Gå til indhold

Nyhedsbrev 6/2024

Udsendt 26. februar 2024

Overenskomstfornyelse sikrer overlægerne pæne lønstigninger

Efter lange og svære forhandlinger er fornyelsen af overlægernes overenskomst endelig faldet på plads. Kampen har især stået om arbejdsgivers ønsker om mere fleksibilitet og større arbejdsudbud på den ene side og Overlægeforeningens krav om bedre arbejdsvilkår på den anden. Overlægeforeningens formand kalder resultatet solidt og er især tilfreds med pæne lønstigninger og sikring af overlægernes vilkår.

”Jeg synes, at vi har indgået en god og solid fornyelse af overenskomsten. Vi har indfriet vores vigtigste krav om lønstigninger til alle medlemmer. Vi har fået pæne pensionsstigninger. Og vi har løftet de kliniske professorers grundløn, så man ikke går ned i grundløn, når man påtager sig et professorat. Endelig er vi blevet enige om et særligt tillæg til overlægerne i børne- og ungepsykiatrien”. 

Sådan siger Overlægeforeningens formand Susanne Wammen, efter Overlægeforeningens forhandlingsdelegation har indgået aftale med Regionernes Lønnings- og Takstnævn om fornyelse af overlægernes overenskomst. Samtidig er det centrale forlig, der sætter rammen for alle akademikere i regionerne, faldet på plads. Til sammen betyder de to forlig, at overlægerne vil få pæne lønstigninger.

”Den samlede ramme er på 8,8 pct. Langt det meste går til generelle lønstigninger, hvor de første 4 pct. kommer allerede den 1. april i år. Derudover har vi i Overlægeforeningen prioriteret ekstra generelle lønstigninger til alle medlemmer i vores egne forhandlinger. Det betyder, at vi har indhentet en stor del af det det, som vi har tabt under den høje inflation, Danmark har været ramt af. Endelig er det også aftalt at forhandle løn igen i slutningen af 2025 og at skifte til et nyt lønindeks, som er mere relevant. Det skal være med til at sikre reallønnen på det offentlige arbejdsmarked fremadrettet. Så alt i alt mener jeg, at det er et godt og solidt resultat”, siger Susanne Wammen. 

Aftalen blev underskrevet i dag den 26. februar, hvor alle de akademiske foreninger havde afsluttet deres forhandlinger, herunder Yngre Læger og hovedorganisationen Akademikerne.

Læs mere her og se de vigtigste ændringer i overenskomsten