LF nyhedsbrev 19. december 2024
Kære kollega
Når vi træder ind i det nye år, træder vi også ind i en ny tid for patientklagesystemet – for nu flytter fokus fra individet til det samlede behandlingsforløb. Det er en afgørende forbedring for både læger og patienter.
Det nye system anerkender, at fejl sjældent skyldes enkeltpersoner, men ofte opstår i komplekse samspil mellem flere aktører og sammenhænge. Fremover vil patientklager starte som forløbsklager og altså tage udgangspunkt i behandlingsstedet og -forløbet. De vil kun rette sig mod enkeltpersoner, hvis særlige kriterier er opfyldt. Det betyder, der kommer mindre fokus på kritik og straf og mere fokus på læring og dialog – en tilgang, der styrker både patientsikkerheden og lægers psykologiske tryghed.
Lægeforeningen har længe arbejdet for netop dette skifte. Vi ved, at mange klagesager skaber unødig bekymring og opslidning – uanset om de ender med eller uden kritik. Med det nye patientklagesystem bliver der taget et vigtigt skridt mod et sundhedsvæsen, hvor læring står centralt.
Der er dog stadig plads til forbedring. Gabestokken er endnu ikke afskaffet, men det bør ske. Dels giver den ikke bedre patientsikkerhed, og dels hører denne ordning med offentlig udskamning ikke hjemme i 2025.
Men når det er sagt, kan vi med rette glæde os over kursændringen mod et mere retfærdigt og læringsfokuseret patientklagesystem, når kalenderen skifter fra 2024 til 2025. Og det håber jeg bestemt, vi som læger vil kunne mærke i årene, der kommer.
Rigtig godt nytår!
Camilla Noelle Rathcke
Formand for Lægeforeningen
Læs mere om det nye patientklagesystem i Ugeskriftet for Læger:
Nyt patientklagesystem – stadig uvished om gabestokken
Helt nye lægetal viser stort problem: Danmark mangler 2.000 speciallæger
Helt nye beregninger fra Lægeforeningen viser, at det danske sundhedsvæsen mangler 2.000 speciallæger nu og her. ”Manglen på speciallæger har længe været et stort problem, og nu sættes der konkrete tal på manglen. Det er voldsomme tal. Uden specialistforløb til at sikre markant flere speciallæger, kan sundhedsreformen ikke nå i mål,” understreger Lægeforeningens formand, Camilla Rathcke.
Læs hele nyheden
Se også:
Lægeforeningens efterspørgselsanalyse – behovet for speciallæger
Lægeforeningens høringssvar om dimensionering af speciallægeuddannelsen 2026-2030
Lægeforeningen arbejder på at afdække ansøgningspresset på introstillinger
Flere steder i landet oplever vi stor søgning til introstillingerne i speciallægeuddannelsen. Især i Aarhus og København er konkurrencen hård inden for visse specialer, mens presset er mindre i andre specialer og dele af landet.
I Lægeforeningen følger vi udviklingen tæt og arbejder på at få et samlet overblik. Det giver ikke mening, hvis der er flaskehalse i videreuddannelsen, mens der samtidig er mangel på uddannede speciallæger. Regionerne har muligheden og ansvaret for at oprette et tilstrækkeligt antal introstillinger, så der ikke opstår flaskehalse.
Har du konkrete erfaringer eller input, vil vi meget gerne høre fra dig. Skriv til survey@dadl.dk - så vender vi tilbage, hvis vi har brug for mere info.
Lægeforeningens formand blev fejret i Domus Medica
Torsdag den 12 december blev der holdt reception for Lægeforeningens formand, Camilla Ratchke, i Lægeforeningens lokaler i Domus Medica. Anledningen var formandens 50årsfødselsdag, og der var stort fremmøde. Til stede var mange af de politiske parter fra både Danske Regioner og Folketinget, men også medlemmer af Lægeforeningens bestyrelse var mødt op sammen med de ansatte i Lægeforeningen. Læs mere om fejringen i Ugeskrift for Læger