Forebyggelse
Alt for mange danskere rammes i dag af sygdomme, som kunne være undgået. Lægeforeningen ser forebyggelse af bl.a. tobak, nikotin og alkohol som en nødvendig investering for den enkelte, sundhedsvæsenet og samfundet som helhed.
Som samfund kan vi hente store gevinster ved at investere i forebyggelse og sundhedsfremme. I 2030 forventes der at være ca. 161.000 flere ældre over 80 end i 2020. Sygdomsbilledet vil kompliceres med flere alders- og livsstilsbetingede sygdomme, og flere vil leve med en eller flere kroniske sygdomme. Det sker samtidig med, at der mangler arbejdskraft i sundhedsvæsenet. Lægeforeningens arbejdskraftanalyse viser, at der vil mangle 40.000 sundhedspersoner i 2030.
Lægeforeningen peger på en række initiativer rettet mod tobak, nikotin og alkohol, som tilsammen skal:
- Holde befolkningen sund. Sunde rammer giver de bedste forudsætninger for et sundt liv med gode vaner.
- Bidrage til et bedre arbejdsliv. Sunde vaner og forebyggelse kan reducere sygefravær for både borgere, patienter og pårørende og give bedre muligheder for et godt arbejdsliv.
- Lette presset på vores sundhedsvæsen. Forebyggelse og sundhedsfremme kan reducere kroniske sygdomme og mindske behovet for medicinsk behandling. Det frigiver ressourcer i sundhedsvæsenet, som tiltrængt kan bruges andetsteds.
- Skabe mere lighed i sundhed. Strukturel forebyggelse kan bidrage til mindre ulighed i sundhed både før og under sygdom. Indsatserne er ikke afhængige af den enkeltes sundhedskompetencer og har større effekt blandt personer med færrest ressourcer.