LF nyhedsbrev 27. juni 2025
Kære kollega
Så er dimensioneringsplanen for 2026-2030 landet. Nu står det sort på hvidt, hvor mange hoveduddannelsesforløb, der skal slås op, og hvor. Det er altid spændende at være formand for Lægeforeningen, men spændingen får lige et nøk opad på netop denne dag. For med dimensioneringsplanen sættes det under lup, om myndighederne og vi læger deler opfattelse af, hvad der er brug for. Med forårsaftalen blev det varslet, at der ville komme 100+30 ekstra HU-forløb, nu udmønter de så både med navn og gavn. Og fra vores side er vi positive.
Det allermest glædelige er, at vi har fået udpeget 100 flere konkrete forløb årligt sammenlignet med dimensioneringsplanen fra 2023, og at der er fuld fokus på at uddanne flere speciallæger i flere af de specialer, som vi selv har peget på. Det er ingen hemmelighed, at vi i flere år har efterspurgt og stadig efterspørger en rigtig efterspørgselsanalyse, der sammenholder det stigende behov for behandling og antallet af speciallæger i hvert af specialerne.
Og selvom den blev aftalt i 2023, har vi spejdet længe efter den analyse – også så længe, at vi sidste år lavede vores egen analyse. Den viste, at der pt. mangler 2.000 speciallæger, og tilmed også, i hvilke specialer manglen var markant. Og resultaterne af vores egen analyse kan jeg heldigvis se afspejlet i dimensioneringsplanen. Langt de fleste af de specialer, vi selv pegede på, bliver løftet med flere HU-forløb. Både almen medicin, psykiatri, geriatri, børne- og ungdomspsykiatri og neurologi skal nu opnormeres med flere uddannelsesforløb. Og derudover tilgodeses flere andre specialer.
Så er der de sidste 30 forløb, man har varslet i forårsaftalen mellem regeringen og Danske Regioner. Det var den politiske aftale, som faldt på plads i slut-maj, og som skyder arbejdet med udmøntningen af sundhedsreformen i gang
Her fastsatte man, at der udover de 100 ekstra konkrete forløb også skal laves en pulje på 30 HU-forløb årligt i 2026-2030, som skal være ekstra fleksible forløb, der skal tilgodese områder af Danmark, der er særligt udfordret af mangel på speciallæger i almen medicin, psykiatri, børne- og ungdomspsykiatri og geriatri. Lige nu er de 30 ekstra forløb mest fugle på taget, men jeg har en klar forventning om, at de kommer på vingerne om kort tid og hvert år efter det. Vi kommer naturligvis til at følge udviklingen og besættelsesgraden af disse ekstraordinære forløb meget nøje – de skal bruges rigtigt, så de gør fyldest.
Det må vi forvente, at regionerne og regeringen kan levere på. De har trods alt ansvaret og med dét en klar interesse i, at fuglene på taget bliver til fugle i hånden.
Bedste hilsener
Camilla Noelle Rathcke
Formand for Lægeforeningen
Se hele dimensioneringsplanen fra Sundhedsstyrelsen
Lægeforeningen har været på Folkemødet
Med deltagelse fra både Camilla Rathcke, næstformand Ann-Louise Reventlow Mourier, og formand for forskningsudvalget, Sanne Møller Thysen, var Lægeforeningen igen i år på Folkemødet i Allinge. Her talte vi lægernes sag på dagsordener som psykiatri, sundhedsreform, forebyggelse, lægedækning og meget mere.
Med deltagelse fra både Camilla Rathcke, næstformand Ann-Louise Reventlow Mourier, og formand for forskningsudvalget, Sanne Møller Thysen, var Lægeforeningen igen i år på Folkemødet i Allinge. Her talte vi lægernes sag på dagsordener som psykiatri, sundhedsreform, forebyggelse, lægedækning og meget mere.
Vi brugte blandt andet debatterne til at minde politikerne om, at 10-årsplanen for psykiatrien først gør en reel forskel, når initiativerne bliver ført ud i livet – der skal handling bag aftalerne, hvis patienterne skal mærke forbedringen i hverdagen. Vi understregede også, at forebyggelse ikke er en luksus, men en nødvendighed for at sikre et sundt og bæredygtigt sundhedsvæsen i fremtiden.
I debatterne om den kommende sundhedsreform slog vi fast, at man ikke kommer i mål uden tilstrækkeligt med speciallæger. Derudover mindede vi om, at løsningen på lægedækningsproblematikken kræver gulerod frem for pisk. Hvis der skal være gode sundhedstilbud til alle danskere, er det nødvendigt at satse på gode rammer, attraktive vilkår og stærke incitamenter, der gør det muligt at tiltrække og fastholde læger i hele landet.
Men der var også plads til et grin indimellem – bl.a. da vi sammen med YL, PLO og FAS afholdt formandsquiz med deltagelse af både sundheds- og indenrigsminister Sophie Løhde og direktør i Kræftens Bekæmpelse, Jesper Fisker.
Lægeetisk Nævn: Pas på din rolle som læge, hvis du går i gang med sociale medier og markedsføring
Når du som læge anbefaler produkter inden for sundhed, skønhed og personlig pleje på sociale medier – også i privat regi – bør du være opmærksom på, at dine ytringer let kan opfattes som faglige anbefalinger. Overvej derfor nøje, hvordan din lægefaglige autoritet kan påvirke modtagernes tillid og opfattelse af dine budskaber.
Som læge på de sociale medier har du et særligt ansvar. Du skal overholde:
- de etiske principper fra Lægeforeningen
- markedsføringsloven og regler for reklame
- særlige krav, hvis du omtaler lægemidler eller sundhedsydelser.
Du må ikke reklamere for varer, der angives at have helbredende eller forebyggende virkning
Er du medlem af Lægeforeningen, er du forpligtet til at overholde Lægeforeningens etiske principper.
Formålet med de etiske principper er at fremme god lægegerning og sikre, at lægestanden nyder tillid fra patienter, kollegaer og samfundet.
Du skal derfor være særlig opmærksom på Lægeforeningens princip nr. 23, før du som læge optræder som medfluencer på de sociale medier eller indgår samarbejde med virksomheder, som ønsker omtale af deres produkter.
Lægen skal bevare sin uafhængighed og kommunikere åbent om situationer, hvor lægens personlige værdier eller interesser kunne influere lægens dømmekraft. Lægen må ikke i sin lægerolle reklamere for lægemidler eller varer, der angives at have helbredende eller forebyggende virkning.
Som læge indtager du en særlig og betroet position i samfundet – en position, der hviler på patienternes tillid til din faglighed og dømmekraft. Netop fordi dine ord og handlinger har stor autoritet, er det afgørende, at der aldrig kan sås tvivl om din uvildighed. Der må ikke opstå usikkerhed om, hvorvidt dine anbefalinger er båret af sundhedsfaglige overvejelser – eller om de er påvirket af kommercielle interesser.
Formålet med princip nr. 23 er netop at sikre, at lægens rolle forbliver entydig og utvetydig. Det handler om at beskytte både din faglige autoritet og din uvildighed – fordi tilliden til dig som læge og til sundhedsvæsenet generelt, ellers risikerer at blive svækket.
Hvis du f.eks. reklamerer på sociale medier for kosmetiske produkter, der påstås at have medicinske eller farmaceutiske egenskaber – som et serum mod akne eller en creme mod eksem – kan det give indtryk af, at produkterne har dokumenteret sundhedsfaglig effekt. Det kan især påvirke sårbare eller letpåvirkelige patienter/forbrugere og få dem til at købe produkter, som ikke nødvendigvis er fagligt begrundede.
I de situationer er det helt centralt, at der ikke sker en sammenblanding af sundhedsfaglige anbefalinger og kommercielle budskaber. Forbrugere og patienter skal kunne stole på, at en læges udmeldinger altid hviler på faglig viden og etisk ansvar – ikke på reklamehensyn.
Derfor en enkel rettesnor: Hvis der er risiko for, at din uvildighed bringes i tvivl – og at tilliden til dig som læge kan blive skadet – bør du afholde dig fra at anbefale det pågældende produkt.
Udover det etiske princip nr. 23 gælder der også regler og love, du skal være opmærksom på, når du markedsfører produkter på de sociale medier. Læs mere om markedsføring og reklame på de sociale medier
Gaza: Lægerne i Danmark står klar til at bidrage
Der kører fortsat i medierne en debat om medicinske evakueringer fra Gaza. Set ud fra lægeetiske principper er det Lægeforeningens overbevisning, at man skal tilbyde sin hjælp, når patienter er efterladt uden mulighed for behandling. Vi er i Lægeforeningen helt på linje med Verdenslægeforeningen, og i den pågældende situation bakker Lægeforeningen op om, at Danmark kan hjælpe ved at hente patienter fra Gaza til Danmark.
Lægerne i Danmark står klar til at bidrage, hvor vi kan, herunder selvfølgelig til at modtage og behandle patienter, hvis der bliver mulighed for at evakuere nogle af dem, som desperat har brug for lægehjælp.
Se tidligere udmeldinger fra Lægeforeningen:
Læger beder regeringen genoverveje behandling af syge fra Gaza
Læger: Regeringen bør presse på for overholdelse af den humanitære folkeret
Lægeforeningen: Civile og sundhedspersoner skal beskyttes
Brev til udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen om konflikten mellem Israel og Hamas
Lægeforeningen og sundhedskrisen i Gaza
De nordiske lægeforeninger med fælles opfordring: Overhold internationale konventioner i Gaza
Svar fra udenrigsministeren om konflikten i Gaza
Brev til Udenrigsministeren om Gaza
Det er ikke sjovt at få en klagesag midt i sommerferien
Hvis du får en klagesag i sommerferien, så husk, at Lægeforeningens jurister og Lægeansvarsudvalget også kan hjælpe hen over sommeren. Jo tidligere du henvender dig, jo bedre kan vi hjælpe. Derfor anbefaler vi, at du kontakter os hurtigt og får den bistand, som mange af dine lægekolleger har været glade for.
Hvis du er i tvivl om noget, så kontakt os på 3544 8500.
LÆ-attesterne er blevet opdateret
Flere af de såkaldte LÆ-attester, der er aftalt mellem Lægeforeningen og KL, er blevet opdateret. Det er sket for bedre at understøtte kommunikationen mellem kommuner og læger.
Flere medlemmer har givet udtryk for, at sagsbehandlernes og lægernes forskellige fagsprog gjorde kommunikationen vanskelig og skabte forskellige forståelser af patienternes sygedagpengesag. Derfor har det fra Lægeforeningen længe været et krav, at de kommunale attestanmodninger skulle forbedres.
Du skal som læge ikke gøre noget anderledes, men både attestanmodningerne og svarblanketterne er blevet tydeligere og mere målrettede.
Det er nyt på anmodningsblanketterne
Anmodningsblanketterne LÆ 121, LÆ 131 og LÆ 141 er ændret, så selve rammen og omfanget af de enkelte attester er blevet tydeliggjort.
Derudover er der indsat felter, som skal være med til at sikre, at sagsbehandleren laver mere målrettede anmodninger, som holder sig indenfor rammerne af attesten. Sagsbehandleren skal desuden altid angive, i hvilken kontekst de indhenter oplysningerne.
Som noget nyt er der i selve anmodningsattesterne indsat et aktivt link i til vejledningen om det socialt-lægelige samarbejde.
Det er nyt på svarblanketterne
Svarblanketterne LÆ 125, LÆ 135 og LÆ 145 har fået en ny indledning, der henviser til anmodningsblanketterne, så det er tydeligt, at lægens svar har en tæt sammenhæng med sagsbehandlerens anmodning i anmodningsblanketten.
Derudover er det fremhævet, at det er kommunens opgave at vurdere lægens oplysninger i forhold til relevant lovgivning og betydningen for borgerens sociale forudsætninger.
Svarblanketterne indeholder også et aktivt link til vejledningen om det socialt-lægeligt samarbejde.
Se både anmodnings- og svarblanketter på KLs oversigt over blanketter.
Spørgsmål
Har du spørgsmål til blanketterne, kan du kontakte Lægeforeningens Attestudvalg på 3544 8107 eller dadl@dadl.dk (Att: Attestudvalget).
Patientsikkerhed fra livets begyndelse – hvem skal vinde Patientsikkerhedsprisen 2025?
Kender du til en indsats, et projekt eller en aktør, som bidrager til at styrke patientsikkerheden for nyfødte og småbørn? Så kan du nu indstille vedkommende til Patientsikkerhedsprisen 2025.
Prisen uddeles af patientambassadørerne og Dansk Selskab for Patientsikkerhed. I år gives prisen til en indsats, et projekt eller en aktør, der bidrager til at styrke patientsikkerheden for nyfødte og små børn.
Læs mere om prisen, og hvordan du indstiller
Årets Foreningstræf på Bornholm bød på debat om Bornholms fremtid i ny Region Østdanmark
Onsdag d. 11. juni tyvstartede Lægeforeningen Hovedstaden og Bornholms Lægeforening Folkemødet og inviterede medlemmer til årets Foreningstræf.
Foreningstræffets tema var højaktuelt: ”Ny sundhedsstruktur – hvor stiller det Bornholm?”, og panelet, der satte scenen for debatten, bestod af de politiske formænd:
• Camilla Noelle Rathcke, formand for Lægeforeningen
• Wendy Sophie Schou, forperson for Yngre Læger
• Susanne Wammen, formand for Overlægeforeningen
• Jørgen Skadborg, formand for Praktiserende Lægers Organisation
• Ann-Louise Reventlow-Mourier, formand for Foreningen af Praktiserende Speciallæger.
Debatten kredsede både om muligheder og udfordringer ved sammenlægningen af Region Hovedstaden og Region Sjælland – og hvad det betyder for Bornholm. Debatten kom bl.a. ind på fordele og ulemper ved partnerskabsaftalen mellem hhv. Bornholms og Bispebjerg-Frederiksberg Hospital og eventuelle alternative samarbejdsmodeller mellem hospitalerne i Region Østdanmark.
Foreningstræffet kom derudover ind på, hvordan vi som samlet stand skal forholde os til de nye sundhedsråd, der også vil blive etableret som følge af sundhedsreformen.
Foreningstræffet blev holdt onsdag d. 11. juni kl. 17.00 – 19.00 på Hotel Green Solution House i Rønne.
Har du en lægekollega, der gør en forskel?
Lægeforeningen Syddanmark uddeler igen i år Uddannelses- og kollegialitetsprisen, Årets Oscar 2025, og du kan være med til at pege på årets prismodtager.
Er der en lægekollega, en afdeling eller en praksis, som efter din mening har ydet en særlig engageret indsats for uddannelse og/eller har været med til at fremme god lægekultur i Region Syddanmark?
Læs mere, og send din indstilling
Hold sommerferie og husk alle dine gode rabatter
Som medlem af Lægeforeningen får du masser af gode rabatter, som kan bidrage til din sommerferie.
Book hotel i hele landet på kæderne som Comwell, Scandic og Radisson eller tag på kurophold på Skodsborg Kurhotel og Hotel Vejlefjord – eller en miniferie i LEGOLAND. Hudpleje inkl. solcremen køber du med rabat hos goodskin.dk, sommertøjet til børn og voksne hos By Green Cotton.
Maling, tapet og tilbehør til gør-det-selv-projekterne får du billigt hos Beck & Jørgensen.
Køb lækkerierne til terrassen hos Løgismose og Aarstiderne - og lav fotokalenderen med alle de gode minder hos Cewe. Rigtig god sommer!
Se alle de gode rabataftaler
Har du husket bogen til din ferie?
Hos Saxo finder du bøgerne til din sommer – uanset om du vil streame eller bladre dig til underholdning eller store fortællinger.
Prøv syv dage gratis som nyt medlem, og få 100 timers streaming, adgang til masser af podcasts, fri fragt og rabat på fysiske og digitale bøger. Du får desuden altid 20 pct på Saxo Premium med Lægeforeningen.
Hvis du allerede har et medlemskab hos Saxo Premium, kan du også komme over på Lægeforeningens rabataftale.