kan du få en mentor i et kortere eller længere forløb via Lægeforeningens mentorordninger.
- Har du det svært, og ønsker du en fortrolig snak med en anden læge, som selv har været der, kan du kontakte en frivillig rådgiver i Kollegialt Netværk for Læger.
- Er du blevet syg, kan du få hjælp af Lægeforeningens socialrådgiver til at afklare en række spørgsmål.
- Ønsker du sparring på din karriere, kan du få en karrieresamtale med en erfaren karrierekonsulent, uanset hvor du er i arbejdslivet.
Kontakt Lægeforeningens rådgivere ved at ringe direkte, skrive en mail eller bestille et opkald fra Lægeforeningens rådgivere i Lægeforeningens app.
Vi løfter debatten regionalt
Senere på året er det planen at følge op regionalt på de temaer og udfordringer, som filmen Det andet offer sætter fokus på. Når vi er klar med indhold og format, vil du få en invitation direkte på mail fra din regionale lægeforening.
Læs mere om filmen Det andet offer
Ugeskrift for Læger har interviewet instruktøren af filmen Det andet offer, Zinnini Elkington. Læs interviewet her: "Vi har sådan et urealistisk billede af, at læger ikke må lave fejl"
Læs også Ugeskrift for Lægers anmeldelse af filmen her: Hvad for en læge er du?
Det nye patientklagesystem skifter fokus fra kritik og straf til dialog og læring
Den 1. januar 2025 trådte nye regler om patientklager i kraft. Det betyder, at klager, som patienten har indsendt efter 31. december 2024, i udgangspunktet bliver behandlet som en klage over det samlede forløb på behandlingsstedet. Kun i enkelte tilfælde vil klagen kunne rettes mod enkeltpersoner. Det er godt nyt for både lægestanden og for patienterne.
Læs Camilla Noelle Rathckes leder: Afgørende kursskifte for patientklagesystemet: Nu skifter fokus fra kritik og straf til dialog og læring