Gå til indhold

PLO'rientering 21/2024

Nyhed PLO

Sundhedsreformen kræver opmærksomhed og arbejde, skriver formanden. Læs også om valg til PLO's repræsentantskab. Aftale25, der træder i kraft 1. januar, status på økonomien, ændrede tilskudsregler for diabetesmedicin, opdateret vejledning om palliation og gratis webinar, søg tilskud for efteruddannelse inden jul, repræsentantskabsmøde, nyt modul om osteoporose til personale, status på PLO's digitaliseringsprojekter, ultralydskurser i 2025. Endelig er der nyt fra PLO-Hovedstaden.

Skadborg og Løhde over for hinanden på Lægedage 2024
Jørgen Skadborg og Sophie Løhde på Lægedage 2024. Foto: Claus Boesen

Indhold

  • Nyt fra bestyrelsen: Reformen kræver opmærksomhed og arbejde
  • Valget til repræsentantskabet starter mandag
  • Aftale25 træder i kraft 1. januar – her er de få ændringer
  • Status på økonomien i almen praksis 
  • Ændrede tilskudsregler for diabetesmedicin fra 25. november
  • Opdateret vejledning om palliation – deltag i gratis webinar
  • God ide at søge tilskud for efteruddannelse inden jul
  • Repræsentantskabsmøde på lørdag 
  • Nyt gruppemodul om osteoporose til praksispersonale (PGE)
  • PLO's digitaliseringsprojekter - status efterår 2024
  • PLO Efteruddannelse klar med flere ultralydskurser i 2025
  • Nyt fra PLO-Hovedstaden
NYT FRA BESTYRELSEN

Reformen kræver opmærksomhed og arbejde

Sidste fredag blev den nye aftale om en sundhedsreform offentliggjort. I bestyrelsen ser vi positivt på aftalen, fordi reformen baner vejen for en fremtid, hvor alle danskere igen kan få deres egen faste læge, og vi som praktiserende læger får bedre tid til at hjælpe vores patienter; især dem med de største behov.

Det er først og fremmest vigtigt, at det med sundhedsreformen slås fast, at der i 2035 skal være mindst 5.000 alment praktiserende læger. Og at der med aftalen sættes penge af til udbygningen af det nære sundhedsvæsen frem til 2030, samtidig med det slås fast, at der skal uddannes flere speciallæger i almen medicin. Om end der dog ikke sættes tal på denne stigning.

Førsteprioriteten i de kommende år bør være, at lægedækningen forbedres de steder, hvor der i dag er problemer. Vi ser i PLO frem til at forhandle om et forenklet honorarsystem, der sikrer bedre rammer for de kolleger, der har mange ældre, syge og sårbare patienter. Og vi ser frem til at blive inviteret med til at fastlægge modellen, der skal fordele ydernumre i en ny national ordning.

Med reformen er der aftalt en række ændringer i, hvordan almen praksis skal styres og organiseres. Nogle af ændringerne er vi i PLO meget positive over for. Blandt andet ser jeg frem til, at Sundhedsstyrelsen udformer en national opgavebeskrivelse for almen praksis, med input fra DSAM. Vi mener selvfølgelig, at det også er nødvendigt med input fra PLO, så vi sikrer os, at opgavebeskrivelsen ikke alene er fagligt relevant, men også svarer til de ressourcer, vi har til rådighed i klinikkerne.

Det er også meget positivt, at én læge fremover højest må eje tre ydernumre. PLO har længe kæmpet mod stigningen i antallet af stråmandsklinikker og dette er et væsentligt skridt på vejen.

Andre af ændringerne er vi mere forbeholdne over for. Det er ikke en blomst, der er groet i min have, at vores velfungerende paritetiske system for tvistløsninger erstattes af noget andet. Men så længe vores medlemmers retssikkerhed er sikret, er det til at leve med. Og det vil den også være i det kommende system.

Mange har hæftet sig ved, at regionerne får frie hænder til at oprette den kliniktype, de ønsker, uden begrænsninger. I bestyrelsen er vi ikke i tvivl om, at modellen med læger, der selv ejer og er til stede i egen klinik, er alle andre driftsformer overlegen, både hvad angår pris, kvalitet og patienttilfredshed. Men det er vigtigt, at konkurrencen sker på lige vilkår, når det fx gælder den pris, regionerne er parat til at betale, og de krav, der stilles til klinikkerne. Det vil vi i PLO holde et vågent øje med.

Det er også vigtigt for PLO, at vi sikres indflydelse på udviklingen af de lokale sundhedstilbud i de 17 nye sundhedsråd, der skal oprettes. Vi får ikke plads i rådene, men det er afgørende, at almen praksis bliver en fast del af de samarbejdsfora, der skal udarbejde løsningerne og mødes og kvalificere beslutninger, før de realiseres.

Reformen er ikke en stentavle, Moses er kommet ned med fra bjerget. Den er en aftaletekst, der i den kommende tid skal transformeres til love og delaftaler, og senere venter et stort arbejde med at føre alle ændringerne ud i livet. Det betyder, at vi i PLO ser frem imod en årrække, hvor arbejdet med disse så vigtige processer vil kræve vores fulde opmærksomhed i alle led. Og vi vil fra PLO løbende orientere om de ændringer, der kommer, og hvordan de påvirker os som praktiserende læger. 

Læs aftalen her hos ministeriet

Venlig hilsen
Jørgen Skadborg
Formand, PLO 

På mandag starter valget til repræsentantskabet

Valget til PLO’s repræsentantskab starter på mandag den 25. november, hvor alle stemmeberettigede medlemmer modtager en mail fra Valgsekretariatet i FAS.

  • Tjek spamfilteret, hvis du ikke kan se mailen i din indbakke
  • Når din stemme er afsendt, omdirigeres du til en kvitteringsside

Stem inden: mandag den 9. december kl. 12.

Oplever du tekniske problemer?
Kontakt valgsekretariatet@dadl.dk eller 3544 8453 (mandag – fredag kl. 9 – 15)

På din PLO-R’s valgside kan du læse om de kandidater, du kan stemme på:

PLO-Nordjylland

PLO-Midtjylland

PLO-Syddanmark

PLO-Sjælland

PLO-Hovedstaden

-----

Aftale25 træder i kraft 1. januar – her er de få ændringer

PLO’s medlemmer har med 68,3% af de afgivne stemmer godkendt den etårige overenskomstaftale om almen praksis, Aftale25, som dermed træder i kraft 1. januar 2025.

RLTN og PLO’s sekretariater skal nu i fællesskab i gang med at indføre beslutningerne fra forhandlingsaftalen i en ny overenskomst, der erstatter OK22.

Aftale25 er som bekendt en smal ”brobygningsaftale”, som udover at tilføre mere økonomi til rammen, kun medfører få ændringer.

En af ændringerne er opstart af ordning for fasttilknytning af praktiserende læger på botilbud. Det er en frivillig ordning på samme måde som ordningen med faste læger på plejecentre. Den fasttilknyttede læge får et månedligt honorar, som udgør 2.111,72 kr./ 3.167,58 kr. for hhv 2 eller 3 timers månedlig rådgivning og/eller undervisning af personalet på bostedet. Beløb ex moms og beløbet er ikke omfattet af økonomirammen.

En tilknyttet bostedslæge kan afregne ”besøg på ruten” ved sygebesøg til beboere i modsætning til en ikke-bostedslæge, som må afregne besøg hos flere beboere som ”behandling af 2. sikrede i samme hjem.”

En anden af ændringerne er, at '2151 – Instruktion i brug af kliniske skemaer’ nedlægges som selvstændigt honoreret ydelse, så denne kan ikke bruges efter 1. januar. Instruktion i kliniske skemaer indgår fremover som del af ’0101 - almindelig konsultation’, der hæves med 4,65 kr., samt i kronikerhonorarerne, der årligt hæves med hhv. 60,34 kr. (0130), 67,39 kr. (0131) og 84,79 kr. (0132).

Derudover tydeliggøres beskrivelsen af ’0120 – specifik forebyggende indsats’. Det præciseres, at afregning forudsætter et relevant lægefagligt behov, og at ydelsen skal gennemføres med det beskrevne faglige indhold og omfang.

Som aftalt i OK22 gør vi opmærksom på, at der 1. januar 2025 indføres køns- og aldersstandardisering af årsopgørelsen. Det medfører, at grænsen for afvigelse ændres fra 25% til 20% gældende for højestegrænser beregnet på aktivitet fra og med afregningsåret 2025.

Der er ikke i Aftale25 afsat honorar til udførelse af ultralyd eller overblikskonsultation ved multisygdom, da overenskomstens parter nu afventer resultaterne af de to OK22-projekter inden endelig stillingtagen.

På efteruddannelsesområdet overføres 2,5 mio. kr. til klinikkernes midler til efteruddannelse af praksispersonale (kapacitetskontoen). 

Læs mere om aftalen her

For yderligere oplysninger:
PLO Medlemsservice
Telefon: 3544 8490, plo@dadl.dk

-----

Status på økonomien i almen praksis

Aftale25 er som nævnt ovenfor blevet godkendt af PLO’s medlemmer, og det indebærer, at den økonomiske ramme for almen praksis i 2024 er blevet hævet med 146,7 mio. kr.

En opdateret prognose, baseret på aktiviteten til og med oktober, viser, at vi ligger 98 mio. kr. (svarende til 1%) under denne ramme.

Det er stort set uændret i forhold til sidste måned, hvor der var udsigt til, at vi lå 106 mio. kr. (svarende til 1,1%) under den nye ramme.

PLO vil på baggrund af ovenstående fortsat ikke vejlede om tiltag for at begrænse aktiviteten.

For yderligere oplysninger:
PLO Medlemsservice
Telefon: 3544 8490, plo@dadl.dk

-----

Ændrede tilskudsregler for diabetesmedicin fra den 25. november

Lægemiddelstyrelsen har netop udsendt orientering om ændrede regler for tilskud til diabetesmedicin og om, hvad du skal gøre som læge

Den nye tilskudsklausul for GLP-1-RA ((Ozempic, Rybelsus eller Trulicity 1,5 mg)) har virkning fra 25. november 2024 og omfatter:

  • Patienter med type 2-diabetes, hvor SGLT-2-hæmmer ikke kan anvendes på grund af intolerance eller svært nedsat nyrefunktion, og som enten har 

    1.    hjerte-kar- eller nyresygdom eller
    2.    mindst tre risikofaktorer for hjerte-kar-sygdom og samtidig utilstrækkelig glykæmisk kontrol med metformin.
     
  • Alle patienter med type 2-diabetes, som ikke har tilfredsstillende glykæmisk kontrol ved behandling med alle relevante orale antidiabetika, herunder SGLT-2-hæmmer.

 

PLO Medlemsservice har fået en række spørgsmål i anledning af ændringen. Her er svar på udvalgte af dem:
 
Hvad skal jeg gøre som læge?
Hvis du vurderer, at din patient med type 2-diabetes ikke er omfattet af den nye tilskudsklausul til GLP-1-analogerne (Ozempic, Rybelsus eller Trulicity 1,5 mg), skal du ændre behandlingen til en anden medicin med tilskud. Du skal i så fald oprette en recept på den nye medicin. Samtidigt skal du annullere den gamle recept. 

Hvis du vurderer, at patienten skal fortsætte behandling med en GLP-1-analog, og patienten opfylder den nye og strammere tilskudsklausul, kan behandlingen videreføres med patientens eksisterende recept. Du skal altså ikke oprette en ny recept.

Annulleres recepter udstedt før 25. november 2024 automatisk?
Nej, ingen recepter annulleres automatisk. 

Kan jeg udskrive medicin uden tilskud fx Ozempic til patienter med type 2-diabetes?
Ja, hvis du og patienten i fællesskab bliver enige om, at patienten kan fortsætte med at få Ozempic, men ikke lever op til klausulen, så er det muligt, hvis patienten selv afholder alle medicinudgifter. 

Kan jeg ansøge om enkelttilskud til patienter?
I flg. Lægemiddelstyrelsen skal du ikke ansøge om enkelttilskud til GLP-1-analoger til patienter med type 2-diabetes, der ikke er omfattet af klausulen. Styrelsen oplyser, at de som udgangspunkt vil afslå sådanne ansøgninger om enkelttilskud, da de med den nye tilskudsklausul klart har defineret den patientgruppe, som behandling med GLP-1-analog er rationel for.

Hvor finder jeg mere information? 
IRF har udgivet et månedsblad over farmakologisk glukosesænkende behandling, som du kan anvende til at vurdere, hvilken behandling, der er den rette for din patient. Du kan desuden se i denne algoritme fra Region Hovedstadens Medicinfunktionen.dk og i DSAM´s behandlingsvejledning om farmakologisk behandling af type 2-diabetes

For yderligere oplysninger:
PLO Medlemsservice
Telefon: 3544 8490, plo@dadl.dk

-----

Opdateret vejledning om palliation – deltag i gratis webinar

DSAM har opdateret sin vejledning om palliation. Den udkommer i næste uge og indeholder:

  • forslag til organisering af den palliative indsats i almen praksis
  • fokus på identifikation af patienten med palliative behov
  • nye kapitler: ét om pårørende og ét om behandlingsniveau
  • nøje udvalgte redskaber og tjeklister til brug i den kliniske hverdag

Vejledningen sendes fysisk til alle praktiserende læger sammen med Practicus.

Anna Weibulll, speciallæge i almen medicin, gennemgår de vigtigste opdateringer på gratis webinar, der foregår tirsdag den 10. december 2024 kl. 16.15-17.15

Webinaret består af:

  • Oplæg på ca. 20 minutter
  • Spørgerunde på ca. 30 minutter

Læs mere og tilmeld dig her

Husk også, at  DSAM holder webinar 4. december om den nye vejledning om akutte luftvejsinfektioner og rationel antibiotikabehandling.

For yderligere oplysninger:
Dansk Selskab for Almen Medicin 
Telefon: 4412 8748, a.sonne@dsam.dk

-----

God ide at søge tilskud for efteruddannelse inden jul

På grund af årsopgørelsen er fondsystemet lukket i januar og februar 2025. Det er derfor en god idé at søge tilskud for den efteruddannelse, du har gennemført i 2023 og 2024, samt for dit personales efteruddannelse inden jul, og senest d. 31. december 2024.

Oplever du problemer med at søge mellem jul og nytår, så send os en mail, så hjælper vi dig i starten af det nye år. Vi holder lukket mellem jul og nytår.

Læs spørgsmål og svar om tilskud

For yderligere oplysninger:
Efteruddannelsessekretariatet, Fonden for Almen Praksis
Telefon: 3544 8498, euf.plo@dadl.dk

-----

Repræsentantskabsmøde på lørdag 

PLO holder ordinært repræsentantskabsmøde lørdag den 23. november 2024 i København.

Se punkterne på dagsordenen og læs formandens skriftlige beretning her på PLO.dk 

For yderligere oplysninger:
Chef for politik, analyse og kommunikation Jonas Heltberg
Telefon: 3544 8464, joh.plo@dadl.dk

-----

Nyt gruppemodul om osteoporose til praksispersonalet (PGE)

I samarbejde med Pia Eiken, overlæge, ph.d., endokrinologi, har PLO Efteruddannelse udviklet et nyt PGE-modul om osteoporose til personale med et godt kendskab til kroppens anatomi og fysiologi. 

Praksispersonale kan spille en central rolle i udredning og behandling af patienter med osteoporose. Ved at forstå sygdommen og kende til behandlingsmulighederne kan de rådgive om den medicinske behandling og informere og motivere til en “knoglevenlig” livsstil, så de stærke knogler bevares, og patienten undgår smertefulde brud.

Bestil PGE-modulet her – det er gratis

PGE står for Personale Gruppebaseret Efteruddannelse og adskiller sig fra traditionelle kurser ved, at det foregår i mindre grupper på 5-12 deltagere. Hvert modul tager ca. 3 timer, og gruppen udpeger selv en mødeleder blandt deltagerne. Læs mere 

For yderligere oplysninger:
Fonden for Almen Praksis
Telefon: 3544 8498, euf.plo@dadl.dk

-----

PLO's digitaliseringsprojekter

Status efterår 2024

PLO's arbejde med digitalisering tilsigter at understøtte og forbedre kommunikationen mellem læge og patient, arbejdet i klinikken og kvaliteten i behandlingen.

Har du set det? Min Læge-appen har forandret sig meget
2,6 millioner bruger nu Min Læge-appen – og flere og flere bruger den regelmæssigt. PLO har i år udviklet Min Læge, så patienterne nu kan:

  • anmode om fornyelse af recepter - lanceret i god tid inden, Medicinkort-appen lukker med udgangen af året. 
  • se alle svar på blodprøver. 
  • se ydelsesbeskeder på baggrund af kontakten med klinikken. Snart skal patienterne slå notifikationer aktivt til, modsat i dag, hvor patienterne automatisk notificeres ved hver afregning af en grundydelse. 

PLO arbejder på at gøre det lettere at gennemskue, hvilke oplysninger om fx medarbejdere og konsultationstyper, som klinikken udstiller i appen. I dag kan man orientere sig i denne tjekliste, der viser, hvordan appen ’taler sammen’ med lægepraksissystemet

Kontakt dit lægepraksissystem, hvis du er i tvivl om, hvor du redigerer de forskellige oplysninger, der vises i Min Læge. 

Vil du gøre lidt fornyet reklame for Min Læge? Download eller bestil materiale her

Fælles Stamkort på vej i dit lægepraksissystem 
Fælles Stamkort deler patientens stamoplysninger på tværs af sektorer i sundhedsvæsenet og gør det bl.a. muligt for patienter selv at dele oplysninger om pårørende, midlertidig adresse og sprog via sundhed.dk. Det giver sundhedspersoner let og hurtig adgang til at bidrage til og se relevante oplysninger om fx pårørende. Fælles Stamkort indføres i alle lægepraksissystemer inden udgangen af 2024.

Bemærk, at der er forskel på Fælles Stamkort og det stamkort – eller lignende - for den enkelte patient, som lægepraksissystemet indeholder, og som klinikken alene kan tilgå.

Bemærk også, at patienter via MinLog kan se, at en bestemt sundhedsperson har slået op i Fælles Stamkort. Fælles Stamkort kan også vise evt. fravalg af genoplivning – dette orienterer vi om i en kommende PLO’rientering. 

-----

PLO Efteruddannelse klar med flere ultralydskurser

I samarbejde med Dansk Almenmedicinsk Ultralyds Selskab (DAUS) udbyder PLO Efteruddannelse fem kurser, som alle leverer undervisning af den højeste kvalitet.

Evalueringen af tidligere års kurser taler et tydeligt sprog: Underviserne er både dygtige og engagerede, og der arbejdes målrettet på at give den enkelte kursist det størst mulige læringsudbytte.  

Der er forsat pladser på følgende BASISKURSER: 

SKULDERKURSUS
For at deltage i ”Ultralyd af skulderen” skal man som forudsætning for deltagelse have gennemført et basiskursus i POCUS for praktiserende læger eller kursus på tilsvarende niveau. Du skal anvende ultralyd i dit daglige arbejde

FORTSÆTTERKURSER
Fortsætterkurserne i ultralyd er til praktiserende læger, som har gennemgået en basal oplæring i ultralydsskanning (fx tidligere deltaget på PLO Efteruddannelses basiskursus) og som bruger ultralyd i den kliniske hverdag.

Vær opmærksom på, at der i 2025 ikke er honorering af ultralydsundersøgelser. Det skyldes, at overenskomstens parter afventer resultaterne af OK22-projektet om ultralyd i almen praksis, som skal danne baggrund for drøftelser om indførelse af en honorering, hvilket PLO i øvrigt arbejder for.

For yderligere oplysninger:
Kursuskoordinator Pernille Petersen, 
Telefon: 3544 8416, pepe.plo@dadl.dk

NYT FRA PLO-HOVEDSTADEN

Specialistrådgivning og subakutte tider

Husk, at du kan finde alle numre til specialisterne på hospitalerne og de subakutte tider samlet her 


Gem evt. siden som din favorit, så du altid kan finde numrene.

Og husk, at du i mange tilfælde vil kunne anvende ydelse ’4293 Tværsektoriel lægelig kommunikation i patientforløb’, når du bruger specialistrådgivning, se mere i dette fortolkningspapir (pdf).