Gå til indhold

Kortsigtede besparelser skader rekruttering

Regeringens største ambition på sundhedsområdet er at sikre en bedre fordeling af læger især til de dele af landet, hvor manglen er størst i dag. Det gælder bl.a. Region Sjælland, der kæmper med både stor mangel på speciallæger til sygehusene og praktiserende læger. 

Men nu viser det sig, at Sjællands Universitetshospital (SUH) er tvunget til at opgive en ordning, der de seneste år har bidraget til at tiltrække fremtidige speciallæger til regionen, fordi hospitalet er i økonomisk krise og skal spare 150 mio. kr. i år. 

Sparekravet medfører, at hospitalet nedlægger over 30 studiejob for medicin- og lægestuderende, der hidtil har arbejdet som sygeplejevikarer og lægevikarer i akutmodtagelsen. Og det ærgrer flere af de studerende, som Ugeskrift for Læger og Sjællandske Nyheder har talt med. 
De peger på, at flere af de studerende har fået øjnene op for, at der også er gode uddannelses- og jobmuligheder som læge udenfor hovedstaden, og at flere efterfølgende har valgt at arbejde i Region Sjælland. 

Overlægeforeningens formand, Susanne Wammen, anerkender, at Sjællands Universitetshospital er i en vanskelig situation, når der skal spares trecifrede millionbeløb i et i forvejen presset hospitalsvæsen. 
”Men når det er sagt, så virker det kortsigtet og uhensigtsmæssigt, at man nedlægger en ordning, der kan bidrage positivt til rekrutteringen af nye læger til Region Sjælland. Og det er især paradoksalt, når det sker på et tidspunkt, hvor regionspolitikerne taler om, at man skal have flere læger fra hovedstaden til at arbejde i Region Sjælland,” siger Susanne Wammen og fortsætter:

”Desværre er situationen udtryk for, at vi har et sundhedsvæsen og et sygehusvæsen, hvor der ikke er balance i økonomien. Det går især ud over de områder af landet, der er hårdest ramt af lægemangel. De har sværere ved at leve op til behandlingsgarantier og må derfor i højere grad vælge dyre løsninger i form af vikarer og sende flere patienter til privathospitaler. Det understreger behovet for, at sygehusene i højere grad kan prioritere og behovet for mere fleksible behandlingsgarantier.”

Susanne Wammen peger desuden på, at det vil øge arbejdspresset for medarbejderne, når man stopper med at bruge medicinstuderende. ”Så man risikerer både, at færre bliver interesseret i at arbejde i regionen, og at de ansatte søger andre steder hen, fordi arbejdspresset bliver for stort,” siger hun.

Læs mere i Ugeskriftet her