Du behøver ikke have fagpolitisk baggrund for at få indflydelse
Overlægeforeningens repræsentantskab skal vælge mindst to nye medlemmer til bestyrelsen, når der holdes valg den 5. oktober. Men hvad kræver det at sidde i bestyrelsen, og hvad får man ud af det?
Det svarer Barbara Malene Fischer på her. Hun udtræder af bestyrelsen efter to år, fordi hun den 1. august tiltrådte som forskningsdirektør på Rigshospitalet og derfor flytter forening til FLCD.
Hvad har du synes om at sidde i bestyrelsen?
Det har været meget lærerigt og interessant. Jeg har været meget glad for samarbejdet med de andre bestyrelsesmedlemmer, og det netværk og den viden jeg har fået gennem udvalg osv. Man får forskellige perspektiver på emner, der berører os som overlægegruppe og sundhedsvæsenet.
I bestyrelsen har vi haft masser af sundhedspolitiske diskussioner, som har været interessante. Jeg har også fået et stort indblik i overenskomsten, og hvordan den er skruet sammen og bliver forhandlet. Og jeg har lært meget om arbejdsvilkår og ressourcer rundt om i landet. Jeg har fået et indblik i, hvor forskelligt det ser ud.
Og så har man indflydelse, når man sidder i bestyrelsen. Du kommer ind i et rum, hvor du kan sætte dagsorden for diskussioner og samtaler, ligesom bestyrelsen er med til at beslutte, hvad der bliver lagt vægt på ved overenskomstforhandlinger m.v.
Hvad kræver det at sidde i bestyrelsen? Skal man have erfaring med fagpolitik?
Det vigtigste er at man har lyst! Til gengæld behøver man ikke have erfaring med fagpolitik. Faktisk mener jeg, at det er fint, at nogle i bestyrelsen har erfaring med det fagpolitiske, men det er også væsentligt, at der er nogen, der ikke har den baggrund.
Selv har jeg ikke haft erfaring med fagpolitik, men så har jeg haft andet at byde ind med. Jeg har haft fokus på og viden om forskning og uddannelse, og jeg kommer fra et ikke-vagtbærende speciale. Jeg synes, det er vigtigt, at de stemmer også er repræsenteret i bestyrelsen. Det har været et supplementet til de andre bestyrelsesmedlemmer, som jeg tror har haft værdi for alle.
Så brænder man for et område, som man gerne vil have,at Overlægeforeningen gør mere ved, så kan man faktisk påvirke det ved fx at blive valgt til bestyrelsen.
Så brænder man for et område, som man gerne vil have Overlægeforeningen gør mere ved, så kan man faktisk påvirke det ved fx at blive valgt til bestyrelsen
Får man noget hjælp som bestyrelsesmedlem?
Ja. Det hele er forberedt til møderne med oplæg til de forskellige emner. Men dermed ikke sagt, at der ikke er arbejde i det. Man bruger tid, når man skal forbedre sig til møderne, og på det man derudover bliver involveret i.
Jeg har for eksempel repræsenteret Overlægeforeningen i Lægeforeningens forskningsudvalg og uddannelsesudvalg, i det Nationale råd for lægers videreuddannelse og det Regionale råd for lægers videreuddannelse Øst. Det har al sammen været vildt spændende, men det tager også tid. Dog kan man styre tiden lidt ved at drøfte med de andre, hvordan man fordeler opgaverne og tilrettelægger arbejdet.
Kan du sige lidt om rollen som bestyrelsesmedlem?
Personligt har jeg fokuseret på at bringe forskningsperspektivet ind i bestyrelsen, og at vi som forening fastholder fokus på overlægernes rolle og al arbejdet med visionen om ”Fremtidens overlæge”.
Ud over at kunne skabe fokus på de emner, man selv synes er interessante, så skal man selvfølgelig huske, at man repræsenterer alle medlemmer, når man bliver valgt til bestyrelsen. Selv har jeg fået input til konkrete spørgsmål fra vores lokale overlægeråd, og jeg har også nogle gange spurgt mine kolleger i afdelingen om, hvad de synes er vigtigt med de emner, bestyrelsen arbejder med.
Hvad vil du sige til en kollega, som overvejer at stille op?
Just do it. Hvis du har lyst, så gør det. Det giver en anden dimension til arbejdet som overlæge – uanset hvilken titel man har.
Og så skal man huske, at alle medlemmer af Overlægeforeningen kan stille op til bestyrelsen. Man behøver faktisk ikke være medlem af repræsentantskabet.
Valg til bestyrelsen den 5. oktober
Den 5. oktober skal Overlægeforeningens repræsentantskab vælge fem medlemmer til bestyrelsen. Tre ønsker genvælg, mens to ikke genopstiller.
Alle medlemmer af foreningen kan stille op - man behøver altså ikke være valgt til repræsentantskabet eller andet.
Læs mere om bestyrelsens arbejde og vilkårene for bestyrelsesmedlemmerne her: