Gå til indhold

Druk til jul og nytår: Voksne skal tage ansvar for deres børn og unge

Debatindlæg af Camilla Noelle Rathcke, formand for Lægeforeningen
Bragt i Nordjyske den 24. december 2021

Vi drikker meget i Danmark. I mange sammenhænge er vores sociale liv bygget op omkring indtagelse af alkohol, og det går også undertiden galt på både den korte og den lange bane. Det gælder voksne, og det gælder unge. Det er næppe et tilfælde, at den Oscarvindende film ”Druk” er fra Danmark. Men lige så gode, vi i Danmark er til at lave film, lige så dårligt klarer vi os, når det gælder indsatsen mod børn og unges druk. Det skyldes i høj grad vores alkoholkultur, som børn og unge ”arver” fra os voksne. Vores alkoholkultur og alkoholvaner videre i livet grundlægges i ungdomsårene.

Desværre er det sådan, at knap 600.000 danskere har et skadeligt alkoholforbrug, og at omkring 3.000 hvert år dør som følge af alkohol. Og hvis der fandtes en Oscar for god alkoholkultur, ville Danmark være milevidt fra en nomination. Faktisk ville vi kunne komme i betragtning til Razzie – Hollywoods ’omvendte Oscar’ – for Danmark er det land i Europa, hvor børn og unge drikker allermest - og det går i den forkerte retning. Således er andelen af 15-årige, der har drukket sig fulde inden for den seneste måned, steget fra 32 pct. i 2015 til 40 pct. i 2019. Det er mere end i noget andet europæisk land, hvor den tilsvarende gennemsnitlige andel er 13 pct.

Når børn og unge drikker så meget, har det alvorlige konsekvenser. I 2018 var over 1.700 unge i alderen fra 15-24 år i kontakt med hospitalet på grund af alkohol. Det er især de 15-17-årige, der bliver indlagt med alkoholforgiftning. Nogle gange går det helt galt. Hvert år dør cirka syv unge mellem 15-24 år på grund af alkohol.

Vi kan ikke leve med, at vores børn og unge drikker sig fra sans og samling - og endda kan ende med at dø af druk. Det er vi voksnes ansvar at undgå det. Det er os, der skal tage fat på at ændre alkoholkulturen og være os meget bevidste, at børn og unges druk er et spejl af voksnes adfærd eller manglende ansvar. I Folketinget skal de sørge for at sætte aldersgrænsen for køb af alt alkohol op til 18 år. Min klare forventning er, at regeringen tager denne grænse med ind i sidste del af den sundhedsreform, som mange venter på med stigende utålmodighed. Det er et af de værktøjer, der virker allerbedst til at nedbringe forbruget af øl, shots og alkoholsodavand blandt børn og unge. Det er også nødvendigt med højere priser på alkohol, for vi ved, at det fører til et lavere alkoholforbrug – især blandt børn og unge.

Men vi voksne må som kulturbærere og forbilleder også gøre noget selv. Det handler om at tage ansvar, tage snakken med vores børn og unge og også om at sætte grænser. Det er vejen til at skabe en bedre alkoholkultur for børn og unge. For selvom det kan være svært, så virker det. Når forældre spiller en tydelig rolle, er deres børn og unges alkoholforbrug mindre. Det hjælper altså at tage ansvar. Både mellem jul og nytår, men i endnu højere grad mellem nytår og jul.