COVID-19: Vi er alle ambassadører for vigtigheden af at lade sig vaccinere
Af Camilla Noelle Rathcke, Lægeforeningens formand
Leder bragt i Ugeskrift for Læger, 25. januar 2021
Jeg er ikke den eneste, som med vantro og bekymring har fulgt mediernes reportager fra de voldsomme demonstrationer mod COVID-19-restriktioner og -vaccine herhjemme. Vi er i en tid, hvor læger og andre sundhedsprofessionelle gør deres ypperste for at få patienter med COVID-19 gennem sygdommen – og i en tid, hvor sundhedsmyndigheder og driftsherrer gør deres allerbedste for at sikre viden, kapacitet i sundhedsvæsen og ældrepleje samt kontrol med epidemien, så alle borgere kan komme så hurtigt og så godt som muligt gennem epidemien. Så er det ærligt talt meget besynderligt samtidig at lægge øre til de konspirationsteorier og hjemmelavede verdensbilleder, som de mest radikale antivaccinefortalere excellerer i.
Heldigvis udgør de et fåtal, og det er værd at huske, at det store flertal af de borgere, som har spørgsmål til vaccinen, blot ønsker mere viden om en hurtigt udviklet vaccine og at få bekræftet, at de med ro i sindet kan takke ja til tilbuddet.
Borgerne har naturligvis krav på indsigt og grundig information om de vacciner, som på kort tid er blevet et meget vigtigt våben i kampen mod pandemien. Fuld åbenhed om datagrundlag, godkendelsesprocedurer og de bivirkninger, som kan følge med, er vigtig. Det samme er respekten for, at borgere kan være i tvivl. Der findes ingen »dumme spørgsmål«. Jeg vil gerne rose myndighederne – Lægemiddelstyrelsen og Sundhedsstyrelsen – for at være meget åbne i deres kommunikation om vaccineindsatsen og sikkerheden ved at lade sig vaccinere.
Men deres indsats kan ikke stå alene. Som læger har vi en nøglerolle som ambassadører for et sundhedsvæsen baseret på viden og evidens, og ikke mindst i den aktuelle situation er det vigtigt, at vi tager den rolle på os. Mange patienter vil vende deres overvejelser om COVID-19 og vaccination med deres egen læge, men det er en samtale, som rigtig mange andre læger også vil møde. Patienter med kronisk sygdom, som dukker op i ambulatorierne på sygehusene eller i speciallægepraksis, vil ikke sjældent kunne have spørgsmål om vaccinerne, og min erfaring er, at den tid, som er brugt på at sætte sig ind i de forskellige vacciner og deres bivirkningsprofil, er godt givet ud.
Det er også utrolig positivt, at gode kolleger bruger tid og kræfter i den offentlige debat om epidemien, herunder også vaccinerne. Men desværre har både læger og andre sundhedsprofessionelle af samme årsag oplevet chikane og trusler. På den baggrund har Lægeforeningen henvendt sig til statsministeren, som har reageret positivt på bl.a. vores opfordring til at sikre den korrekte politimæssige opfølgning.
Inden for de kommende måneder står vi over for vaccination af den brede befolkning. Flere faktorer spiller ind på, om den får det resultat, som skal til for at sikre den største mulige dækning. Men helt afgørende er naturligvis, at borgerne har tillid til, at vaccination er det rigtige valg i den nuværende situation. Erfaringen viser, at den tillid ikke er en selvfølge. Som nævnt er der desværre aktører, som på et uoplyst og ofte bevidst misvisende grundlag med stor effekt spreder frygt, ofte via sociale medier. Erfaringen viser heldigvis også, at viden, åbenhed og dialog er effektive våben mod misinformation, og vi har som læger adgang til at bruge dem med styrke og gennemslagskraft. Den opgave bliver vigtigere end nogensinde i den kommende tid.