Gå til indhold

Nyhedsbrev 18/2022

Overlægeforeningens nyhedsbrev 8. september 2022

Desperation får landets psykiatere til at kvitte jobbet

Hver femte overlæge i psykiatrien har forladt de psykiatriske afdelinger til fordel for et job i den private sektor. Og fire ud af ti overlæger i psykiatrien overvejer at gå samme vej. Det viser en undersøgelse fra Overlægeforeningen. ”Vi står i en ekstremt alvorlig situation. Det er afgørende, at politikerne handler hurtigt og ambitiøst og vedtager en tiårsplan for psykiatrien,” siger formand Susanne Wammen.

Se rapporten fra Overlægeforeningen her

Læs pressemeddelelsen her

Den offentlige psykiatri er ved at nedsmelte

Politiken omtaler Overlægeforeningens undersøgelse af afvandringen fra den offentlige psykiatri og interviewer foreningens formand, Susanne Wammen, og forperson for Dansk Psykiatrisk Selskab, Merete Nordentoft.  Overlægeforeningen frygter, at den offentlige psykiatri er ved at blive privatiseret, og kalder det en ”katastrofe for patienterne og en enorm udfordring af lige adgang til lægehjælp”.

Læs artiklen i Politiken - kræver log-in

Derfor sagde erfaren psykiater farvel

46-årige overlæge i psykiatri Anne Bastholm fortæller i et interview med Politiken om de oplevelser, der gjorde, at hun nu forlader den offentlige psykiatri og begynder at arbejde på en privatklinik i Århus. Hun har mærket, hvordan det bliver stadig sværere at give patienterne en forsvarlig behandling og fagligt at kunne stå inde for behandlingen.  

Læs artiklen i Politiken - kræver log-in

Reaktion: Politikere vil bryde den onde cirkel

”Vi skal gøre op med en tilstand, vi aldrig ville acceptere i somatikken. Forestil dig en kirurg, der udskriver en patient, før han er færdig med at sy hans mave sammen. Det ville aldrig ske. Men det princip har vi accepteret i psykiatrien, og det skal være slut”. Det siger Radikale Venstres psykiatriordfører, Stinus Lindgreen, i en kommentar til Overlægeforeningens undersøgelse. Politiken har spurgt partiernes ordførere og de understreger alle, at det haster med en tiårsplan.

Læs artiklen i Politiken - kræver log-in

Susanne Wammen: Det kan vi gøre for at vende udviklingen

Brug vikarpenge til at skabe bedre vilkår for de fastansatte. Ansæt andre faggrupper til at aflaste psykiaterne, opret flere stillinger der kombinerer forskning og klinik, giv lægerne større indflydelse på behandlingen. Det er nogle af de mulighederne, regionerne har for at vende udviklingen og styrke fastholdelse og rekruttering i psykiatrien, siger Susanne Wammen i et interview med Ugeskrift for Læger

Læs artiklen i Ugeskrift for Læger