Særlige bestemmelser for afdelingslæger i region
Afdelingslæger er speciallæger og omfattet af overenskomsten mellem Danske Regioner og Yngre Læger. Få et overblik over særlige bestemmelser for dig, som er afdelingslæge i en region her.
De fleste bestemmelser i overenskomsten omfatter alle yngre læger, herunder afdelingslæger. Det gælder fx arbejdstidsregler, vagthyppighed, opgørelse af arbejdstid, overarbejde og vagtformer.
Men der er også bestemmelser i overenskomsten, der er særlige for afdelingslæger. Disse bestemmelser giver vi dig et overblik over her.
Særlige bestemmelser for afdelingslæger ansat i en region
Det er en forudsætning for ansættelse som afdelingslæge, at du har autorisation som speciallæge.
Du kan ansøge Styrelsen for Patientsikkerhed (stps) om speciallægeautorisation 6 måneder før, at du er færdig med dit sidste uddannelseselement i din hoveduddannelse.
Gå til stps.dk: Søg om anerkendelse som speciallæge
Det er ifølge overenskomsten også en forudsætning, at der på afdelingen er ansat en overlæge i samme speciale.
Du kan se den aktuelle løn for afdelingslæger i løntabellen og i lønberegneren.
Som afdelingslæge kan du pålægges at have tjeneste på tværs af regionsgrænser eller sektorer (fx et besøg på et kommunalt plejehjem). I disse situationer skal overenskomstens bestemmelser om flere tjenestesteder anvendes.
Det betyder, at den forøgede transporttid og selve transporten skal betales af din arbejdsgiver – og ikke af dig selv.
Hvis du har tjeneste på tværs af regionsgrænser, skal du selv aftale med din arbejdsgiver, om rejsetimerne skal indregnes i tjenesteplanen (dvs. som normtid), eller udbetales til overarbejdstakst (1:1½).
Tjeneste på tværs af regioner eller sektorer - inkl. forøget rejsetid - er omfattet af de gældende hviletidsregler.
De faglige og ledelsesmæssige referenceforhold skal være afklarede og fremgå af din stillingsbeskrivelse.
Udover den centralt aftalte løn kan du få løntillæg, der er forhandlet lokalt. Det kan ske enten i form af forhåndsaftaler eller som individuelle tillæg, og du kan få tillæg, hvis du enten varetager særlige funktioner, eller fordi du har særlige kvalifikationer.
Lokalløn kan også gives som resultatløn, typisk i form af engangstillæg. Funktionstillæg bortfalder, når funktionen ophører. Kvalifikationstillæg bortfalder, når du skifter stilling medmindre, det aftales, at tillægget videreføres i den nye stilling.
Stillingen som afdelingslæge er tidsubegrænset – medmindre du ansættes om vikar.
Se overenskomsten § 4 stk. 3a.
Hvis du får ansættelse som led i subspecialisering, så er ansættelsen også tidsubegrænset. Hvis du får orlov fra en fast stilling som overlæge eller afdelingslæge i forbindelse med subspecialiseringen, så kan du ansættes tidsbegrænset.
Hvis du af andre grunde ønsker ansættelse i en tidsbegrænset ansættelse som afdelingslæge, kan du ligeledes søge om dispensation. Forudsætningen for dispensation vil normalt være, at du har en fast stilling som overlæge eller afdelingslæge, som du får orlov fra.
Er du yngre læge og ansat i en stilling som afdelingslæge, har du pligt til at oplyse din arbejdsgiver om eventuel bibeskæftigelse.
Femårsreglen betyder, at du som udgangspunkt skal have fem års ansættelse som speciallæge, førend du kan være kvalificeret til en stilling som overlæge.
Men du kan sagtens søge en overlægestilling, hvis du mener, du har kvalifikationerne.
Efteruddannelse er vigtigt for alle faggrupper - ikke mindst for afdelingslæger - som ikke længere er en del af et fast uddannelsesforløb.
Som afdelingslæge omfattet af den regionale overenskomst, har du ret og pligt til 10 efteruddannelsesdage hvert år. De 10 dage skal aftales med din leder til din MUS-samtale.
Afdelingslæger har samme opsigelsesvarsler som overlæger. Hvis du vil opsige din stilling, skal det ske med 3 måneders varsel til ophør ved en måneds udgang. Du kan selvfølgelig aftale kortere opsigelsesvarsel.
Opsigelse fra regionens side skal ske med mindst 6 måneders varsel til fratræden ved en måneds udgang.
Du har ret til en fratrædelsesgodtgørelse svarende til 3 måneders løn, hvis du har været uafbrudt beskæftiget ved samme region/amt i 10 år eller mere og bliver opsagt af din arbejdsgiver.
Dette gælder uanset, om du ved fratræden opppebærer pension fra regionen eller folkepension.
Som afdelingslæge er du omfattet af rammeaftalen om seniorordninger.
Rammeaftalen betyder bl.a., at hvis du er fyldt 60 år, så kan du aftale, at du fortsætter i stillingen med nedsat timetal, men hvor der fortsat indbetales pensionsbidrag svarende til en fuldtidsansættelse.
Du har også mulighed for at lave andre aftaler som eks. vagtfritagelse, ekstra fridage og lignende
Hvad er forskellen mellem en afdelingslæge og en overlæge?
Der er forskel på løn, pension, arbejdstid, vagthonorering, arbejdstid og ferie alt efter, om man er ansat som afdelingslæge eller overlæge.
Læs her om vilkårene for de to stillingstyper her:
Læs mere om forskellen på løn og vilkår for afdelingslæge eller overlæge