PLO'rientering 09/2025
Klare forbedringer i lovforslag, påpeger formanden. Læs også, at der er referat fra repræsentantskabsmødet, prognose for aktiviteten, åbent for systematisk efteruddannelse 2026, nye regler for abort 1. juni, Diagnosekort deles, lægevalg - samlevende, og webinartilbud om videokonsultationer med hjælp fra kommunal medarbejder. Læs også Nyt fra PLO-Hovedstaden.

Indhold:
-
Nyt fra bestyrelsen: Klare forbedringer i lovforslag fra regeringen
-
Referat fra PLO’s repræsentantskabsmøde
-
Prognose for aktiviteten i almen praksis 2025
-
Åbent for systematisk efteruddannelse (SE) i 2026
-
Nye regler for provokeret abort 1. juni - og dispensationsordning 1. maj
-
Valg af læge: Samlevende i et ægteskabslignende forhold
-
Påbegyndt deling af Diagnosekort til det øvrige af sundhedsvæsenet
-
Webinartilbud: Virtuelt kommunalt samarbejde – via Min Læge eller Kontakt læge-app
Klare forbedringer i lovforslag fra regeringen
I sidste uge fremsatte regeringen – efter en høringsfase - sit tilrettede forslag til den såkaldte lovpakke 1, som er det første store lovkompleks, der udmønter sundhedsreformen inden for almen praksis.
Lovforslaget handler bl.a. om national fordeling og styring af lægekapaciteter, begrænsning i antal ydernumre ejet af én læge og flere og nye klinikformer i det almenmedicinske tilbud.
Lovforslaget er på især to punkter blevet bedre, efter det har været i høring.
For det første er det nu skrevet ind sort på hvidt, at et væsentligt højere normtal altid først skal søges aftalt frivilligt med klinikken ud fra en fælles forståelse af klinikkens samlede situation og muligheder.
Det er helt afgørende for PLO, at almen praksis bevarer mest mulig indflydelse på et så væsentligt parameter for vores virke. Vi har derfor flere gange understreget, at vi bakker op om en bedre fordeling af praktiserende læger i hele landet og om, at læger med mange syge patienter skal have lavere normtal. Men det vil forværre lægemanglen, hvis kolleger vælger at forlade faget eller går tidligere på pension, fordi de pålægges flere patienter mod deres vilje.
Ideelt set burde man have holdt sig til lægedækningen og have overladt normtallet til aftale mellem parterne. Når det er sagt, så har jeg en forventning om, at højere normtal vil kunne gennemføres på baggrund af frivillige aftaler.
Praktiserende læger passer allerede i dag 446.000 flere patienter, end vi er forpligtet til aftalemæssigt. Og i mange kommuner ligger det gennemsnitlige antal patienter pr. læge i dag væsentligt over de 1.600. Et behov for højere normtal burde derfor kunne løses, uden at nogen klinikker skal påtvinges flere patienter.
For det andet bliver det i lovforslaget slået fast, at konkurrencelovgivningen – og øvrig lovgivning af betydning for fair og lige konkurrence – skal overholdes.
Det er meget vigtigt, fordi regionerne i fremtiden får frie hænder til at oprette de kliniktyper, de ønsker. Derfor er det essentielt, at vi undgår konkurrenceforvridning til fordel for andre private aktører eller regionerne selv. Vi mener, at der i det eksisterende system har været eksempler på konkurrenceforvridende tiltag til fordel for udbudsklinikker og regionsklinikker – det vil lovforslaget fremadrettet forhindre.
Det er også meget positivt, at det af regeringens forslag fremgår, at de grundlæggende krav til alle klinikker om faglighed og den service, der skal leveres, kommer til at omfatte alle klinikformer. Vi vil selvfølgelig arbejde for, at disse krav skal tage udgangspunkt i fagets kerneværdier som fx kontinuitet i læge-patientrelationen, lokal forankring mv.
Endelig er det værd at bemærke, at lovudkastet igen bekræfter, at der ikke rokkes ved ydernummersystemet.
Ydernumrene tilhører fortsat den praktiserende læge og kan sælges til kommende generationer af læger. Danske Regioner havde i sit høringssvar anmodet om en forkøbsret, men det er ikke blevet imødekommet. Der er er derfor ingen initiativer på vej, der helt eller delvist vil forsøge at ekspropriere vores ydernumre.
PLO vil fortsætte med at følge udmøntningen af sundhedsreformen meget tæt og arbejde for, at man værner om de grundlæggende kvaliteter ved den danske model for almen praksis, der er udviklet - og fortsat bør udvikles - via kollektive aftaler.
Venlig hilsen
Jørgen Skadborg
Formand, PLO
PLO'rientering sendt den 16. april samt PLO’rientering Ekstra sendt 24. og 28. april var ramt af systemfejl, som betyder, at de ikke er kommet frem til en gruppe modtagere. Derfor er her links til de to udgaver.
_____
Referat fra PLO’s repræsentantskabsmøde
Den 5. april holdt PLO ordinært repræsentantskabsmøde, hvor Jørgen Skadborg blev genvalgt som PLO formand og repræsentantskabet drøftede både sundhedsreform og kommende aftaler.
For yderligere oplysninger:
Chef for politik, analyse og kommunikation Jonas Heltberg
Telefon: 3544 8464, joh.plo@dadl.dk
_____
Prognose for aktiviteten i almen praksis 2025
Sekretariatet har opgjort aktiviteten i almen praksis til og med marts måned og på den baggrund lavet en prognose for hele året. Prognosen viser, at det kan forventes, at aktiviteten vil ligge 1,0% under rammen svarende til 99 mio. kroner. Prognosen vil blive opdateret månedligt.
For yderligere oplysninger:
Chefkonsulent Mads Nørgaard-Madsen
Telefon: 3544 8451, mnm.plo@dadl.dk
______
Åbent for tilmelding til systematisk efteruddannelse (SE) i 2026
I dag er der åbnet for tilmelding til systematisk efteruddannelse i 2026.
Find det samlede udbud her (plo-e.dk)
Yderligere oplysninger:
PLO Efteruddannelse
Telefon: 3544 8416, kurser.plo@dadl.dk
_____
Nye regler for provokeret abort pr. 1. juni
Den 1. juni 2025 træder nye abortregler i kraft, som bl.a. medfører, at aldersgrænsen for den fri abort sænkes fra 18 til 15 år og ugegrænsen for den fri abort hæves til udgangen af 18. graviditetsuge.
Indenrigs- og sundhedsministeriet oplyser at der træder en dispensationsordnin i kraft allerede pr 1. maj, hvilket indebærer at gravide, der er fyldt 18 år og har overskredet udgangen af 12. graviditetsuge (11+6), men som pr. 1. juni ikke vil have overskredet udgangen af 18. graviditetsuge (17+6), har ret til at få foretaget abort uden særlig tilladelse.
De nye regler medfører desuden at de regionale abortsamråd erstattes af et nationalt abortnævn.
Læs mere hos Indenrigs- og sundhedsministeriet.
For yderligere oplysninger:
Indenrigs- og Sundhedsministeriet
Valg af læge: Samlevende i et ægteskabslignende forhold
Som vi oplyste om sidste år, er lægevalgsbekendtgørelsen opdateret for at gøre det tydeligt, at samlevende skal leve i et ægteskabslignende forhold for at få ret til samme læge, hvis lægen har lukket for tilgang.
Det er nu præciseret, at man som samlevende ikke behøver at dele folkeregisteradresse. Ændringen trådte i kraft 1. juli.
En digital løsning er nu i drift, hvilket betyder, at man kun kan få adgang til en lukket praksis, hvis man lever op til kriterierne i bekendtgørelsens §3, herunder skal den ansøgende samlever specifikt angive, hvem man lever i et ægteskabslignende forhold med, og underskrive en tro- og loveerklæring.
For yderligere oplysninger:
Chefkonsulent Stine Søndergaard
Telefon: 3544 1081, ssoe.plo@DADL.DK
_____
Påbegyndt deling af Diagnosekort med det øvrige af sundhedsvæsenet
Delingen af Diagnosekort fra almen praksis til relevante sundhedspersoner er påbegyndt som planlagt i sidste uge.
Diagnosekort har noget tid kunne ses af patienter via Min Læge-appen, og nu kan også sundhedspersoner finde Diagnosekort i Sundhedsjournalen. Læs om diagnosekort her (plo.dk)
I den nærmeste fremtid lanceres faglig vejledning og e-læring om Diagnosekort via PLO’rientering.
For yderligere oplysninger:
Chef for PLO-IT Martin Bagger Brandt
Telefon 3544 8302, mbb.plo@DADL.DK
_____
Webinartilbud: Virtuelt kommunalt samarbejde – via MinLæge eller Kontakt læge app
Det bliver på landsplan mere og mere udbredt, at kommunernes medarbejdere hjælper patienter med at afholde videokonsultationer med almen praksis.
Den 21. maj 2025 kl. 14-15 afholder KL gratis webinar, hvor du kan blive klogere på potentialerne i videokonsultationer mellem kommune og almen praksis. Både kommunale medarbejdere og repræsentanter fra almen praksis er velkomne.
Webinaret har fokus på, hvordan videokonsultationer til patienter, der assisteres af kommunalt personale, kan integreres i hverdagen.
Læs mere og tilmeld dig (www.kl.dk)
Husk: Almen praksis anvender Det Virtuelle Venteværelse til afholdelse af videokonsultationer, uanset om der er tale om en videokonsultation med en patient via Min Læge-appen eller med kommunalt plejepersonale og en patient via Kontakt Læge-appen.
Læs om videokonsultationer i almen praksis her (plo.dk)
For yderligere oplysninger - om webinaret:
Studenterne, Sundhed & Ældre, KL
studenterSAE@kl.dk
For yderligere oplysninger - om videokonsultationer:
Chefkonsulent Nicholas Christoffersen
Telefon 3544 8459, nch.plo@DADL.DK
Frasigelse af patienter
Region Hovedstaden har udarbejdet et digitalt skema, som kan anvendes ved frasigelse af patienter.
Skemaet anvendes til frasigelse af patienter efter overenskomstens § 16, hvor der er tale om, at tillidsforholdet mellem patient og læge er brudt, samt § 17, hvor der sker en frasigelse af en patient, der har været voldelig eller truende over for lægen eller praksispersonalet.
I Region Hovedstaden er der årligt cirka 350 frasigelser af patienter efter § 16 og cirka 50 frasigelser efter § 17.
Skemaet, der kan bruges til frasigelser i Region Hovedstaden, kan findes her