Gå til indhold

Nyhedsbrev 16/2023

Nyhedsbrev 12. september 2023

Overlægeforeningen i Jyllands-Posten:
Forkert prioritering, at overlæger bruger så meget tid på opgaver, andre kan løse

Lene Hoy Christensen er erfaren psykiatrisk overlæge. Alligevel bruger hun meget tid på opgaver, som er overflødige eller kan løses af andre. Hun booker mødelokaler. Laver kursusansøgninger. Taster diagnosekoder ind. Krydser af i et væld af patientskemaer. Hænger i telefonkø til it-afdelingen. Og taster ’kaskader af oplysninger’ ind i patientjournalerne.

Det fortæller Lene Hoy Christensen til Jyllands-Posten den 10. september. Og hun er ikke alene. En ny undersøgelse fra Overlægeforeningen viser, at 76 pct. af overlægerne løser opgaver, som andre faggrupper kan løse. Det er en helt forkert prioritering af sparsomme lægeressourcer, fastslår Overlægeforeningens formand Susanne Wammen:

”Der er brug for, at lægerne bedre kan koncentrere sig om udredning og behandling af patienterne. Vi får ikke behandlet så mange patienter, som vi kunne ønske os, og vi får heller ikke leveret den bedste kvalitet for de patienter, som vi behandler. Det går ud over patienterne”, siger hun.

Læs artikel i JP (bag login)
Læs artikel i Ugeskrift for Læger
Dyk ned i tallene - læse hele rapporten her

Graf der viser at 76% af overlægerne mener, at de løser opgaver, andre faggrupper kunne løse.

Mange gode forslag fra Robusthedskommissionen

Styrkelse af ledelse, arbejdsmiljø og prioritering er blandt flere gode forslag fra Robusthedskommissionen, mener Overlægeforeningens formand Susanne Wammen.

”Jeg vil rose Robusthedskommissionen for at komme med en grundig analyse af sundhedsvæsenets udfordringer og med 20 konkrete anbefalinger til, hvad der kan gøres. Jeg er meget enig i analysen, som viser, at hvis vi fortsætter med at gøre tingene som i dag, så vil behovet for sundhedsydelser vokse hurtigere, end vi kan følge med. Så vi skal gøre tingene klogere for at sikre fremtidens patienter den bedst mulige behandling”.

""

Overlægeforeningens formand Susanne Wammen var også i Go Morgen Danmark i dag og fortælle om foreningens holdninger til Robusthedskommissionens anbefalinger.

Læs mere her

Overlægeforeningen om kommissionsforslag om delestillinger

”Jeg har svært ved at se, hvordan jeg kan dele min tid i to og tage det fulde behandlingsansvar og yde tværfaglig behandling i to regioner”.
Sådan siger Johannes Krogh, som er overlæge på Psykiatrisk Center Amager i København i dag til DR i en kommentar til Robusthedskommissionens anbefaling om at oprette ”attraktive kombinationsstillinger” på tværs af regioner. Og Overlægeforeningens formand Susanne Wammen er enig: ”Vi foretrækker fuldtidsstillinger. Det er vigtigt som læge at have et fast tilhørsforhold til det sted, man arbejder”. 

Læs interviewet med overlæge Johannes Krogh

Ugens spørgsmål

  • Patientjournal: Hvad må jeg som læge?
    Må jeg fx søge oplysninger om mine familiemedlemmer i elektroniske patientjournaler?

Læs svaret her