Gå til indhold

Unges stigende brug af nikotin kalder på indgriben fra regeringen

Debatindlæg af Camilla Noelle Rathcke, formand for Lægeforeningen
Bragt i Avisen Danmark den 22. februar 2022

Mere end hver tiende af de unge i Danmark bruger røgfri nikotin dagligt eller lejlighedsvist. Sådan indledes den nedslående nyhed fra Sundhedsstyrelsen om en ny rapport om unges forbrug af nikotinprodukter. Forbruget bare stiger og stiger, og det kalder på et resolut indgreb fra regeringen. For det er alvorligt, når særligt unge i stigende grad gør brug af nikotinprodukter som eksempelvis nikotinposer (et snuslignende produkt, som indeholder nikotin og ofte placeres i munden). Nikotinbrug er især sundhedsskadeligt for børn og unges hjerner, fordi de ikke er færdigudviklede og derfor er særligt sårbare over for at blive afhængige.

Meget tyder på, at særligt nikotinposerne er blevet en del af hverdagen for mange unge, som ellers ikke var rygere. Det er produkter, som kun er på markedet for at skabe en afhængighed, og hvor langtidskonsekvenserne for unges hjerner endnu er ukendt. Ingen børn og unge bør være afhængige af nikotin, men siden starten af 2020 – dvs. på bare to år – er antallet af unge, der bruger røgfri nikotin, steget med 25 procent. I dag bruger 11,4 % af 15-29-årige røgfri nikotinprodukter.

Det dur ikke at vende det blinde øje til, mens børn og unge bliver fanget i afhængighed af skadelige produkter. Det virker omsonst, at vi som samfund igennem mange år har arbejdet ihærdigt for at forebygge rygning og tobaksrelaterede sygdomme. Trods det accepterer man nye produkter med samme afhængighedsskabende stof som i cigaretter, der med benhård markedsføring rettet mod de unge vil skabe nikotinafhængighed på en anden måde. Men vi må være kommet videre fra at acceptere denne slags afhængighedsskabende produkter, hvis vi ønsker en sund befolkning.

Vi skal passe meget bedre på børn og unges helbred og på folkesundheden. Lægeforeningen foreslår, at priserne sættes markant op for at få forbruget bragt ned - en pris på minimum 60 kroner ville være en god start. Samtidig bør nikotinposerne naturligvis omfattes af forbud mod smagsstoffer og kravet om neutral indpakning ligesom e-cigaretter og cigaretter. Endnu bedre ville det være helt at fjerne nikotinposerne og lignende produkter fra markedet.

Børn og unges stigende nikotinbrug er et kraftigt signal til regeringen og Folketinget om, at de må tage problemet alvorligt og sætte ind med effektiv forebyggelse og lovgivning. Vi skal ikke gå på kompromis med børn og unges sundhed. Derfor skal vi ikke acceptere, at de ender med at blive afhængige af skadelige produkter. Jeg håber, at regeringen vil gribe resolut ind.