Her kan du få indflydelse, netværk og gøre en forskel
Overlægeforeningens repræsentantskab skal vælge mindst to nye medlemmer til bestyrelsen, når der holdes valg den 5. oktober. Men hvad kræver det at sidde i bestyrelsen, og hvad får man ud af det? Det svarer Niels Juul på her. Han har siddet i bestyrelsen i seks år, som er den længste periode, man ifølge vedtægterne kan være valgt. De sidste fire år som næstformand.
Hvad synes du om at sidde i bestyrelsen?
Generelt har det været skidesjovt. Jeg har fået viden, netværk og indflydelse gennem arbejdet i bestyrelsen. For mig er det spændende og givtigt at være med at flytte noget - både for mig selv, for kollegerne og patienterne. Det har jeg været med til som bestyrelsesmedlem.
Så hvis du er interesseret og vil have indflydelse – så ræk hånden op. Vi har den fagforening, vi som overlæger vælger. Og du har faktisk mulighed for at få indflydelse, hvis du melder dig i debatten, deltager på overlægerådsmøderne, stiller op til bestyrelsen osv.
Kan du komme med eksempler på, hvor du har gjort en forskel?
Forhandlingerne om overenskomst er et godt eksempel. I 2021 aftalte vi stillingsreformen, der styrker den lægelige ledelse. Det vil kunne mærkes af medlemmer, kolleger og patienter i årene fremover.
I det hele taget synes jeg, at det har været interessant at være med til at finde kreative løsninger på det, som er svært. Som da vi ved overenskomstforhandlingerne i år fandt en måde at afskaffe fleksibilitetstillægget på, uden at nogen går ned i løn. Det har været et krav fra arbejdsgiver i mange år at fjerne tillægget. Nu fandt vi en god måde at gøre det på.
Jeg har også synes, det har været spændende at følge mere med i sundhedspolitik, end jeg ellers ville gøre. Og det er sjovt at få indsigt i noget af det, vi alle læser om i pressen.
Er der også noget, som er svært?
Ja, for vi kan ikke som forening få alt, som vi gerne vil have det. Og vi skal være klar til at tage svære beslutninger. Også beslutninger, der kan gøre ondt på nogle medlemmer. Ofte står man i en situation, hvor man kan gøre noget godt for en gruppe medlemmer, men det vil samtidig gå ud over en anden gruppe medlemmer.
Sandsynlighed for at finde løsninger ALLE er glade for – den er meget lille. Så man skal være klar til at stå på sine standpunkter og også få et kraftigt modspil. Både fra dem man forhandler med og fra medlemmer og kolleger. Så man skal ikke gå ind i bestyrelsen for at få anerkendelse. Den er nemmere at få andre steder. Men man kan få indflydelse.
Jeg har fået viden, netværk og indflydelse gennem arbejdet i bestyrelsen. For mig er det spændende og givtigt at være med at flytte noget - både for mig selv, for kollegerne og patienterne. Det har jeg været med til som bestyrelsesmedlem
Hvad kræver det at sidde i bestyrelsen?
Man skal være organisatorisk og politisk interesseret. Men man skal for eksempel ikke kunne overenskomsten udenad. Man lærer det, som man får brug for og får hjælp fra sekretariatet, som kan detaljerne.
Det er vigtigt, at man har holdninger, og tør sige dem højt. Også når andre mener noget andet, eller måske er mere inde i detaljerne.
Man skal også tænke langsigtet og ikke kun handle på, hvad der er populært her og nu. Man kan fx ikke bevidst snyde dem, man forhandler med. Selvom vi sidder få år i bestyrelsen, er det vigtigt, at vi ikke gør noget, som de næste kommer til at betale for.
Man skal have et ordentligt bagland. Familien skal have det godt med, at man gør det. Og man skal være afklaret med chef og kolleger. Nogle dage går jeg tidligt fra arbejde for at nå et møde – det skal de andre være ok med. Til gengæld får kolleger en masse viden og information, og jeg kan bringe erfaringer og spørgsmål videre. Så for mig har det fungeret godt.
Kan du sige noget om rollen som bestyrelsesmedlem?
Først og fremmest har man en vigtig rolle overfor sit bagland og de andre medlemmer i Overlægeforeningen. Man skal være tilgængelig og synlig. Man skal være klar til at tage debatten og lytte til, hvilke udfordringer folk møder, vi som forening måske skal gå ind.
I det hele taget skal man huske, at man repræsenterer alle medlemmer. Jeg er anæstesiolog i Aarhus. Men jeg repræsenterer ikke mig som individ. Jeg repræsenterer især alle dem, der ikke råber op. I vores medlemskreds er der også nogle, som vi skal passe på. Det har jeg været meget fokuseret på.
Hvad får du af hjælp som bestyrelsesmedlem?
Man får en generel introduktion til foreningen og bestyrelsesarbejdet. Kort efter valget mødes bestyrelsen til et internat, hvor der bruges god tid på at hilse på hinanden og tale om opgaverne, og hvordan man gerne vil fordele dem i den bestyrelse, som er valgt.
Man får også løbende hjælp af sekretariatet og af de andre bestyrelsesmedlemmer. Det kan være om det helt lavpraktiske som at få adgangskort til Domus Medica og til det mere principielle om, hvordan man kan løfte en sag.
De bestyrelseskonstellationer, jeg har siddet i, har været enormt gode. Vi er ikke altid enige, men vi når til enighed. Vi kan både diskutere og have det rart sammen. Det betyder meget.
Hvordan har du det med at skulle stoppe nu, fordi foreningens regler siger, at man højst kan sidde 3 x 2 år?
På den ene side er jeg ked af skulle holde op, fordi det er sjovt at have indflydelse. På den anden side er jeg glad for det. Dels får jeg mere fritid, men først og fremmest er jeg glad for vores vedtægter, om at man kun kan sidde en bestemt periode, så vi ikke har professionelle politikere, som ikke laver andet.
Når man kommer lidt op i alderen som mig, så spørger man sig selv: Har jeg gjort en forskel? Og ja, det har jeg. Jeg har gjort en forskel for patienterne, men jeg har også gjort en forskel for lægerne i Danmark gennem mit arbejde i bestyrelsen. Når jeg nu ikke har opfundet et instrument eller opdaget en sygdom, jeg kan få opkaldt efter mig, så er det noget.
Valg til bestyrelsen den 5. oktober
Den 5. oktober skal Overlægeforeningens repræsentantskab vælge fem medlemmer til bestyrelsen. Tre ønsker genvælg, mens to ikke genopstiller.
Alle medlemmer af foreningen kan stille op - man behøver altså ikke være valgt til repræsentantskabet eller andet.
Læs mere om bestyrelsens arbejde og vilkårene for bestyrelsesmedlemmerne her: