Gå til indhold

Lad os sammen løse lægemanglen

Lægeforeningens formand opfordrer sundhedsminister Magnus Heunicke til at tage imod forslag, der hurtigt kan lægemangel i almen praksis – og droppe tankerne om en ’tjenestepligt’ for nyuddannede læger.

Af Camilla Noelle Rathcke, formand for Lægeforeningen
Bragt i Dagens Medicin den18. august 2020

Kære sundhedsminister, lad os sammen løse lægemanglen

Forleden satte Jyllands-Posten fokus på det store og stadigt stigende problem med mangel på praktiserende læger i Danmark. Avisen beskrev problematikken meget rammende med disse ord: ”I dag er 127.890 danskere således henvist til en lægeklinik drevet af enten regionerne eller en privat aktør, fordi de ikke kan få en alment praktiserende læge. På landsplan er 60 pct. af de almene praksisser lukket for tilgang af nye patienter.”

Alle danskere har ret til en praktiserende læge, tæt på hvor de bor. Men manglen på praktiserende læger vokser. For fem år siden stod 39.000 danskere uden egen, praktiserende læge, og hvis man ikke handler politisk, vil problemet vokse sig endnu større i løbet af få år. 

Det forstærker uligheden i sundhed, og det er fuldstændig uholdbart. Det må og skal vi have løst. Faktisk kan det kun gå for langsomt. Derfor har vi i Lægeforeningen udarbejdet seks løsningsforslag, som allerede på den helt korte bane kan skaffe markant flere læger i almen praksis – og altså sikre mange flere danskere en praktiserende læge. De forslag, som vi tidligere har forelagt for sundhedsminister Magnus Heunicke, vil i løbet af få år kunne skaffe op til 600 ekstra læger på fuld tid i almen praksis til gavn for patienterne. I kort form foreslår vi:

  • Fasthold ældre praktiserende læger i områder truet af lægemangel 
  • Tiltræk almenmedicinere fra sygehuse til almen praksis ved at tilbyde de arbejdsvilkår, der er nødvendige (barselsforhold m.m.) 
  • Støtte til ansættelse af praksispersonale og udbedring af lokaler i områder truet af lægemangel
  • Omlægning af speciallægeuddannelsen i almen medicin, så lægerne er mere tid i almen praksis
  • 100 ekstra uddannelsesforløb til at blive speciallæge i almen medicin giver op til 200 ekstra læger på fuld tid i almen praksis
  • 200 ekstra introduktionsstillinger giver op til 100 ekstra nye læger på fuld tid i almen praksis 

I vores optik er det bare med at komme i gang med alle de forslag og samtidig droppe tankerne om en såkaldt tjenestepligt for nyuddannede læger. For borgerne har brug for en praktiserende læge – ikke en tvungen ’grøn’ læge på gennemrejse. 

Socialdemokratiets sundhedsordfører Rasmus Horn Langhoff tilkendegav i Deadline på DR2 i februar meget klart, at regeringspartiet er åbent for at se på andre, mere holdbare løsninger end tjenestepligten sammen med os i Lægeforeningen. Vi har naturligvis spillet konstruktivt ind med holdbare og effektive løsninger, så vi kan tage hånd om manglen på praktiserende læger og de konsekvenser, den har for patienterne. 

Lægemanglen vokser sig større for hver dag, vi venter. Det skal vi naturligvis løse sammen for patienternes skyld.