Gå til indhold

Lad os nu gøre noget ved de mange forgæves apoteksture efter medicin i restordre

På Dagens Pharma 27. februar skrev Thomas Senderovitz, Lægemiddelstyrelsens direktør, et indlæg om forsyningsproblemerne med medicin. ”Brug for bedre kommunikation om forsyningsproblemer”, og det kan jeg kun give ham ret i. Og når der i samme indlæg opfordres til, at man giver sit besyv med i forhold til løsninger, så vil jeg naturligvis gerne komme med Lægeforeningens input til løsninger.

Debatindlæg af Tue Flindt Müller, formand for Lægeforeningens Lægemiddeludvalg
Bragt på Dagens Pharma og Dagens Medicin 2. marts 2020

Til en start vil jeg lige slå fast, at mangel på medicin er et komplekst problem, der rækker langt ud over Danmarks grænser. Det redegør Thomas Senderovitz fint for i sit indlæg, så det vil jeg ikke gå nærmere ind i.

Jeg vil til gengæld gerne konkretisere, hvordan kommunikationen om forsyningsproblemer skal forbedres, som Lægemiddelstyrelsens direktør lægger op til. Tilbage i september 2019 foreslog Lægeforeningen her i Dagens Pharma, at der skulle laves en teknisk løsning til Det Fælles Medicinkort. Den løsning vil indebære, at lægen med det samme kan se, om et lægemiddel er i restordre eller ej. Hvis apoteket ikke har medicinen på hylderne, så vil lægen uden mere tidsspilde kunne udskrive et andet lægemiddel i stedet for førstevalget. Det ville betyde, at patienter ikke skulle gå forgæves på apoteket efter medicin og samtidig spare lægetid.

Nu er der gået et halvt år, og der er intet sket. Jeg savner, at sundhedsminister Magnus Heunicke forsøger at afbøde skadevirkningerne for patienter og læger. En teknisk løsning er nem og billig at implementere, men ministeren lader desværre vente på sig.

Løsningen vil efter Lægeforeningens oplysninger koste omtrent fem millioner kroner at indføre i Det Fælles Medicinkort, og den vil teknisk kunne klares relativt let. Samtidig får Lægemiddelstyrelsen i forvejen på daglig basis information fra lægemiddelgrossisterne om de lægemidler, der er i restordre. Vejen er med andre ord banet for løsningen. Derfor forstår jeg ikke, hvorfor sundhedsministeren ikke har indført løsningen for længst. Det løser ikke selve problemet med medicin i restordre, som jo er internationalt, men det ville spare patienter en forgæves tur på apoteket. Sundhedsministeren bør plukke de lavthængende frugter nu og her til gavn for patienterne.

Det er ikke i orden, at patienter må gå forgæves efter medicin, når det så nemt kan undgås. Der burde være klarhed over, hvilke lægemidler der er tilgængelige, så læger kan udskrive medicin, som er på apotekets hylder, til patienter med behov for behandling.