Høring over udkast til ændring af vejledning om genoplivning og fravalg af genoplivningsforsøg og vejledning om fravalg og afbrydelse af livsforlængende behandling
Gode forslag til reviderede vejledninger
Lægeforeningen, sammen med PLO, FAS og YL, takker for muligheden for at komme med høringssvar til de reviderede vejledninger om fravalg af genoplivningsforsøg og livsforlængende behandling. Vejledningerne er med de foreslåede ændringer blevet mere præcise og uddybende, der hvor de gældende vejledninger har givet anledning til tvivl. Vejledningerne skal være vejledende for alle sundhedspersoner som står i situationer, hvor der kan besluttes at afbryde livsforlængende behandling eller fravælge genoplivningsforsøg enten på baggrund af patientens selvbestemmelsesret eller hvor det sundhedsfagligt vurderes relevant. Det er med andre ord et komplekst område at beskrive, og det skal rumme mange faggrupper.
Det ændrer dog ikke på, at selv med nærværende vejledninger i hånden, vil de involverede læger og øvrige sundhedspersoner stå i svære situationer.
Nyt afsnit i vejledningen beskriver en svært håndterbar virkelighed
Især det tilføjede afsnit under den foreslåede undtagelse 5 i vejledningen om fravalg af genoplivnings-forsøg giver anledning til at holde tungen lige i munden. Som Lægeforeningen har påpeget i høringen over bekendtgørelsen om fravalg af genoplivningsforsøg ved hjertestop og fravalgsregister er borgerens mulighed for mundtlig tilbagekaldelse af sit registrerede fravalg i forbindelse med en konkret, aktuel sygdomssituation svært håndterbar for de involverede sundhedspersoner. Den enkelte læge skal da sikre, at alle relevante sundhedspersoner, som er involverede i den aktuelle sygdomssituation og som eventuelt agerer på tværs af sektorer i den aktuelle sygdomssituation, er relevant informerede dels om tilbagekaldelsen af fravalget, men også om udstrækningen af varigheden af tilbagekaldelsen af fravalget. Dertil kommer, at den midlertidige tilbagekaldelse af det digitalt registrerede fravalg kan foretages af en inhabil patient. Det er selvsagt risikofyldt for både patient og læge samt øvrige involverede sundhedspersoner for slet ikke at nævne den svære kommunikation med de pårørende, som ofte er inddragede i et behandlingsforløb. Det er svært håndterbart i den virkelige verden og risikofyldt for patienternes sikkerhed.
Men vejledningen skal beskrive en lovhjemmel, og det gør det forslåede udkast umiddelbart.
Endelig og endnu engang skal det fremhæves, at Lægeforeningen fortsat mener, at det er vigtigt, at borgeren, med henvisning til den udvidede selvbestemmelsesret, opfordres til at søge en samtale med borgerens egen læge med henblik på overvejelserne omkring fravalget og konsekvenserne heraf. Det vil forebygge misforståelser og tvivl og vil i højere grad afspejle borgerens ønske, når fravalget sker på et velovervejet grundlag. Det vil også med størst sandsynlighed forebygge, at patienten undtagelsesvis ombestemmer sig i forbindelse med en konkret, aktuel sygdomssituation.
Med venlig hilsen
Camilla Noelle Rathcke
Formand for Lægeforeningen