Gå til indhold

Vi mangler 2000 speciallæger. Regeringen må styrke mulighederne for uddannelse betragteligt

Af Camilla Noelle Rathcke, formand for Lægeforeningen

Bragt i Altinget Sundhed 20. januar 2025

Danskernes adgang til sundhed er under pres. Ikke på grund af manglende vilje eller indsats fra sundhedspersonalet, men fordi vi ganske enkelt står over for en massiv udfordring: Der mangler speciallæger i Danmark – og problemet vokser.

En ny analyse fra Lægeforeningen viser, at vi netop nu mangler omkring 2.000 speciallæger på tværs af landet. På tværs af specialer. Og selvom antallet af speciallæger er politisk besluttet til at stige, så vokser patienternes behov hurtigere, end vi kan få lægerne videreuddannet til speciallæger efter nuværende plan. 

Hvis ikke vi handler nu, vil der gå mange år, før vi kan komme i nærheden af at nå en balance mellem dem, der har brug for hjælp, og dem, der kan hjælpe: Flere patienter vil opleve længere ventetider, mindre sammenhængende behandlingsforløb og færre muligheder for den specialiserede hjælp, de har brug for. 

Manglen på speciallæger skyldes flere ting. For det første bliver vi flere ældre, som ofte har komplekse sygdomsforløb, der kræver specialiseret behandling. For det andet stiger vores forventninger til sundhedsvæsenet i takt med, at samfundets velstand vokser.

Vi forventer bedre og mere avanceret behandling. Det kræver flere speciallæger. For det tredje har man i årevis haft et underskud af speciallæger, fordi man har valgt politisk at udbyde færre speciallægeuddannelsesforløb, end der var brug for, på trods af flere læger uddannet fra universiteterne. 

Jo længere vi venter, desto større bliver efterspørgslen
Endelig er der en stigende sygdomsbyrde, som ikke kun kan tilskrives den aldrende befolkning, men også en generel stigning i behovet for sundhedsydelser. 

Manglen på speciallæger vil udfordre sundhedsvæsenets evne til at levere den behandling, som patienter har brug for. Når de har brug for den. 

Det vil berøre både patienter med gigt, demens, kræft, psykiske lidelser samt en lang række andre sygdomme, hvor specialiseret hjælp er en forudsætning for at patienterne udredes i tide og får behandling af høj kvalitet. Vi kan ikke løse problemet fra den ene dag til den anden, men vi kan tage skridt i den rigtige retning. 

For det første skal vi øge antallet af speciallægeuddannelsesforløb, så læger kan blive speciallæger. Det tager mange år at uddanne en speciallæge, så jo længere vi venter, desto større bliver hullet.

Helt konkret skal flere læger have mulighed for at uddanne sig videre til speciallæge, fordi det er det, der er behov for, og fordi det er på den måde, vi i sundhedsvæsenet får mest ud af lægernes faglige kompetencer. Lidt forenklet kan man sige, at en læge først er færdiguddannet, når lægen bliver speciallæge og dermed kan udrede og behandle patienter på specialistniveau.  

Det kræver politisk vilje
Det kræver, at politikerne øger antallet af uddannelsesforløb, så de matcher behovet. Nu har vi fra Lægeforeningens side analyseret behovet og efterspørgslen af speciallæger, fordi Sundhedsstyrelsen har nølet med den opgave.

Men fremadrettet skal behovet jo analyseres løbende, så vi trinvis kan regulere uddannelseskapaciteten, og undgå, at vi igen om 10 år står i denne akutsituation. Det vil også kunne bruges til at prioritere, hvilke specialer, der skal opnormeres hvornår – eller det modsatte. 

For det andet skal vi sikre, at speciallægeuddannelsesforløbene er attraktive og understøtter, at læger vælger de specialer, hvor behovet er størst. Det er for eksempel en gordisk knude, at der mangler så mange speciallæger i børne- og ungdomspsykiatri, mens der samtidig er for få til at uddanne endnu flere i det tempo, som vi har brug for.

Også andre specialer er under pres. Grundlæggende kræver det politisk vilje og fokus på alle dele af rekruttering og fastholdelse i alle regioner – noget, som visse steder virkelig har haltet. 

Vi ved, at læger er optaget af faglig sparring, mulighed for forskning, og at kvaliteten i uddannelsen vægtes højt – og de afdelinger, der har dét fokus, er også de mest søgte steder for speciallægeuddannelse. Samtidig giver det mening at tænke lægers familier ind i ligningen som led i rekrutteringen. 

Kan have store konsekvenser for danskerne
Og så er der uddannelsesstedet. Sådan rent geografisk. Det er blevet adresseret fra politisk side, at lægerne skal flytte derud, hvor patienterne er. Men udfordringen er, at et godt speciallægeuddannelsesforløb kræver gode uddannelsesmiljøer, hvor erfarne speciallæger underviser og superviserer uddannelseslæger.

For speciallægeuddannelse er grundlæggende en slags formaliseret mesterlæreuddannelse, der er afhængig af erfarne kollegaer. Det er bare ikke noget, der findes alle steder.  

Derfor foreslår vi også, at politikerne tænker speciallægepraksis ind som en del af speciallægeuddannelserne.  

Hvis ikke vi handler, risikerer vi et sundhedsvæsen, der ikke kan levere den kvalitet og tilgængelighed, som danskerne har brug for og forventer. Det vil gå ud over både patienter, pårørende og vi, der arbejder i sundhedsvæsenet. 

Lægeforeningen står klar til at bidrage til løsninger, men vi kan ikke gøre det alene. Det kræver politisk handling, modige beslutninger og investeringer i fremtiden.   

Ikke et problem, som kan løses hurtigt
Min klare opfordring til regeringen er derfor, at den nu skal sørge for at øge antallet af speciallægeuddannelsesforløb betragteligt, så patienterne i løbet af fem til ti år kan få gradvis bedre adgang til specialiseret lægehjælp i alle egne og alle dele af sundhedsvæsenet.

Det var hele formålet med at øge optaget på medicinstudierne i sin tid, at der skulle sikres flere speciallæger. Når man siger A, skal man også sige B. Og det kræver, at man ret hurtigt når op på at uddanne 200 ekstra speciallæger årligt, som svarer til den forskel, der er årligt mellem antallet af nyuddannede læger og antal speciallægeuddannelsesforløb. 

Det tager omtrent syv år efter endt lægestudie på universitetet, til man er færdig som speciallæge. Lægeforeningens tal dokumenterer, at der også fremadrettet vil mangle speciallæger i en række forskellige specialer.

I 2030 vil der fortsat mangle omtrent 2000 speciallæger, fordi det tager mange år at uddanne speciallæger. Hvis ikke politikerne sikrer uddannelse af markant flere speciallæger, vil Danmark stadig mangle omtrent 1.500 speciallæger i 2045. 

Vi har brug for et sundhedsvæsen, der hele tiden kan levere udredning og behandling af høj kvalitet til patienterne. Det starter med, at vi tager hånd om manglen på speciallæger.