Patienter kan altid lade fx advokater, foreninger eller lignende anmode om aktindsigt i hele eller dele af deres journal på patientens vegne.
Hvis fx en advokat henvender sig på en patients vegne og anmoder om aktindsigt i patientens journal, skal anmodningen behandles, som var den kommet direkte fra patienten.
Forældremyndighedsindehavere har ret til aktindsigt i deres barns journal indtil barnet fylder 18 år, medmindre hensynet til barnet vejer tungere.
En værge har tilsvarende ret til aktindsigt i journalen for den person, som de er værge for, hvis værgemålet omfatter personlige forhold, herunder helbredsforhold.
Pårørende til afdøde har i udgangspunktet ikke ret til aktindsigt i afdødes patientjournal.
Hensynet er at beskytte afdødes helbredsoplysninger og øvrige private oplysninger. Pårørende har dog krav på at blive oplyst om:
- afdødes sygdomsforløb
- dødsårsag og
- dødsmåde
Oplysningerne kan gives mundtligt eller skriftligt. Lægen vælger formen.
Der kan være forskellige grunde til, at pårørende ikke skal have adgang til oplysninger om afdøde. Det kan være, hvis det må antages at stride mod afdødes ønske og hensynet til afdøde og andre private interesser taler afgørende imod.
Pårørende kan få aktindsigt i afdødes patientjournal, når der foreligger særlige omstændigheder, fx alvorlig arvelig sygdom.
Som læge kan der være situationer, hvor du kan videregive oplysninger til afdødes nærmeste pårørende på trods af afdødes ønske imod det.
Det følger af sundhedslovens § 43, stk. 2, nr. 2, at hensynet til andres tarv kan berettige til at videregive oplysninger, selv om afdøde udtrykkeligt måtte have modsat sig det. I sådanne situationer skal du som læge vurdere, om hensynet til beskyttelse af den afdødes privatliv vejer tungere end de pårørendes interesse i at få adgang til oplysningerne.