Deltag i projektet Apps i almen praksis
PLO og MedCom åbner nu for muligheden for, at din praksis kan deltage i storskalaafprøvningen af Apps i almen praksis.
I dag findes apps til alle hyppigt forekommende sygdomme, der kan hjælpe med bl.a. at falde i søvn, genoptræne en skade eller være mere fysisk aktiv. En af de store fordele ved apps er, at de kan styrke behandlingen både bredt og specifikt. Det er muligt at ramme specifikke behov, som ellers er svære at komme i møde; f.eks. at give patienten adgang til personlige og dynamiske anbefalinger døgnet rundt. Projektet Apps i Almen praksis giver dig som læge mulighed for at være "digital frontrunner" i brugen af sundhedsapps i almen praksis.
Spørgsmål og svar om Apps i almen praksis
Du bliver "digital frontløber" i brugen af sundhedsapps i almen praksis.
Læger, der deltager i projektet fortæller bl.a.:
"Det bliver en del af fremtiden, at vi skal anbefale apps. Vi læger skal med på vognen, og det er nærmere os, snarere end patienterne, der skal overbevises".
Du kan anbefale udvalgte sundhedsapps.
Du vil via dit lægepraksissystem (i Klinik+) få adgang til et katalog af sundhedsapps, som du kan anbefale patienter at anvende. Det vil fremgå af lægesystemet og web-portalen, hvilke apps, der er anbefalet.
Det er klart, at din deltagelse kan afstedkomme et personligt behov for selv at "se hvad de enkelte apps kan" førend, at du anbefaler dem til en patient, men du kan være tryg i, at de angivne apps er udvalgt af projektgruppen.
Du kan se de udvalgte sundhedsapps på MedComs underside om projektet. Du finder listen under "projektdokumenter" nederst på siden:
Apps i almen praksis (MedCom.dk)
Du opretter den/de anbefalede apps via dit almindelige lægepraksissystem under området Klinik+. Derfra vil patienten modtage et link i dennes Min Læge App. Herfra kan borgeren hente og installere den/de anbefalede apps fra fx App Store.
Det er en forudsætning for at kunne modtage en app-anbefaling, at patienten har Min Læge-appen (og at denne er opdateret).
Hvis der er tale om en app, hvor patienten kan registrere oplysninger, vil disse ikke blive sendt retur til klinikken. Du vil kun via lægepraksissystemet se, at patienten har ”klikket på linket”.
I forbindelse med den første del af projektet, har en deltager sagt det følgende om teknikken:
"Det fungerer, som det skal. Jeg synes, det er nemt at tilgå at give anbefalinger."
Er du nysgerrig på at deltage eller høre mere kan du besøge denne side:
https://medcom.nemtilmeld.dk/73/ (MedCom.dk).
Ellers er du velkommen til at kontakte projektleder Alice Ørsted Kristensen på alk@medcom.dk eller (+45) 20598840.
Projektet er forankret i programmet Digital Almen Praksis ("DAP"), der har til formål at udnytte den teknologiske udvikling til at gennemføre digitale tiltag i almen praksis, der kan optimere, øge kvalitet og lette arbejdsgangene for de praktiserende læger. Programmet DAP er initieret af Indenrigs- og Sundhedsministeriet i samarbejde med Praktiserende Lægers Organisation (PLO), KL, Danske Regioner og MedCom.
Projekt Apps i almen praksis har sit udgangspunkt i Strategi for digital sundhed 2018-2024.
Strategi for digital sundhed 2018-2024 (sundhedsdatastyrelsen.dk)
Herigennem gennemførte regeringen, Danske Regioner og KL følgende analyse af en guide til sundhedsapps.
Analyse af guide til sundhedsapps (Sundhedsdatastyrelsen.dk)
Parallelt med storskalaafprøvningen arbejdes der i regi af Lægemiddelstyrelsen og Indenrigs- og Sundhedsministeriet med etablering af Nævnet for Sundhedsapps, som skal vurdere og anbefale de sundhedsapps, som fremadrettet skal udgøre den endelige app-liste, som læger kan anbefale apps fra. Forventeligt vil de første apps være på den endelige app-liste i 2025.
Nævnet for Sundhedsapps (Lægemiddelstyrelsen.dk)
Siden er senest redigeret i december 2024.