PLO'rientering 14/2024
Sundhedsreformen skal styrke almen praksis, skriver formanden, og du kan også læse om nye anbefalinger om GLP-1-analoger, vaccination mod RS-virus og helvedesild, genoptagelse af forhandlingerne om Aftale25, ny national digital lægeattest til kørekort, tilmelding til Lægedage, fejlregninger og returregninger, ret til samme læge, lukke- og åbningstid for det virtuelle venteværelse, og kursus om it-sikkerhed 10. oktober.
Sundhedsreform skal styrke almen praksis
Alle venter lige nu på regeringens udspil til en sundhedsreform. For PLO er det især vigtigt, at vi bevarer et aftalesystem, der sikrer praktiserende læger reel indflydelse på egne arbejdsvilkår, og at konkurrence med andre organisationsformer sker på lige vilkår.
Da Sundhedsstrukturkommissionen 11. juni offentliggjorde sine anbefalinger, reagerede PLO positivt på kapitlet om almen praksis. Det gjorde vi, fordi kommissionen klart sagde, at en større del af de samlede sundhedsudgifter skal bruges på almen praksis, og at der skal ske en betydelig kapacitetsudvidelse af vores sektor.
Det var også meget vigtigt, at kommissionen anbefalede, at den nuværende organisering af almen praksis – med praktiserende læger som selvstændige klinikejere og med et nationalt aftalesystem – skal bevares som den dominerende driftsform.
Vi har i PLO brugt juni og juli på at nærstudere anbefalingerne og udarbejde et detaljeret høringssvar med fokus på kapitlet om almen praksis, som du kan se her.
Vi har desuden samarbejdet med Lægeforeningen, Yngre Læger og Foreningen af Speciallæger om et fælles høringssvar til den samlede rapport. Det kan du se her.
Status er, at alle nu afventer regeringens udspil til en sundhedsreform, hvorefter politiske forhandlinger med Folketingets øvrige partier går i gang. PLO følger sagen tæt og er i løbende dialog med de politiske partier om vores synspunkter. I overskriftsform vil jeg især fremhæve to forhold, som for PLO er helt centrale:
For det første, at vi reelt bevarer et nationalt aftalesystem, hvor PLO indgår aftaler på vegne af de praktiserende læger om vigtige forhold som fx økonomi, honorarer, normtal, åbningstider, kvalitetsklynger, finansiering af forskningsenheder m.v. Det er gennem aftalesystemet, at vi som praktiserende læger opnår afgørende indflydelse på egne arbejdsvilkår, og det vil vi i PLO stå vagt om. Vi kan leve med, at en national regulering af vores basisfunktioner (opgavebeskrivelsen) kan falde ud af overenskomsten. Men går man længere end det, står vi af.
For det andet er det helt afgørende, at konkurrencen mellem praktiserende læger, der virker efter PLO’s overenskomst, og klinikker, der er organiseret på anden vis, sker på fair og lige vilkår. Sundhedsstrukturkommissionen foreslår, at det offentlige får frie hænder til at benytte forskellige klinikformer, herunder offentligt drevne klinikker og udbudsklinikker. Det har jeg et afslappet forhold til, for jeg er ikke i tvivl om, at klinikker drevet efter PLO’s overenskomst – med praktiserende ejerlæger, som er til stede i klinikken – er det bedste og billigste tilbud med den markant største patienttilfredshed.
Men vi sætter en streg i sandet, hvis vi fortsat ser eksempler på, at det offentlige er villige til at tilbyde vilkår i egne klinikker, som vi ikke kan tilbyde i vores klinikker. Det nytter fx ikke noget, at vi er underlagt et snærende økonomiloft, mens midlerne til offentligt drevne klinikker er ubegrænsede. Og der bør være nogle grundlæggende værdier i almen praksis, herunder fx kontinuitet, som alle klinikker skal leve op til uanset organisationsform. Hvis nogen skulle være i tvivl om vigtigheden af dette, vil jeg anbefale dem at se DR’s tre udsendelser om alles Lægehus.
Venlig hilsen
Jørgen Skadborg,
Formand, PLO
jsk.plobest@DADL.dk
Anbefalinger fra EU’s forsyningseksperter om GLP-1-analoger
På baggrund af anbefalinger fra EU og EMA (European Medicines Agency) opfordrer Lægemiddelstyrelsen til ikke at udskrive diabetesmedicin off-label til vægttabsbehandling, da det med stor sandsynlighed vil forværre de aktuelle forsyningsproblemer, hvorved der kan opstå mangel på behandling til diabetespatienter.
Lægemiddelstyrelsen offentliggjorde sidst i juni nye anbefalinger fra to EU-myndighedsgrupper, der arbejder med forsyningssikkerhed.
I hovedtræk lyder anbefalingerne til sundhedsprofessionelle således, ifølge Lægemiddelstyrelsen:
- GLP-1-analoger bør kun udskrives til de patienter, som medicinen er indikeret til jævnfør produktinformationen.
- GLP-1-analoger er ikke godkendt til kosmetisk vægttab, da man ikke har undersøgt benefit-risk- balancen hos denne gruppe patienter. Læger bør i stedet vejlede om livsstilsomlægning (kost og motion) for personer, der ikke tilhører målgruppen.
- Apotekere bør ved forsyningsproblemer begrænse udleveringen af denne type medicin, hvis den nationale lovgivning i medlemsstaten giver mulighed for det.
- Hvis der er mangel på medicinen, bør lægen anvise en alternativ behandling til den givne indikation.
Læs mere hos Lægemiddelstyrelsen: Nye anbefalinger fra EU’s forsyningseksperter om GLP-1-analoger (laegemiddelstyrelsen.dk)
For yderligere oplysninger:
PLO Medlemsservice
Telefon: 3544 8490, plo@dadl.dk
---
Nyt om vaccination mod RS-virus og helvedesild
Sundhedsstyrelsen har pr. 5. august 2024 meddelt klausuleret tilskud til følgende to vacciner:
- Arexvy mod respiratorisk syncytialvirus (RS-virus) for personer på 60 år og ældre diagnosticeret med KOL. Arexvy mod respiratorisk syncytialvirus (RS-virus) for personer på 60 år og ældre diagnosticeret med KOL. Vaccinen giver ud fra nuværende viden beskyttelse i 1-2 år. Vejledning om evt. revaccination er for øjeblikket uklar.
- Shingrix mod herpes zoster (helvedesild) for personer på 50 år og ældre diagnosticeret med og i behandling for reumatoid artritis (leddegigt).
Patienten får tilskud via recept fra lægen.
Patienten skal afhente vaccinen på apoteket, hvorefter egen læge kan indgive vaccinen og afregne ydelse 8940 - vaccination med klausuleret tilskud i henhold til Profylakseaftalen. Obs på at også patienter omfattet af kronikerprogrammet afregnes med ydelse 8940. Denne profylakseydelse er som bekendt ikke omfattet af økonomirammen.
For yderligere oplysninger:
Specialkonsulent Louise Strømberg
Telefon: 3544 8175, lstr.plo@dadl.dk
---
Forhandlingerne om Aftale25 er genoptaget
Som tidligere nævnt har RLTN og PLO i april, maj og juni holdt fire forhandlingsmøder om fornyelse af overenskomst om almen praksis – Aftale25. Forhandlingerne er nu genoptaget.
På denne side kan du læse PLO og RLTN’s forhandlingsoplæg.
For yderligere oplysninger:
Chef for Politik, Analyse og Kommunikation Jonas Heltberg
Telefon: 3544 8464, joh.plo@dadl.dk
---
National digital lægeattest til kørekort rulles ud i 4 bølger
En ny, national løsning for digital lægeattest på kørekortområdet er på vej fra Færdselsstyrelsen.
Den digitale løsning bliver gradvist rullet ud i ”bølger” af kommuner. Den første bølge begynder mandag d. 2. september med 13 kommuner. Se planen længere nede.
Løsningen er bygget på et pilotprojekt med en anden digital lægeattest udviklet af EG.
1. juli 2025 bliver det obligatorisk for borgere at anvende den digitale lægeattest.
Ansøgning ender i lægejournalsystem
Den nye løsning betyder, at lægeklinikkerne vil modtage digitale anmodninger om lægeattest til kørekort i deres lægejournalsystem - - på helt samme måde som øvrige elektroniske blanketter.
Klinikker, som har erfaring med den snart forhenværende løsning, vil modtage anmodninger på samme måde som før. De vil blot hedde ”Lægeattest ifm. kørekort fra Synlab”.
Fordele for din lægepraksis
Samlet kan den digitale lægeattest skabe tidsbesparelser, da den kan mindske fejl og dermed give færre tilbageløb mellem borger, læge og kommune. Under konsultationen er det ikke længere nødvendigt at printe og pakke den færdige lægeattest, da den nu sendes digitalt. Diabetesattesten er desuden indarbejdet i den nye løsning. Der vil dog stadig være nogle undtagelser for den digitale lægeattest.
Ændringer i lægeattesten
Færdselsstyrelsen har optimeret lægeattestens design, og der sket nogle få ændringer.
Da den gamle digitale løsning fra EG stadig vil være i drift året ud i nogle kommuner, kan nogle opleve to forskellige versioner af lægeattesten. Forskellen på de to lægeattester er:
- Synsstyrke angives med tjekbokse ud fra prædefinerede muligheder i stedet for fritekstfelt
- Diabetesattesten er indarbejdet i den samlede lægeattest
- Feltet til supplerende oplysninger er gjort større.
Hjælp den digitale lægeattest på vej
Færdselsstyrelsen og kommunerne er i dialog med kørelærerne om at motivere deres elever til at anvende løsningen. Almen praksis opfordres også til at hjælpe med at udbrede kendskabet.
Klinikkerne kan fx:
- Indsætte link til selvbetjeningsløsningen der, hvor patienten bestiller tid online til konsultationen.
- Opfordre patienter, der ringer for at bestille tid, til at bruge den digitale lægeattest.
Bed også gerne patienten om at udfylde lægeattesten en dag i forvejen. Man kan også for at sparre forgæves fremmøde eventuelt instruere patienter og personale om, at der først kan bestilles tid, når attestanmodningen er synlig i indbakken.
På den måde sikrer man, at klinikken har modtaget attesten i lægejournalsystemet til konsultationen.
Der arbejdes på at linke til løsningen i Min Læge-appen.
Udrulningsplan
- 2. september: Bornholm, Favrskov, Frederiksberg, Haderslev, Halsnæs, Hillerød, København, Roskilde, Rødovre, Skanderborg, Tønder, Varde, Vejen.
- 1. oktober: Aabenraa, Aarhus, Billund, Brøndby, Dragør, Fredensborg, Fredericia, Glostrup, Helsingør, Herlev, Høje-Taastrup, Holbæk, Horsens, Hørsholm, Hvidovre, Ishøj, Jammerbugt, Kerteminde, Langeland, Lolland, Nordfyns, Næstved. Odense, Rebild, Ringsted, Rudersdal, Silkeborg, Slagelse, Solrød, Sønderborg, Stevns, Struer, Syddjurs, Tårnby, Vordingborg.
- 1. november: Aalborg, Ærø, Allerød, Assens, Ballerup, Brønderslev, Egedal, Esbjerg, Faaborg-Midtfyn, Fanø, Faxe, Frederikshavn, Furesø, Gladsaxe, Guldborgsund, Herning, Holstebro, Ikast-Brande, Kalundborg, Køge, Kolding, Lejre, Lemvig, Lyngby-Taarbæk, Læsø, Mariagerfjord, Middelfart, Morsø, Norddjurs, Nyborg, Odder, Randers, Ringkøbing-Skjern, Skive, Svendborg, Thisted, Vallensbæk, Viborg.
- 2. december: Albertslund, Frederikssund, Gentofte, Greve, Gribskov, Hedensted, Hjørring, Odsherred, Samsø, Sorø, Vejle, Vesthimmerlands.
Ved spørgsmål, behov for hjælp eller vejledning
- kontakt klinikkens lægesystem.
---
Lægedage: Tilmelding åbner 20. august kl. 10.00
Kataloget for Lægedage er sendt til din klinik i juli. Du kan også gå ind og se programmet på:
Der er 141 kurser på Lægedage i år med plads til 1200-1500 kursister pr. dag, og vi håber at se så mange som muligt i uge 46 i Bella Center.
Ved tilmelding kan der i år betales med Dankort, VISA/Dankort, VISA og MasterCard. PLO betaler dog et højt transaktionsgebyr ved brug af kreditkort (VISA og MasterCard), så vi appellerer derfor til brug af Dankort.
Hvis I er en stor klinik, der vil tilmelde jer, så anbefaler vi, at du tjekker dit betalingskorts beløbsgrænse på transaktioner. Alt efter individuel aftale med din bank, er der en beløbsgrænse pr. dag på transaktioner med dit betalingskort. Det kan betyde, at hvis max-beløbet overskrides, så kan tilmeldingen ikke gennemføres, og du mister derved pladserne på de kurser, du lige har reserveret.
Vær opmærksom på at kurset: ”Mandens helbred” er flyttet fra torsdag til onsdag formiddag.
Vi glæder os til at se dig!
For yderligere oplysninger:
Lægedagesekretariatet
Telefon: 3544 8416, Laegedage@dadl.dk
---
Fejlregninger og returregninger
I overenskomst om almen praksis § 85, som regulerer afregning af ydelseshonorar, fremgår det af stk. 5, at regninger for hver uge som udgangspunkt skal indsendes således, at de er regionen i hænde senest følgende onsdag. Andet kan dog aftales. Det fremgår af stk. 9, at regionens betalingspligt bortfalder principielt, hvis reglerne i § 85, stk. 1-5, ikke er overholdt.
Vi har pt. ingen nedskrevne aftaler, hverken centralt eller regionalt om, hvor lang tid du har til at genindsende en regning, som pga. regionens controlling er returneret. Regionerne administrerer på forskellig vis.
Hvis regionen vurderer, at en genindsendt regning er indsendt for sent, er der således ingen skriftlig aftale, du kan støtte dit krav på.
Det betyder, at du bør tilstræbe at få genindsendt en returregning i en tidsmæssig nær sammenhæng med regionens afvisning.
For yderligere oplysninger:
Specialkonsulent Louise Strømberg
Telefon: 3544 8175, lstr.plo@dadl.dk
---
Præcisering af ret til samme læge
Lægevalgsbekendtgørelsen er opdateret med henblik på at gøre det tydeligt, at samlevende skal leve i et ægteskabslignende forhold for at få ret til samme læge, hvis lægen har lukket for tilgang - se evt. §3 nr. 2 i Bekendtgørelse nr. 605 af 04/06/2024 om valg og skift af alment praktiserende læge og om behandling hos læge i praksissektoren
Sundhedsministeriet oplyser i en vejledende udtalelse, at betegnelserne ”ægtefæller” og ”samlevende i ægteskabslignende forhold” ikke forudsætter, at de to har samme folkeregisteradresse.
KL oplyser, at der vil blive indarbejdet en tro- og loveerklæring i sygesikringssystemet, hvor borgeren skal angive, hvilken person de er i et ægteskabslignende forhold med, hvis de to personer ønsker samme læge. Denne vil dog først være klar i løbet af efteråret eller vinteren 2024.
For yderligere oplysninger:
Chefkonsulent Stine Søndergaard
Telefon: 3544 1081, ssoe.plo@DADL.DK
---
Det Virtuelle Venteværelse åbner og lukker nu automatisk
Mange medlemmer har efterspurgt, at Det Virtuelle Venteværelse skal åbne og lukke automatisk, så klinikken sparer denne arbejdsgang i det daglige.
1. august blev det derfor indført, at venteværelset åbner automatisk kl. 07 og lukker igen kl. 22. Ikke at tidsrummet er så afgørende, for det vil ikke være synligt nogen steder i Min Læge-app’en. I appen fremgår klinikkens åbningstider, og trykker en patient på forsidens video-ikon, fremgår det tydeligt, at man skal have en aftale for at deltage i en videokonsultation.
Vi arbejder på en løsning, så klinikker, der ikke ønsker den nye automatisering, kan slå muligheden fra.
For yderligere oplysninger:
Konsulent Lærke Steenberg Smith
Telefon: 3544 8455, lss.plo@dadl.dk
---
Kursus i it-sikkerhed 10. oktober – for både læger og personale
Der er mange spørgsmål, når det kommer til it, data og sikkerhed, og det er nødvendigt at have styr på reglerne og praksis.
PLO Efteruddannelse udbyder et dagskursus den 10. oktober for både læger og personale. Det kan virke svært og uoverskueligt, men underviseren gør reglerne og lovstoffet lettere tilgængeligt for alle.
For yderligere oplysninger:
Kursuskoordinator Sophie Løvstad Berntsen
Telefon: 2677 4824, Slb.plo@dadl.dk
Nye svar på spørgsmål fra medlemmer
Må jeg udskrive medicin til nødberedskab?
Læs svaret under M
Kan vi opkræve honorar, hvis patient udebliver fra konsultation?
Læs svaret under U
Må grænsegængere modtage ydelser ligesom gruppe 1-sikrede?
Læs svaret under G
Botilbud beder om vurdering af alle beboeres habilitet i forhold til samtykke – hvordan griber jeg det an?
Læs svaret under B
Gå til hele spørgsmål/svar-sektionen på PLO.dk
Kontakt PLO Medlemsservice, hvis du har spørgsmål
Tlf. 3544 8490
E-mail: plo@dadl.dk
I år er der valg til PLO's repræsentantskab, som består af medlemmerne af PLO’s fem regionale bestyrelser.