Gå til indhold

Nej til ulighed i sundhed: Uddan flere speciallæger

Debatindlæg af Camilla Rathcke, formand for Lægeforeningen

Bragt i Avisen Danmark 27. marts 2023

”I nogle af de tyndtbefolkede dele af landet er der for få læger. Og især mangel på speciallæger. Til gengæld er der i disse områder en stor andel borgere med kroniske sygdomme og ældre med behov for behandling.” Sådan sagde statsminister Mette Frederiksen i en tale til Folketinget tidligere i år, og jeg er meget enig.

Der er stor mangel på speciallæger i Danmark. Det gælder i hele landet, men i særlig grad udenfor de større byer, hvor manglen på psykiatere, øjenlæger, øre-, næse- halslæger, lungemedicinere, praktiserende læger og en række andre speciallæger i den grad mærkes af borgerne. Det resulterer i, at alt for mange patienter får længere ventetid til sygehuset og til speciallægepraksis eller praktiserende læge. Det skaber ulighed i sundhed, som Mette Frederiksen formulerede det i talen.

At der er for få speciallæger, kommer i disse tider ikke mindst til udtryk i form af lange og voksende ventelister. Det er problematisk for patienterne, men det vil kun blive værre i de næste årtier, hvor antallet af patienter, særligt ældre, med behov for specialiseret lægehjælp stiger stort.

Lægeforeningen mener, at vi i Danmark skal gøre op med manglen på speciallæger, så borgerne får et bedre sundhedstilbud. Løsningen er at skrue op, så der uddannes markant flere speciallæger. Der er heldigvis masser af læger, som gerne vil videreuddanne sig til speciallæger. Det eneste, der står i vejen, er den problematiske politiske beslutning om, at kun få læger kan uddanne sig til speciallæger. Ergo kan man afhjælpe en stor del af speciallægemanglen i Danmark ved, at regeringen og myndighederne åbner for, at flere læger kan uddanne sig til speciallæger.

Hvis regeringen vil bekæmpe ulighed i sundhed, er det nødvendigt at uddanne flere speciallæger. Det skal til, hvis alle patienter uanset postnummer skal kunne få den specialiserede lægehjælp, de har brug for.