Gå til indhold

Årsopgørelse og højestegrænser i Aftale25

Som aftalt i OK22 indføres køns- og aldersstandardisering af årsopgørelsen 1. januar 2025. Med indførelsen ændres grænsen for afvigelse fra 25% til 20%.

1. januar 2025 sker der tre ændringer i beregningen af højestegrænser:

  1. Kronikerhonorar indgår nu i beregningen
  2. Udgifter pr. patient bliver køns- og aldersstandardiseret
  3. Højestegrænsen ændres fra 25% til 20%

Ved at udgifterne standardiseres i forhold til køn og alder, så reduceres en væsentlig del af den naturlige variation i udgiftsniveau på baggrund af patientsammensætningen inden for en region. Derfor reduceres højestegrænsen samtidig fra 25% til 20%.

Hvordan påvirker den nye køns- og aldersstandardisering beregningen?

Med den nye beregningsmetode, tager opgørelsen bedre højde for køns- aldersrelaterede forskelle i behandlingsbehov, pba. patientsammensætningen.

Fra 1. januar sammenlignes nu 20-29-åriges udgifter pr. (mandlige/kvindelige) patient i praksis med de regionale udgifter pr. (mandlige/kvindelige) 20-29-årige patient, dette gentages for alle aldersgrupper. Herefter beregnes den samlede køns- og aldersstandardiserede udgift pr. patient i klinikken, som sammenholdes med de regionale udgifter.
 
Det betyder at klinikker som har mange ældre i deres patientpopulation i forhold til regionsgennemsnittet (højere udgift pr. patient), nu sammenlignes med et højere samlet udgiftsniveau end tidligere.

Omvendt kan en praksis med mange unge (lavere udgift pr. patient) i forhold til regionsgennemsnittet forvente, at de vil blive sammenlignet med et lavere udgiftsniveau end tidligere.

Derfor skal praksis med mange unge være særligt opmærksomme på, hvordan ændringerne udmønter sig i de kommende højestegrænseberegninger.

Hvor kan jeg følge med løbende?

Du kan løbende følge med i, hvordan dit ydelsesforbrug ligger i forhold til det køns- og aldersstandardiserede regionsgennemsnit via Ydelsesoverblik under klinik+.

Læs om Ydelsesoverblik

Tallene er foreløbige og kan bruges som en løbende indikator. De præcise tal kan findes på sundhed.dk under listevisning. Her kommer opgørelserne kvartalsvist. 

Hvad er en højestegrænse?

Hver region foretager årligt en opgørelse over de samlede udgifter til almen lægehjælp i det foregående kalenderår pr. sikret. Udgifterne vedrører alene egne gruppe-1-sikrede i dagtid under overenskomsten. Udgifter vedrørende profylakseaftalen, lokalaftaler, det månedlige plejehjems- og bostedslægehonorar, samt differentieret basishonorar er ikke indeholdt.

Såfremt årsopgørelsen viser, at udgiften til lægehjælp i dagtiden (basis-, og ydelseshonorarudgifter) pr. patient (egne patienter) i en praksis i et kalenderår har overskredet den gennemsnitlige udgift pr. patient inden for regionen med 20% eller derover, fastsættes en højestegrænse for praksis’ samlede
indtægter ved ydelseshonorarer fra regionen i dagtiden.

Højestegrænsen fastsættes automatisk på +20 % af den gennemsnitlige ydelseshonorarudgift pr. patient i regionen. Hvis en praksis pålægges en højestegrænse, vil den i de efterfølgende år ikke kunne få udbetalt honorar, som ligger udover den fastsatte højestegrænse.

Højestegrænsen bortfalder, når udgiften i to år har ligget under den fastsatte grænse. 

Bestemmelserne om årsopgørelse og fastsættelse af højestegrænser er beskrevet i overenskomstens §93.

 

Siden oprettet 19. december 2024