Gå til indhold

Spil dig til et bedre arbejdsmiljø

Arbejdsudvalgene i Overlægeforeningen og Yngre Læger lancerede i 2018 et arbejdsmiljøspil og en pjece for godt arbejdsmiljø. Læs om dem og download pjecen herunder

Arbejdsudvalgene i Overlægeforeningen og Yngre Læger har netop lanceret et arbejdsmiljøspil, som ved hjælp af spørgsmål sætter gang i dialogen om det psykiske og fysiske arbejdsmiljø. Spillet kan spilles på afdelingerne og kan bestilles i Overlægeforeningens sekretariat.

”Jeg kunne godt tænke mig, at ledelsen var mere synlig”.

Sådan lyder et af udsagnene på de kort, som indgår i Overlægeforeningens nye arbejdsmiljøspil ”Arbejdsmiljø - Kort fortalt”.

Spillet er udviklet for at give medlemmer af Overlægeforeningen og Yngre Læger nogle redskaber til dialog om nogle af de arbejdsmiljømæssige udfordringer, der findes mange steder.

”Et godt arbejdsmiljø er afgørende for, at vi som overlæger kan levere det, vi skal på vores arbejde. Men mange steder halter arbejdsmiljøet desværre. Og nogle gange opstår der problemer, fordi vi ikke får talt ordentligt om tingene. Det kan arbejdsmiljøspillet være med til at afhjælpe,” siger Helga Gulisano, der er medlem af Overlægeforeningens bestyrelse og formand foreningens arbejdsmiljøudvalg.

Hun understreger, at spillet ikke et quick-fix, der kan fjerne alle arbejdsmiljøproblemer på en afdeling. Spillet kan derimod sikre den dialog, der er afgørende for, at arbejdsmiljøproblemerne kommer frem i det åbne, så man kan tage hånd om dem.

”Jeg håber derfor, at mange afdelinger vil tage spillet til sig og prøve det. Det er en investering i et bedre arbejdsmiljø på den lange bane,” siger Helga Gulisano.

Repræsentantskabet prøvede spillet

Arbejdet for et godt arbejdsmiljø blandt overlægerne er en mærkesag for Overlægeforeningen. Og på foreningens nyligt afholdte repræsentantskabsmøde prøvede deltagerne i grupper at spille arbejdsmiljøspillet.

”Det handler ikke så meget om at komme alle 30 udsagn på kortene igennem på kortest tid, men derimod om at diskutere nogle udvalgte udsagn og tale om konkrete episoder. Ud fra de konkrete eksempler kan man så tale om, hvordan arbejdsmiljøet kan forbedres. Og det var netop, hvad vi oplevede, da deltagerne på repræsentantskabsmødet blev introduceret til spillet. Lynhurtigt var de i gang med at diskutere konkrete eksempler,” fortæller Helga Gulisano. 

Pjece skitserer løsninger

Ud over spillet har arbejdsmiljøudvalgene i Overlægeforeningen og Yngre Læger opdateret pjecen ”Arbejdsmiljø kort fortalt”.

Pjecen er et værktøj, der på humoristisk og kortfattet vis beskriver simple problemstillinger og skitserer løsninger. Der er 10 bud eller hensigtserklæringer, der skal opfyldes for at sikre et godt arbejdsmiljø på afdelingen. Ved hvert bud er der opstillet "Dos and dont's", som man henholdsvis skal forsøge at tilstræbe og at undgå.

Sådan bestiller du spil og pjece

Arbejdsmiljøspillet og pjecen er gratis og kan bestilles hos Liane Utzelmann i Overlægeforeningens sekretariat på lu.fas@dadl.dk

Pjecen kan også hentes her

Se også Overlægeforeningens kodeks for godt arbejdsmiljø

""