Gå til indhold

Udenlandsk uddannede læger

Udenlandske læger er en væsentlig ressource for det danske sundhedsvæsen

En stor andel af lægerne, der arbejder i det danske sundhedsvæsen, har en uddannelse fra udlandet. Omkring ni pct. af erhvervsaktive medlemmer af Lægeforeningen er uddannet på et universitet i udlandet. Udenlandske læger skal have dansk autorisation, før de må arbejde i det danske sundhedsvæsen. For læger fra tredjelande tager det i gennemsnit 6½ år at opnå autorisation i Danmark, mens det i gennemsnit tager ca. seks måneder for ansøgere fra EU/EØS at få autorisation i Danmark, (SUU Alm-del Bilag 412 Beretning).

Politisk fokus
Lægeforeningen har politisk fokus på indsatsen over for udenlandsk uddannede læger både før og efter autorisation. Lægeforeningen har bl.a. foreslået en fast track-forløb, hvor efterspurgte speciallæger gennemgår en hurtigere autorisationsproces hos Styrelsen for Patientsikkerhed og bedre koordinering af evalueringsansættelser. Lægeforeningen har også rakt ud til regionerne og gjort opmærksom på læger fra tredjelande, der mangler evalueringsansættelse, og som generelt er villige til at tage imod en ansættelse alle steder i landet. 

I 2024 blev der indgået en nationalpolitisk aftale, der gør det nemmere at komme til Danmark og arbejde som læge med tiltag om shortcut-autorisation for særligt efterspurgte sundhedspersoner, forlængelse af opholdstilladelse til at gennemføre autorisationsprocessen ved tilbud om evalueringsansættelse, én indgang til ansøgning om evalueringsansættelse, dispensation fra krav om erhvervserfaring mv.
 
Tiltagene løser ikke alle udfordringer. Det er bl.a. fortsat en udfordring at oprette evalueringsstillinger til læger, der står klar til at arbejde i det danske sundhedsvæsen. 
 
Netværk af udenlandsk uddannede læger
Lægeforeningens bestyrelse har nedsat et rådgivende netværk af udenlandsk uddannede læger, der skal bidrage til, at udenlandske læger får en plads i fællesskabet ved at afdække, kvalificere, foreslå og iværksætte særlige indsatser for læger, der er uddannet i udlandet. Læs kommissoriet for netværket her.

Netværket har bl.a. diskuteret, at der i udlandet kan være en opfattelse af, at der mangler læger i Danmark, og at læger derfor søger mod Danmark, men at man som udenlandsk uddannet læge i Danmark møder mange barrierer for at kunne komme til at arbejde som læge i Danmark. 

If you want to work as a medical doctor in Denmark, you must apply for Danish registration. The authorization process and the required documentation depend on the country of your nationality and the country where you obtained your qualifications as a medical doctor. 

The duration of the authorization process depends on how quickly you learn Danish, pass the medical tests and fulfill other requirements. 

Please note that obtaining Danish authorization and permission to work independently as a medical doctor may take several years. For medical doctors from outside the EU/EEA, it takes an average of 6½ years to obtain authorization in Denmark, while it takes about six months on average for applicants from the EU/EEA to get authorization in Denmark. Please also note that even if you obtain Danish authorization, you are not guaranteed employment as a medical doctor in the Danish healthcare sys-tem.

You can find more information here: 
Medical Doctor | The Danish Patient Safety Authority
English | Ugeskriftet.dk