Gå til indhold

I dag tager vi et historisk skridt for folkesundheden

Dette er ikke en aprilsnar. Det er derimod en historisk dag for folkesundheden og et lys i det mørke, som Coronavirussen i denne tid kaster over landet. For selvom alle kræfter i sundhedsvæsnet og mange andre steder nu er sat ind på at bekæmpe Corona, er det faktisk også nu, priserne på tobak tager et mærkbart hop opad.

Debatindlæg af Andreas Rudkjøbing, formand for Lægeforeningen
Bragt i Avisen Danmark den. 1. april 2020

Fra og med i dag koster en pakke cigaretter 55 kroner, hvor de før kostede omtrent 40. Og den prisstigning vil være første skridt i en indsats mod røg og tobak, som vil redde menneskeliv. Masser af menneskeliv, endda.

Det er nemlig sådan, at 40 børn og unge begynder at ryge hver dag, og at der hvert år dør 13.600 mennesker i Danmark af tobaksrelaterede sygdomme. Derfor er det et historisk skridt for folkesundheden, at priserne på cigaretter lige om lidt tager et prishop til først 55 kroner og dernæst 60 kroner om to år. De højere priser på tobak vil redde mange menneskeliv og give i tusindvis af flere gode leveår, så det er et kæmpe fremskridt.

 På samme måde er det godt og nødvendigt, at sundhedsminister Magnus Heunicke med Venstre, Konservative, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet har aftalt en National Handlingsplan mod børn og unges rygning. Den indfører blandt andet røgfri skoletid på folkeskoler og ungdomsuddannelser. Da ni ud af ti unge starter med at ryge, før de er fyldt 20 år, er det meget positivt, at vi som samfund kan tilbyde vores børn og unge røgfrie fællesskaber i skoletiden. Der kommer også forbud mod salg af e-cigaretvæsker med alle andre smage end tobak og mentol for at forhindre, at e-cigaretterne bliver en vej til nikotin og almindelige cigaretter for de unge.

Det kan være svært at finde ting at glæde sig over i disse Coronatider. Men dette er et klart lyspunkt. Både fordi vi sikrer nuværende og kommende generationer af unge et længere liv med flere raske leveår. Men også fordi vores folkevalgte har vist vilje til at gøre det rigtige og satse på forebyggelsen af sygdomme. Når vi som samfund forhåbentlig inden længe har fået tag på virussen, vil vi forhåbentlig se mere af det. Både når det gælder tobak, men også i forhold til alkohol, hvor der er et kæmpe behov. Det skal vi tage fat på, når vi har håndteret Coronapandemien.