Sundhedsreform
Flere patientforløb skal starte og slutte i primærsektoren. Det kræver en koordineret omstilling af opgaveløsningen i sundhedsvæsenet. Sundhedsreformen er et godt afsæt, og lægerne har medansvar for implementering af reformen.
For at fremtidssikre sundhedsvæsenet er det afgørende, at det primære og sekundære sundhedsvæsen i langt højere grad spiller hinanden gode, for de er indbyrdes afhængige. Flere forløb og indsatser skal alene håndteres i primærsektoren, flere dele af den specialisererede behandling skal kunne foregå nært, og de, der kan, skal understøttes i at kunne varetage behandling og opfølgning selv. Denne omstilling af opgaveløsningen skal foregå koordineret.
I november 2024 indgik regeringen Aftale om sundhedsform 2024 med Folketingets partier. Reformen indebærer en ny politisk og økonomisk struktur for sundhedsvæsenet og en ny opgavefordeling mellem myndighederne. Det skal skabe et stærkt og balanceret sundhedsvæsen, der er tættere på borgerne. Samtidig er bedre geografisk fordeling af de lægelige kompetencer en central del af reformen.
Reformen er et godt afsæt for det store omstillingsarbejde, der skal fremtidssikre sundhedsvæsenet. For at reformen kan komme i mål med ambitionerne om, at speciallægekompetencerne når ud til alle dele af landet, skal der uddannes markant flere speciallæger.
Lægerne har et stort medansvar for at implementere reformen og omsætte de politiske ambitioner til konkrete handlinger og løsninger til gavn for patienterne, sundhedsvæsenet og sundhedspersonalet. Derfor er det en central opgave for Lægeforeningen at arbejde proaktivt med implementering af sundhedsreformen.