Gå til indhold

Høring over udkast til Ældrelov m.m.

Husk nu sammenhængen med sundhedsområdet

Det er prisværdigt, at den nye ældrelov har til formål at tilvejebringe rammerne for en ældrepleje, der med udgangspunkt i den enkelte ældres aktuelle livssituation og behov skal understøtte en alderdom, som er præget af mest mulig livsglæde, selvhjulpenhed og tid til omsorg og nærvær.

Det er dog også et faktum, at behandling og pleje af opstået sygdom for langt de fleste ældre kommer til at fylde mere og mere med alderen og dermed også være definerende for den aktuelle livssituation, som ældreplejen skal kunne rumme. Det gælder hjælpen til ældre i eget hjem og det gælder ældre på plejehjem, som typisk er præget af kronisk sygdom.

Derfor er det også afgørende vigtigt, som aftalepartierne bag forårets reform af ældreområdet også er enige om, at der sikres en tæt og gnidningsfri sammenhæng mellem den ældrepleje, der reguleres i en kommende ældrelov, samt den hjælp som mange ældre modtager på sundhedsområdet. Vi skal i forlængelse heraf kraftigt opfordre til, at Regeringen og de politiske partier i de forestående forhandlinger om forslaget til ældreloven samt de forestående forhandlinger om regeringens udspil om et mere nært sundhedsvæsen forfølger målet om en tæt og gnidningsfri sammenhæng. Der vil blive brug for, at ældrelov, servicelov og sundhedslov spiller sammen og ikke modarbejder hinanden, som vi for eksempel kender det fra hjælpemiddelområdet. Det skylder vi de ældre – både de raske og syge. Og det skylder vi det personale, der i frontlinjen skal realisere de gode intentioner.


Styrk forebyggende indsatser i stedet for at afskaffe

Det er positivt, at forslaget i forbindelse med afgrænsning af helhedspleje fremhæver et forebyggende, rehabiliterende og vedligeholdende sigte, der blandt andet omfatter genoptræning. Dette understreger også sammenhængen til sundhedsområdet.

Til gengæld er Lægeforeningen bekymret for konsekvenserne af, at kommunernes forpligtelse til at tilbyde forebyggende hjemmebesøg til alle borgere over 82 år med lovforslaget falder bort. Formålet med indsatsen er at understøtte ældre borgere, der i forvejen er selvhjulpne i at forblive selvhjulpne. Det er en indsats, som kan bidrage til at reducere behovet for behandling og pleje. Derfor er Lægeforeningen undrende overfor, hvorfor pligten til at gennemføre forebyggende hjemmebesøg med lovforslaget afskaffes.

Det er Lægeforeningens opfattelse, at forebyggende indsatser generelt på nationalt, regionalt og kommunalt niveau bør styrkes f.eks. gennem forpligtende krav som led i at forebygge frem for behandle i et bæredygtigt sundhedsvæsen.

Det skal afslutningsvist bemærkes, at kommunernes forebyggende indsatser målrettet de ældre borgere bør indgå som element i en kommende evaluering af ældreloven.

Med venlig hilsen
 
Camilla Noelle Rathcke
Formand for Lægeforeningen