Regeringens sundhedsudspil – hvad betyder det for mig?
Onsdag d. 18. september 2024 kom regeringen med sit længe ventede udspil til en sundhedsreform.
Kære kollega
Som jeg ser det, kommer reformen med to virkeligt store forandringer: Oprettelsen af den nye Region Østdanmark og etableringen af 17 sundhedsråd, som får ansvar for det nære sundhedsvæsen og sygehusenes rolle her. Og så en tredje vigtig forandring: Med udspillet er lægerne – og især manglen på speciallæger – rykket helt frem i centrum af den politiske debat og de politiske beslutninger. I dette brev vil jeg fokusere på oprettelsen af den nye regionale struktur, og hvad det betyder for jer.
For det er klart, at udspillet rejser mange spørgsmål for den enkelte: Hvor skal jeg arbejde i fremtiden? Hvordan skal jeg arbejde? Hvordan får jeg mit privatliv til at hænge sammen? Og mange, mange flere spørgsmål.
De af jer, der i dag arbejder i Region Hovedstaden, bliver måske bekymret for, hvor meget og hvor langt I skal rejse i fremtiden. De af jer, der arbejder i Region Sjælland, tænker måske, at jeres arbejdsindsats og faglige niveau ikke bliver anerkendt. Og jer, der arbejder i de øvrige regioner, ånder måske lettet op, eller tænker, at I allerede skal i dag kan komme til at rejse langt for at arbejde på flere matrikler, f.eks. i Region Syd.
Alle disse tanker er helt naturlige, og jeg tænker, at vi i fællesskab og hen ad vejen skal finde svar og gode løsninger sammen.
For det første skal vi have tidshorisonten på plads. Disse forandringer kommer ikke på mandag. Kigger vi på udspillet, vil Region Østdanmark først være en realitet 1. januar 2027. Så der er tid til at forberede og planlægge en ordentlig proces.
For det andet er jeg optaget af at søge dialog og indflydelse hos alle relevante parter i forhold til, at vi – også – sørger for, at overlægerne tilbydes gode arbejdsvilkår. Og derfor glæder det mig, at regionsrådsformand Lars Gaardhøj og andre har blik for medarbejdernes situation og oplevelse af de nye forandringsforslag.
Når jeg skriver ”også” – handler det netop om at gå på to ben. Der skal være fokus på gode arbejdsvilkår, men vi skal også som overlæger medvirke til at mindske ulighed i sundhed.
Derfor har Overlægeforeningen som Lægeforeningen fra starten bakket op om forslaget om at slå Region Sjælland og Region Hovedstaden sammen. Vi tror på, at sammenlægningen kan give bedre behandling og mindske den alt for store ulighed i sundhed, som træder tydeligt frem i Østdanmark. Udfordringen er, at der er færrest speciallæger både på sygehusene og i almen praksis i Region Sjælland, selv om borgerne dér har større behov for behandling.
Derfor er der brug for at fordele ressourcerne bedre i de to regioner. De to regioner har forsøgt med forskellige tiltag, men har aldrig for alvor kunne udrette noget, primært fordi de to regioner ikke overraskende har sat deres egne interesser forrest.
Det ændres nu, og jeg tror på, at det giver os en stor mulighed for at rette op på ulighederne. Men det kræver kloge og langsigtede beslutninger, som vi som forening og som ledere og specialister i sundhedsvæsenet skal være med til at udvikle.
Men lad mig først nævne nogle af de ting, man ikke bør satse på i den nye region. Først og fremmest har delestillinger baseret på deltidsansættelse vist sig ikke at virke. Og med god grund. Det at høre til på en afdeling og være en del af det faglige fællesskab er afgørende for langt de fleste speciallæger, og det tilhørsforhold mister man med delestillingen.
Jeg tror heller ikke på, at man kan løse problemerne ved at sende speciallæger ud i busser for at behandle patienter på samlebånd, og da slet ikke med brug af tvang. Det kan måske virke kortsigtet i forhold til at leve op til politiske krav om kort ventetid etc., men det vil aldrig kunne skabe den faglige udvikling, som kan gøre en afdeling attraktiv og til en stærk medspiller ift. det nære sundhedsvæsen, sådan som sundhedsreformen lægger op til.
Derfor vil vi i Overlægeforeningen meget hellere medvirke til at udvikle løsninger, der virker. En af disse kan være partnerskabsaftaler mellem beslægtede afdelinger. Aftalerne skal sikre, at afdelingerne arbejder tæt sammen og opbygger et stærkt fagligt miljø, der sikrer den bedst mulige behandling for hele den population i regionen, som afdelingerne har ansvaret for.
Vi skal ikke bruge al vores tid på landevejen for at afvikle operationer og behandle patienter på alle de sygehuse, der mangler speciallæger. Men jeg er sikker på, at mange overlæger gerne vil være med til at opbygge stærke faglige miljøer på partnerskabsafdelinger inden for deres speciale i regionen og bruge den ekspertise, de har, til gavn for flest muligt patienter.
Og jeg tror på, at det kan flytte fokus, når vi peger på løsninger, som giver bedre arbejdsmiljø, bedre vilkår for læger under uddannelse og ikke mindst bedre kvalitet i behandling. Men det kræver, at partnerskaberne udvikles i fællesskab og på basis af frivillighed og fremfor alt gensidighed.
Så hvis Region Østdanmark skal blive en succes, kræver det et stort kultur- og ledelsesarbejde for at skabe én arbejdsplads i fremtiden.
I forhold til jeres konkrete hverdag er det i dag sådan, at overlæger er sikret et hovedtjenestested, hvor man har hovedparten af sin arbejdstid i dagtimerne. Det er altså ikke nyt, at man som overlæge kan arbejde på flere tjenestesteder. Det nye er, at afstandene bliver større i den nye østdanske region, men ikke større end i f.eks. Region Syddanmark. Vi vil i Overlægeforeningen arbejde for, at overlægernes tid bruges bedst muligt. De skal ikke være brikker, der kan fylde huller i produktionen og i vagtplanerne, og de skal ikke rakke frem og tilbage mellem en masse hospitaler, især ikke når manglen på speciallæger er det største problem.
På længere sigt kan reformen måske betyde, at der i en overgangsperiode bliver slået færre stillinger op i hovedstadsområdet, mens der oprettes flere stillinger i den nuværende Region Sjælland.
Selv om regeringens udspil til en sundhedsreform som nævnt ikke ændrer ved strukturen i Region Syddanmark, Midtjylland og Nordjylland, vil der formentligt opstå et stærkere samarbejde mellem de tre regioner bl.a. for at kunne matche den nye østdanske region. Det kan få betydning for overlægers arbejdsvilkår, men vil nok i første omgang primært have betydning for topledelserne på sygehusene og i regionerne.
Dette brev handler primært om, hvad der sker med jer i den nye regionale struktur. Det er ikke muligt i ét brev at forholde sig til alle de elementer, der er i regeringens sundhedsudspil. Jeg vil derfor løbende informere jer og indbyde til dialog.
Overordnet er der ingen tvivl om, at vi står foran store udfordringer og store opgaver, og det er helt afgørende, at vi som overlæger, ledere og specialister bidrager med vores viden og spiller ind med løsninger, der virker i hverdagen. Det bliver der brug for.
Vi skal finde balancerede løsninger, som både bidrager til, at målsætningen om at mindske ulighed i sundhed opnås, og hvor den knappe overlægeressource bruges klogt i et attraktivt fagligt miljø.
Som nævnt vil jeg søge indflydelse hos alle relevante parter i den proces, men jeg er også interesseret i input fra jer. Nogle af jer mødes jeg med i fagpolitiske eller faglige sammenhæng, men I er også velkommen til f.eks. at skrive til mig på fas@dadl.dk
Venlig hilsen
Susanne Wammen, formand for Overlægeforeningen