Gå til indhold

Hvorfor ikke uddanne flere speciallæger

Der mangler speciallæger til patienterne i Region Syddanmark. Det gælder blandt andet praktiserende læger og psykiatere. Og sådan har det været i mange år.

Debatindlæg af Josephine Duevang Rathenborg, formand for Lægeforeningen i Region Syddanmark.
Bragt i JydskeVestkysten, den 11. februar 2020

De næste år vil der hvert år stå op imod 1.300 læger klar til at videreuddanne sig til speciallæge, og der vil i løbet af få år mangle mere end 200 videreuddannelsespladser - de såkaldte hoveduddannelsesstillinger - hvert eneste år.

Derfor er det ret uforståeligt, at regionerne, som er dem, der skal videreuddanne lægerne, ikke opretter nok videreuddannelsespladser, når vi ved, at der mangler speciallæger. Mit håb er, at sundhedsminister Magnus Heunicke beslutter sig for flere videreuddannelsespladser i hele landet, da det ikke giver mening at optage flere unge mennesker på medicinstudiet, hvis der ikke samtidig er mulighed for, at de kan videreuddanne sig til speciallæger i den anden ende.

Dertil skal der også lægges, at mange speciallæger nærmer sig pensionsalderen, og at der bliver flere ældre borgere i Danmark, som lever længere med flere sygdomme, som skal behandles. Disse to faktorer forstærker ydermere behovet for at uddanne for eksempel flere praktiserende læger. Vi ved, der er et behov for flere speciallæger til at tage hånd om de mange patienter, så hvorfor ikke uddanne? For at kunne opnå et sundhedsvæsen, der kan rumme fremtidens udfordringer, er det på tide, at der tænkes langsigtet i stedet for hele tiden at lave lappeløsninger, der bare udskyder problemet.