PLO'rientering 07/2025
Repræsentantskabsmøde står i reformens tegn, skriver formanden - læs også om den økonomiske ramme for 2024, rammeaftale om hudkræftdiagnostik, henvendelse fra Tolkdanmark, journalanmodning fra Arbejdsmarkedets Erhvervsforsikring, udlån af blodtryksapparat, deling af billeder på nettet, postekspositionsprofylakse og spørgeundersøgelse om pacemakere og ICD. Endelig er der nyt fra PLO-Hovedstaden, PLO-Syddanmark og PLO-Sjælland.

Indhold
- Nyt fra bestyrelsen: Repræsentantskabsmøde i reformens tegn
- Aftale25 sikrede, at den økonomiske ramme for 2024 blev overholdt
- Ny national rammeaftale om digital hudkræftdiagnostik
- Urimelig henvendelse fra Tolkdanmark
- Journalanmodning fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring
- Udlån af apparat til hjemmeblodtryksmåling til udredning og diagnostik - men ikke til løbende kontrol
- Pas på, hvordan du deler billeder på nettet og sociale medier
- Vejledning om rabies postekspositionsprofylakse (PEP)
- Hjælp Hjerteforeningen: Hvor mangler der viden om pacemakere og ICD?
- Nyt fra PLO-Hovedstaden, PLO-Syddanmark og PLO-Sjælland
Repræsentantskabsmøde i reformens tegn
Når PLO lørdag holder repræsentantskabsmøde, sker det i sundhedsreformens tegn. Anderledes kan det ikke være, for reformen medfører store forandringer for almen praksis. På godt og ondt. Og jeg er forberedt på, at det kommer til at præge de næste to år af min formandstid, såfremt jeg genvælges af repræsentantskabet på lørdag.
Med reformen bliver vi væsentligt flere kolleger, vi får en bedre lægedækning, og vi vil gradvist få mere tid til de mest syge og sårbare patienter. Det er en vision, PLO ikke alene deler - vi kan godt tillade os at sige, at vi mere end nogen anden aktør har presset på for den udvikling.
Med reformen ændres der også på, hvordan almen praksis er styret og organiseret. Vi kan ikke længere tage for givet, at stort set alle praktiserende læger også i fremtiden er selvstændige erhvervsdrivende, for med reformen åbnes der for nye og anderledes kliniktyper.
Det vil heller ikke længere være sådan, at lukkegrænser, opgavebeskrivelse og andre grundvilkår og fortolkningstvister med mere aftales og løses i et paritetisk system. Vores aftale med det offentlige – overenskomsten med RLTN – vil ikke længere være et lige så centralt omdrejningspunkt for vores udvikling, som vi har været vant til i mange årtier.
Når rammerne for almen praksis ændrer sig, skal PLO naturligvis tilpasse sig og sørge for, at vi varetager vores medlemmers interesser mindst lige så professionelt, som vi hidtil har gjort. Men det vil til dels foregå i andre arenaer. Den politiske interessevaretagelse kommer til at spille en endnu større rolle, og vi skal sørge for, at vores stemme bliver hørt både i Folketinget, ministerier og styrelser, sundhedsråd og regionsråd og kommuner.
Vi skal også være parat til at se indad og forholde os til, hvordan vi som praktiserende læger kan tilpasse os den nye virkelighed. Og hvordan PLO som organisation skal tilpasse og udvikle sig for at være den bedst mulige støtte for sine medlemmer fremover. Vi skal kunne understøtte en udvikling, hvor vi kan mere i fællesskab - uden at gå på kompromis med selvstændigheden. I den proces kan der ikke være nogen hellige køer. På nær to: Vores evne til at holde sammen og vores kerneværdier.
PLO har altid stået stærkest, når vi står skulder ved skulder og taler med én fælles stemme. Det skal vi blive ved med, for kun derved kan vi bevare vores store indflydelse på fremtidens almen praksis. Og midt i alt det nye skal vi holde fast i vores kerneværdier om at give patienterne tryghed, kontinuitet og behandling af høj kvalitet i deres nærområde.
Læs mere om repræsentantskabsmødet og se beretninger (plo.dk)
Venlig hilsen
Jørgen Skadborg,
Formand, PLO
Aftale25 sikrede, at den økonomiske ramme for 2024 blev overholdt
Den samlede aktivitet i almen praksis for 2024 er opgjort. Den viser, at der blev anvendt 99,3% af den økonomiske ramme på 9,81 mia. kr.
Med Aftale25 blev den økonomiske ramme for 2024 hævet med 146,7 mio. kr., hvilket har været afgørende for, at rammen ikke blev overskredet.
For yderligere oplysninger:
Chefkonsulent Mads Nørgaard-Madsen
Telefon: 3544 8451, mnm.plo@dadl.dk
-----
Ny national rammeaftale om digital hudkræftdiagnostik
I sidste uge indgik PLO og Danske Regioner en national rammeaftale om projektet Digital Hudkræftdiagnostik. Aftalen giver mulighed for, at praktiserende læger fremover kan bruge en digital løsning til hurtigere vurdering af hudforandringer i samarbejde med dermatologer via systemet Dermloop.
Rammeaftalen er indgået nationalt, men skal nu behandles politisk i hver enkelt region. Det er derfor først, når en region tiltræder aftalen, at projektet bliver sat i gang lokalt – og i første omgang hos cirka 20% af de praktiserende læger i de deltagende regioner. Projektet rulles ud trinvis og evalueres løbende.
For yderligere oplysninger:
Chef for PLO-IT Martin Bagger Brandt
Telefon 3544 8302, mbb.plo@DADL.DK
-----
Urimelig henvendelse fra Tolkdanmark
Mange medlemmer har for nyligt modtaget henvendelse fra Tolkdanmark, som indleder med følgende: ”Undgå at faktura fremsendes til lægeklinikken.”
Efterfølgende beder Tolkdanmark om, at man:
- Gennemgår sin afregningsfil og sikrer, at de relevante oplysninger stemmer overens med de bestilte tolkninger.
- Korrigerer eventuelle fejl (fx CPR-nummer eller ydernummer) og indsender en opdateret afregningsfil til regionen eller sender korrekt CPR-nummer, ydernummer etc. til Tolkdanmark.
PLO har rettet henvendelse til Tolkdanmark og meddelt, at PLO finder denne truende fremgangsmåde helt urimelig i forhold til en så vigtig samarbejdspart som de praktiserende læger.
I henvendelsen gør PLO det samtidig tydeligt, at de praktiserende læger ikke har et kontraktforhold med Tolkdanmark, men alene med regionen.
PLO har endvidere rettet henvendelse til Danske Regioner om Tolkdanmarks fremfærd.
PLO opfordrer til, at medlemmerne ikke responderer på henvendelsen fra Tolkdanmark.
Tolkebistand ved lægeerklæringer/LÆ-attest til kommunerne
PLO ønsker samtidig at gøre opmærksom på, at når der skal udarbejdes en lægeerklæring/LÆ-attest for kommunerne, så er det aftalt med KL, at den praktiserende læge ved bestilling af tolk oplyser tolkefirmaet om,
- at det er tolkning i forbindelse med en kommunal lægeerklæring/attest,
- at det er kommunen, der skal betale samt kommunens faktureringsadresse (kontakt- og EAN-oplysninger).
For yderligere oplysninger:
PLO Medlemsservice
Telefon: 3544 8490, plo@dadl.dk
-----
Journalanmodning fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring
PLO Medlemsservice har på det seneste fået en række henvendelser fra medlemmer, der har fået rykkere fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES), hvori de både trues med bødestraf og politianmeldelse.
PLO finder sprogbrugen meget uheldig og er i dialog med Lægeforeningen herom. Lægeforeningen vil drøfte dette med AES på et kommende møde.
For at undgå sådanne rykkere fra AES opfordrer PLO medlemmer og deres praksispersonale til at prioritere journalanmodninger fra AES.
Som PLO og Lægeforeningen orienterede om i nyhedsbreve i juni 2024, blev fristen for at anmelde en erhvervssygdom nedsat til 14 dage i juli sidste år. Samtidig blev der indført mulighed for bødestraf ved manglende besvarelse af henvendelser fra AES eller Ankestyrelsen. Stramningerne stammer fra en politisk aftale om et bedret arbejdsskadesystem, der bl.a. sigter mod at forkorte sagsbehandlingstiden.
Vi minder om disse opmærksomhedspunkter:
- Overhold 14 dages-fristen: Du skal inden for 14 dage besvare anmodninger fra AES eller Ankestyrelsen om fremsendelse af helbredsoplysninger.
- Gælder kun oplysninger, som du er i besiddelse af: Du skal kun fremsende oplysninger, som du er i besiddelse af. Gælder ikke oplysninger, der først skal indhentes eller udarbejdes, som fx speciallægeerklæringer og funktionsattester.
- Giv besked ved manglende oplysninger eller behov for udsættelse: Hvis du ikke har de ønskede oplysninger eller har brug for fristudsættelse pga. ferie eller sygdom, skal du meddele dette til AES eller Ankestyrelsen. (Holder du fx 3 ugers sommerferie og modtager i uge 1 en henvendelse fra AES, kan du kontakte AES umiddelbart efter ferieophør og bede om en fristudsættelse på 14 dage).
- Konsekvenser ved manglende svar: Efter 14 dage sendes en rykker med ny frist og bødevarsel. Hvis du stadig ikke svarer, sendes sagen til politiet.
Læs evt. også nyhedsbrev fra Lægeforeningen sendt 1. april 2025
For yderligere oplysninger:
PLO Medlemsservice
Telefon: 3544 8490, plo@dadl.dk
-----
Udlån af apparat til hjemmeblodtryksmåling til udredning og diagnostik - men ikke til løbende kontrol
PLO’s Aftaleudvalg har i forbindelse med den omlægning af ydelse 2146 (hjemmeblodtryksmåling), som fandt sted i OK22 og nu den seneste omlægning af 2151 (webskemaer) i Aftale25 præciseret, at praksis fortsat skal tilbyde midlertidig udlåning af blodtryksapparat til brug for hjemmeblodtryksmåling til visse patienter i forbindelse med udredning og diagnostik.
Derimod er det helt legitimt at opfordre patienter til selv at anskaffe sig et blodtryksapparat, hvis de løbende har brug for kontroller af blodtrykket.
Aftaleudvalget opfordrer til en smidig tilgang, hvor patientens konkrete behov og klinikkens ressourcer tages i betragtning.
For yderligere oplysninger:
PLO Medlemsservice
Telefon: 3544 8490, plo@dadl.dk
-----
Pas på, hvordan du deler billeder på nettet og sociale medier
Vil man dele et link, som indeholder et billede, fx en nyhedsartikel på sociale medier, skal man være opmærksom.
Deler man linket, så billedet automatisk bliver vist i opslaget, og man kan klikke på billedet og komme til artiklen, eller så man kun kan se selve hjemmesideadressen, er det lovligt. Hvis man tager et skærmprint, kopierer eller downloader billedet, så man kan dele det som selvstændigt billede, og man ikke har ophavsret til billedet, er dette ulovligt.
Loven gælder også billeder, man lægger på hjemmesider, herunder billeder i filer som fx pdf’er eller Powerpoints.
Billedbureauer som Ritzau/Scanpix hyrer virksomheder til at finde billeder delt uden ophavsret og opkræve betaling herfor.
Hvis du eller klinikken oplever at modtage krav om betaling for brud på ophavsrettigheder, anbefaler PLO, at man sikrer sig, at dem, der fremsender kravet, også repræsenterer dem, der har ophavsrettighederne som fx Ritzau/Scanpix.
Størrelsen af kravet kan diskuteres, da der ikke er en fast pris, hvorfor der vil kunne være rum for forhandling. Kontakt PLO, hvis du har brug for rådgivning.
Læs mere om deling af billeder på sociale medier (læger.dk)
For yderligere oplysninger:
PLO Medlemsservice
Telefon: 3544 8490, plo@dadl.dk
-----
Vejledning om rabies postekspositionsprofylakse (PEP)
PLO har modtaget henvendelser om usikkerhed vedrørende afslutning af rabies postekspositionsprofylakse (PEP) hos patienter, der er blevet bidt af dyr i udlandet og påbegyndt vaccination i udlandet.
Vi vil derfor gerne tydeliggøre, at det er de praktiserende lægers ansvar at afslutte behandlingen af patienter, der har behov for PEP efter et muligt rabieseksponerende bid. Dette sikrer, at patienterne modtager den nødvendige opfølgende behandling uden forsinkelse eller unødig forvirring.
Praktisk information
Rabiesvaccinen kan rekvireres fra Statens Serum Institut (SSI) og udleveres på regionens regning.
I almindelig dagtid sker rekvirering efter aftale med vagthavende på Afdeling for Infektionsepidemiologi og Forebyggelse via telefon 3268 3038. Dagtid er mandag til torsdag kl. 8-15:30 og fredag kl. 8-15:00.
Uden for almindelig dagtid sker udlevering kun i tilfælde af eksposition for konkret mulig rabiessmitte ved bid af dyr, hvor der er mistanke om rabies og
- hvor der enten ikke er påbegyndt behandling eller kun givet én vaccination.
- hvor patienten er immunsupprimeret.
Vagthavende læge i afdeling for Infektionsepidemiologi og Forebyggelse kan da kontaktes på tlf. 41317404.
Læs mere om vaccination og dosis hos Statens Seruminstitut (ssi.dk)
For yderligere oplysninger:
PLO Medlemsservice
Telefon: 3544 8490, plo@dadl.dk
-----
Hjælp Hjerteforeningen: Hvor mangler der viden om pacemakere og ICD?
For at målrette sin forskningsstøtte indsamler Hjerteforeningen input om pacemakere og ICD og beder praktiserende læger og andre fagpersoner om at deltage i en spørgeskemaundersøgelse.
Spørgeskemaet tager ca. 10 minutter at besvare, og alle svar behandles fortroligt.
Deltag i spørgeundersøgelsen senest 21. april (survey.hjerteforeningen.dk)
For yderligere oplysninger:
Hjerteforeningens forskningsadministration
forskning@hjerteforeningen.dk
Spørgeskemaundersøgelse om samarbejdet med hospitalerne
PLO-Hovedstaden, Region Hovedstaden og KAP-Hovedstaden er på ny i gang med en undersøgelse om samarbejdet mellem almen praksis og hospitalerne i Hovedstaden.
Din praksis vil derfor om få dage modtage et spørgeskema i e-Boks vedrørende samarbejdet med hospitalerne i Region Hovedstaden. Alle ejerlæger og ansatte læger i praksis skal gerne besvare undersøgelsen.
Vi håber, at du vil tage dig tid til at besvare undersøgelsen, da den er et vigtigt skridt på vejen til et forbedret samarbejde med hospitalerne. Det er en undersøgelse, vi i PLO-Hovedstaden i høj grad bakker op om.
Lægedækningstruede områder
Regionens Udvalg for det nære sundhedsvæsen har udpeget følgende områder som lægedækningstruede pr. 1. april 2025:
- Fanø Kommune
- Tønder Kommune
- Nordborg By og Augustenborg i Sønderborg Kommune
- Sydlige del af Aabenraa Kommune (6330 Padborg, 6360 Tinglev og 6372 Bylderup Bov)
- Ribe
- Dele af Varde kommune (6753 Agerbæk og 6823 Ansager)
- 6690 Gørding i Esbjerg kommune
Udpegningen gælder mindst frem til d. 1. oktober 2025. I denne periode gives praksis i området mulighed for at finde en læge og benytte visse muligheder i overenskomsten.
Vilkårene har til formål at fremme rekruttering af læger til området og kan ses her (plo.dk)
Forsøgsordning med henvisningsfri fysioterapi i Sjælland
Der er i Region Sjælland startet forsøgsordning, som betyder, at borgere kan gå direkte til fysioterapi og få behandling med tilskud uden henvisning fra egen læge. Ordningen gælder fra 31. marts og frem til udgangen af 2026. Ordningen omfatter almindelig fysioterapi.
Borgere, som ønsker vederlagsfri fysioterapi, skal fortsat forbi deres praktiserende læge. Ligeledes skal man fortsat have en lægehenvisning, hvis man ønsker behandling fra en fysioterapeut i hjemmet, såkaldt mobil fysioterapi.
PLO-Sjælland ser positivt på tiltaget, idet ordningen med direkte adgang vil give patienterne en lettere vej til behandling og aflaste de praktiserende læger tidsmæssigt.
Læs mere om ordningen (sundhed.dk)
Kontakt PLO-Sjællands sekretariat på lag.plo@dadl.dk ved spørgsmål til ordningen i forhold til almen praksis.