Gå til indhold

Nyhedsbrev fra Lægeforeningen 19. september 2024

Kære kollega

Nu er fremtiden landet.

Så kom regeringens længe ventede sundhedsudspil, og der er meget at tygge sig igennem. Så i første omgang får I lige min umiddelbare reaktion.

Det, der løb med størstedelen af opmærksomheden, var nok den nye store Region Østdanmark. For os at se er det en klog vej at gå at lave en stor region på Sjælland. Særligt når et af målene i den nye sundhedsreform er, at uligheden – og ikke mindst uligheden i sundhedstilbuddene – skal mindskes. 

For vi har rigtigt mange kompetente og fagligt dygtige læger – og andre sundhedsprofessionelle for den sags skyld – i Region Sjælland, der gør deres arbejde rigtig godt. Og det er min oplevelse, at der både er et stærkt fællesskab og også en stærk vilje til at hjælpe patienterne. Men også at I, der arbejder i regionen, simpelthen er for få til de mange patienter, der har brug for sundhedstilbud. Dertil kommer, at der også i regionen er væsentligt større andel af patienter med flere eller komplicerede sygdomsforløb. 

Gennem de senere år er flere forskellige samarbejdsmodeller mellem Region Sjælland og Region Hovedstaden om at løfte patienterne i fællesskab stødt på grund – ikke på grund af manglende samarbejdsvilje afdelinger, læger eller andre sundhedsprofessionelle imellem. Snarere fordi, der var to myndigheder, to økonomier, to overordnede ledelser. Det har været svært at finde hinanden i det.

Én stor region er ikke ønsketænkning, og det er ikke uden udfordringer – men det er klogere end at lade være. Det vil skabe nye muligheder for at lave samarbejde mellem hospitaler, sammenlignelige afdelinger, kliniske enheder eller hvad det nu kan være på tværs af hele Sjælland, som dermed både vil kunne løfte det fælles ansvar for patienterne, udvikle faglige miljøer og understøtte den speciallægeuddannelse, der foregår snart sagt alle steder.

Bliver det svært? – afsindigt. Men det bliver ikke umuligt – og det bliver ikke på et diktat fra statsministeren om, at alle skal pendle en dag om ugen. Dét ville også være spild af ressourcer. Men jeg er fortrøstningsfuld, for vi er som stand klar til den her opgave – en opgave, der også handler om at tænke samarbejde og arbejdsgange på nye måder, mens vi har blik for at sikre fagligheden og kvaliteten i det, vi gør. Nye strukturer ændrer ikke på vores fælles kultur og høje faglighed. Meget af det, regeringen er ude med i sit udspil, vil falde os helt naturligt, for vi er jo forbundne – vi arbejder allerede sammen, selv om det ikke altid er tydeligt for politikerne. 

Det, der også løber med opmærksomheden i udspillet, er at regeringen nu lægger op til, at flere læger skal blive speciallæger. Det har vi efterlyst i mange år, hvor der ikke har været videreuddannelseskapacitet nok – ikke mindst for få HU-forløb. Og i dette lukkede forum vil jeg godt sige, at det er dejligt, politikerne endelig lytter til os, men hvor havde det dog været rettidig omhu, hvis de havde lyttet noget tidligere. 

Nu er der flere forløb på vej til almen medicin – og endelig finansiering til de mange ekstra praktiserende læger, der skal være. Og der er et politisk fokus på såvel geriatri, psykiatri som børne- og ungdomspsykiatri. I den kommende tid vil vi tage bestik af, hvordan demografi, sygdomsbyrde og behandlingsmuligheder udvikler sig, så vi også får sikret andre specialer, der har brug for kapacitetsudvidelse. Også i lyset af behovet for flere speciallægepraksis.

Så hvis jeg skal opsummere min umiddelbare reaktion kort, så er det, at udspillet både tilgodeser almen praksis og den udvikling og det kapacitetsløft, der skal ske for at løfte det primære sundhedsvæsen – at det samler flere sundhedsopgaver under én myndighed med større krav til alle led i kæden - og at regeringen med udspillet forsøger at løse udfordringerne med ulighed i sundhed og styrke sundhedstilbud i Østdanmark.

Jeg kommer til at sige alle vegne, jeg får taletid, at vi læger er klar til at løfte opgaven. Vi ønsker et sundhedsvæsen i topform, og som jeres formand kan jeg med ro i sindet love både borgere og politikere, at vi har både fagligheden og lysten til et sundhedsvæsen i balance.

De bedste hilsner

Camilla Noelle Rathcke
Formand for Lægeforeningen

 

Lægeforeningen lancerer interaktiv platform om danskernes sundhedspolitiske holdninger

Kun knap én ud af tre danskere tror på, at sundhedsvæsenet er bedre om fem år, fire ud af fem danskere peger tillige på, at politikerne vigtigste sundhedspolitiske opgave er at gøre noget ved personalemanglen i sundhedsvæsenet, og danskere i landkommuner oplever størst ulighed i sundhed. 

Det viser Lægeforeningens nye undersøgelse, Danskernes Sundhedspolitiske Barometer, som for første gang kortlægger befolkningens forventninger, forhåbninger og fortvivlelse med det danske sundhedsvæsen. Nu deler Lægeforeningen en interaktiv version af tal fra undersøgelsen, så alle andre med interesse i sundhedsvæsenet kan bruge tallene. 

Læs hele nyheden: Lægeforeningen lancerer interaktiv platform om danskernes sundhedspolitiske holdninger

Læs også i Ugeskrift for Læger: Høj tillid til sundhedsvæsenet, begrænset tro på forbedringer, men parathed til forandringer

 

Brev til sundhedsudvalget: Lægeforeningen advarer om kritiske forhold i psykiatrien

En ny undersøgelse fra Lægeforeningen viser, at psykiatrien fortsat er meget udfordret, og at de økonomiske investeringer fra tiårsplanen endnu ikke kan mærkes i den kliniske hverdag. Tværtimod opleves nærmest det modsatte, da fire ud af 10 læger oplever ansættelsesstop eller nedskæringer på deres afdeling. Det er stik imod planerne om et ambitiøst løft af psykiatrien. Derfor har Lægeforeningens formand, Camilla Noelle Rathcke, sendt et brev til Folketingets Sundhedsudvalg.

Her efterlyser hun akut handling og kommer med tre konkrete forslag til de kommende forhandlinger om psykiatriens fremtid:

  1. Psykiatrien skal friholdes fra medarbejderbesparelser og ansættelsesstop.
  2. Antallet af speciallægeuddannelsesforløb (HU-stillinger) skal øges markant for at sikre flere speciallæger i psykiatri og børne- og ungdomspsykiatri.
  3. Der skal oprettes flere ydernumre til praktiserende psykiatere, især inden for børne- og ungdomspsykiatri.

Brevet kommer på baggrund af en medlemsundersøgelse fra 2024, der viser, at seks ud af 10 læger ikke har oplevet forbedringer i vilkårene for at levere behandling af høj kvalitet, trods den politiske vedtagelse af en tiårsplan for psykiatrien i 2022. Samtidig rapporterer fire ud af 10 om nedskæringer i personaleressourcer eller ansættelsesstop på deres afdeling i de seneste to år.

Mere end otte ud af 10 læger mener desuden, at patienterne ville have haft mindre alvorlige sygdomsforløb, hvis behandlingen var startet tidligere. Samlet set peger undersøgelsen på, at psykiatrien fortsat kæmper med alvorlige udfordringer, som fører til for tidlige udskrivelser, afvisninger og lavere kvalitet i behandlingen.

I brevet understreger Lægeforeningen, at der er behov for akut handling fra både regioner og politikere for at forbedre psykiatrien og sikre bedre vilkår for både patienter og personale. 

Læs brevet til sundhedsudvalget

Læs også seneste leder i Ugeskrift for Læger: At forbedre psykiatrien kan kun gå for langsomt

Se Lægeforeningens medlemsundersøgelse om vilkår i psykiatrien

 

Lægeforeningen gentager sin kritik af Ugandas anti-homoseksualitetslov

Lægeforeningens formand, Camilla Noelle Rathcke, har i starten af august været til møde med Ugandas ambassadør i Danmark. Mødet skete på baggrund af et bekymringsbrev, som Lægeforeningen havde sendt til ambassadøren i foråret, angående Ugandas nye anti-homoseksualitetslov.

Ved mødet understregede Lægeforeningens formand, at homoseksualitet er en naturlig variation af den menneskelige seksualitet, og at seksuel orientering ikke er noget, som man bliver ”smittet med” igennem propaganda. Hun understregede desuden, at det er vigtigt at kunne tale åbent om sin seksualitet med sin læge, når dette er relevant.

Endelig fastholdt hun Lægeforeningens bekymring angående Ugandas nye anti-homoseksualitetslovgivning, der krænker menneskerettighederne og udfordrer både den individuelle sundhed og folkesundheden samt lægers retssikkerhed og det lægefaglige handlerum.

I en efterfølgende brevudveksling slog formanden blandt andet fast, at det også er vigtigt, at det sundhedspersonale, der behandler en homoseksuel patient og bliver opmærksom på patientens seksualitet, kan give den nødvendige behandling og omsorg, uden at skulle frygte repressalier.

Formanden understregede desuden, at selvom vi respekterer kulturelle forskelle mellem Uganda og Danmark og anerkender, at der er forskellige måde at leve livet på, der er acceptable eller ligeværdige, så mener vi, at der er universelle principper, som princippet om beskyttelse af sårbare grupper, der ikke er underlagt kulturrelativisme.

Endelig skrev formanden, at Lægeforeningen mener, at forebyggelse spiller en helt central rolle i arbejdet for at styrke individuel sundhed såvel som folkesundhed. Lægeforeningen mener også, at en facilitering af viden om reproduktive sundhedsspørgsmål igennem information og undervisning af befolkningen, unge såvel som ældre, er et vigtigt element i en forebyggende indsats, samt at Lægeforeningen i denne forbindelse mener, at seksualundervisning af børn og unge også inkluderer information om, at det at være homoseksuel eller biseksuel er naturlige variationer af den menneskelige diversitet.

 

Nyt nordjysk netværk for sygdomsramte læger: Vil du gøre en forskel for lægekollegaer i krise?

Lægeforeningen arbejder på at oprette et lokalt nordjysk netværk for sygdomsramte læger. Derfor søger vi en læge, der kan indtage rollen som tovholder. Du bliver én af to tovholdere, og den ene tovholder har allerede meldt sig. Som tovholder står du for afvikling af selve møderne.

Netværket er en samtalegruppe, hvor der tilbydes sparring kollega til kollega, når krisen rammer. Møderne vil fungere som et samlingssted med mulighed for at drøfte, lytte og sparre omkring egen situation med kollegaer.

Gruppen mødes ca. en gang måneden i Lægernes Hus på Rømersvej 10 i Aalborg. Deltagerantallet forventes at være vekslende, men de to tovholdere er begge med hver gang. Indsatsen er frivillig.

Har du lyst til at være tovholder, kan du kontakte Lægeforeningens socialrådgiver Susanne Qvistgaard på sq@dadl.dk for at høre mere.

En del af kollegialt Netværk for Læger
Dette lokale netværk er en del af et landsdækkende medlemstilbud, Kollegialt Netværk for Læger, der yder hjælp fra læge til læge, og en frivillig kollegial rådgiver yder sparring til det hjælpesøgende medlem.
Du kan også læse mere fra netværksmøde for sygdomsramte læger i Midtjylland i Ugeskrift for Læger