Gå til indhold

PLO'rientering 20/2024

Nyhed PLO

Formanden fortæller om, at sammenhæng og samarbejde sættes i nyt lys på Lægedage. Læs også om nyt værktøj fra KiAP til opsporing af familiær hyperkolesterolæmi, gratis webinar om luftvejsinfektioner og antibiotika, hvordan du kan bruge mindre tid på dosispakket medicin, Digital Svangrejournal, nyt gruppemodul om allergi til praksispersonale og kampagne om screening for livmoderhalskræft. Endelig er der nyt fra PLO-Hovedstaden

INDHOLD
  • Nyt fra bestyrelsen: Sammenhæng og samarbejde i nyt lys på Lægedage
  • Nyt til klinikken fra KiAP – bliv bedre til at opspore familiær hyperkolesterolæmi
  • Gratis webinar: Akutte luftvejsinfektioner og rationel antibiotikabehandling
  • Dosispakket medicin: Vær obs på automatiske anmodninger om receptfornyelse og følg vejledning ved restordre
  • Få hjælp til svangrehenvisninger med Digital Svangrejournal
  • Nyt gruppemodul om allergi til praksispersonalet (PGE)
  • Kampagne om screening for livmoderhalskræft
  • Nyt fra PLO-Hovedstaden
NYT FRA BESTYRELSEN

Sammenhæng og samarbejde i nyt lys på Lægedage

På mandag samles vi endnu en gang om vores fag og fællesskab til Lægedage. Vi bliver igen i år tæt på 1.000 praktiserende læger og i alt næsten 2.500 deltagere – og så har jeg endda ikke talt udstillere, undervisere og andre gæster med.

I år holder vi Lægedage under temaet: Det samarbejdende og sammenhængende sundhedsvæsen. Er det ikke en lidt slidt kliche, kan du med rette tænke. Jo, vi har hørt os selv og alle andre sige - og efterlyse - mere og bedre samarbejde og sammenhæng i de sidste mange årtier. Grunden til, at vi hiver dem op af hatten denne gang, er, at de forandringer, vi ser ind i med sundhedsreformen, i høj grad adresserer samarbejde og sammenhæng.

Et centralt element i reformen er at styrke almen praksis; flere praktiserende læger og mere sundhedsøkonomi til almen praksis, lover regeringens udspil, som også beskriver, at almen praksis i højere grad bakkes op af det øvrige sundhedsvæsen, både det kommunale og det regionale. Det fordrer, at vi skal arbejde mere og bedre på tværs – og det skaber behov for en veldefineret arbejdsdeling og opgavebeskrivelser for de forskellige aktører. Det er også en del af reformudspillet, at der skal laves en national beskrivelse af opgaverne i almen praksis.

Man kan sige, at sundhedsreformen gør drøftelserne af sammenhæng og samarbejde mere konkrete, nærværende og nødvendige, end de har været i mange år. Det er vores forventning, at vi i de nærmeste par år bliver del af flere processer, der fx skal indhegne og beskrive det, vi laver i vores klinikker, og ikke mindst også samarbejdsfladerne.

Jeg ser derfor frem til at få nye perspektiver på den tilbagevendende diskussion om, hvordan vi forbedrer det tværfaglige og tværsektorielle samarbejde – som vi både tager op i vores åbningsdebat om almen praksis’ nøglefunktion i det samarbejdende og sammenhængende sundhedsvæsen og i vores temasession onsdag, hvor temaet drøftes i lyset af vores samarbejde med især kommunerne.
 
Du kan følge med på skærmen i de to arrangementer, selv om du ikke er tilmeldt Lægedage.

Vi livestreamer både åbningssessionen mandag den 11. november kl. 15.30-17 og temasessionen onsdag den 13. november kl. 9-12.30.

Læs mere her, hvor du kan se med live

Venlig hilsen 
Jørgen Skadborg,
formand for PLO

Nyt til klinikken fra KiAP – bliv bedre til at opspore familiær hyperkolesterolæmi 

Kun én ud af tre danskere med familiær hyperkolesterolæmi (FH) er diagnosticeret. Tidlig opsporing og henvisning til lipidklinikkerne kan gøre en forskel og kræver, at langt flere med forhøjet LDL-kolesterol bliver henvist fra almen praksis.

KiAP har udviklet et helt nyt værktøj, som gør det nemmere for klinikken at arbejde med opsporingen af patienter med FH – en praksispakke om familiær hyperkolesterolæmi. Det er ikke en klyngepakke, men en pakke – den første af sin slags - som hver enkelt praksis kan bruge til sit eget kvalitetsarbejde, og tilgå når det passer dem.

Praksispakken om FH indeholder podcast, videoer og fraser, som kan lette arbejdet med at indkalde og henvise relevante patienter til lipidklinikker. I forløbsplansmodulet i klinikkens lægepraksissystem findes en patientliste, som kan bruges til at identificere patienter med øget risiko.

- Jeg er meget glad for den nye FH-pakke. Nu kan almen praksis gøre en markant forskel ved at finde en stor del af de patienter med FH, som ikke er diagnosticeret, hvor vi kan være med til at reducere deres store risiko for at få et AMI i en tidlig alder. Det er et fantastisk plug-and-play-modul, udviklet til brug i den enkelte praksis, udtaler Bo Christensen, professor ved Aarhus Universitet, praktiserende læge, ph.d., som har bidraget til udviklingen af praksispakken.

Find praksispakken her hos KiAP

For yderligere oplysninger:
Lægelig chef Thomas Drivsholm. KiAP
Telefon: 2162 2967, tbdrivsholm@kiap.dk 

---

Gratis webinar: Akutte luftvejsinfektioner og rationel antibiotikabehandling

Har du læst DSAM's nye vejledning om akutte luftvejsinfektioner, og er du stadig nysgerrig efter at vide mere?  Så tilmeld dig DSAM's webinar – helt gratis.

Dato og tid: onsdag den 4. december 2024 kl. 16.15-17.15.

Vejledningen bliver præsenteret af Ane Jørgensen, speciallæge i almen medicin, og  Malene Plejdrup Hansen, læge og lektor ved Center for Almen Medicin, Aalborg Universitet og Syddansk Universitet.
Webinaret henvender sig til læger og øvrigt personale i almen praksis, som er involverede i håndteringen af patienter med symptomer på en akut luftvejsinfektion. Det består af 30 minutters oplæg. Herefter er der mulighed for at stille spørgsmål.

Se vejledningen på DSAM's hjemmeside


Tilmeld dig webinaret her 

For yderligere oplysninger:
Dansk Selskab for Almen Medicin 
Telefon: 4412 8748, a.sonne@dsam.dk 

-----

Hvad går Aftale25 ud på?

Aftale25 sendes til afstemning blandt medlemmerne fra 9. til 18. november kl. 2024. Forinden har alle PLO-R holdt medlemsmøder, hvor formanden har deltaget og holdt oplæg om aftalen. Det sidste foregår i morgen i PLO-Sjælland den 8. november.

Læs om den etårige aftale

-----

Brug mindre tid på dosispakket medicin: Vær obs på automatiske anmodninger om receptfornyelse og følg vejledning ved restordre

Op mod 10 % af alle automatisk genererede receptanmodninger bliver afvist med årsagskoden ”Fornyes ikke. Der findes allerede en gyldig recept.” Det kan være fordi, at der er en gyldig recept, men at den angiveligt udløber inden næste dosispakning.

Når det sker, må apoteket ofte kontakte den receptudstedende læge for at høre, om afvisningen er tilsigtet eller ej - et unødigt tidsforbrug for både apotek og læge. 
 
Derfor opfordrer PLO til, at man i udgangspunktet fornyer automatiske anmodninger om receptfornyelse, selvom der allerede findes en gyldig recept. Afvisning af de automatisk receptanmodninger bør kun ske, hvis patienten ikke skal forsætte behandlingen eller får udstedt en almindelig recept.
 
I denne vejledning kan læger og andre læse om, hvad man skal gøre, når den dosispakkede medicin er i restordre
 
Læs generelt om dosispakket medicin, FMK, recepter m.m.


For yderligere oplysninger:
PLO Medlemsservice
Telefon: 3544 8490, plo@dadl.dk
 
-----

Få hjælp til at oprette svangrehenvisninger med Digital Svangrejournal

Digital Svangrejournal er nu tilgængelig i Klinik+ for klinikker med EG Clinea, XMO og Novax. 
Løsningen giver dig mulighed for at sende et spørgeskema ud til den gravide forud for første graviditetsbesøg i praksis.

Besvarelsen kan ses i Digital Svangrejournal og suppleres til undersøgelsen. Når alle informationer er udfyldt, trykkes ’Opret Svangreblanketter’, hvorved alle informationer overføres til de kendte svangreblanketter i pdf-version. Blanketterne bliver automatisk overført til en sygehushenvisning i lægesystemet. Henvisningen skal sendes til fødestedet helt som vanligt.

Alle fødesteder kan i dag modtage svangrehenvisninger, som oprettes og sendes digitalt på den måde. På længere sigt bliver Digital Svangrejournal en del af den samlede nationale løsning til digitalisering af hele graviditetsforløbet, men i første version skal løsningen kun bruges ifm. den gravides første besøg i praksis. De følgende besøg gennemføres og dokumenteres helt som vanligt.

Se videovejledning her og spørg din lægesystemleverandør om en guide.

Læs om Digital Svangrejournal her

Hos MedCom på Lægedage kan man se Digital Svangrejournal demonstreret og få hjælp til at komme i gang.

For yderligere oplysninger:
Chefkonsulent Martin Bagger Brandt
Telefon: 3544 8302, mbb.plo@dadl.dk

-----

Nyt gruppemodul om allergi til praksispersonalet (PGE)

I samarbejde med Runa Poulsen, lungemediciner, og Kasper Poulsen, speciallæge i almen medicin, har PLO Efteruddannelse udviklet et nyt PGE-modul. Modulet fokuserer på allergiske sygdomme, der skyldes type 1-allergi (IgE-medieret allergi).

Indhold og fokusområder

  • Hvordan identificerer vi reel allergi?
  • Hvordan og hvornår udreder vi patienter i almen praksis?
  • Hvordan følger vi patienten? Behandling og opfølgning
  • Sygehistorier diskuteres i grupper ud fra det faglige input og deltagernes egne erfaringer. 

Modulet behandler primært type 1-allergi, som kan give symptomer som høfeber, astma, nældefeber, mave-/tarmsymptomer og anafylaksi. Da udredning og behandling af astma er omfattende, indgår dette ikke i detaljer. Kontaktallergi (hudallergi), som typisk giver eksem, er ligeledes ikke medtaget.

Bestil PGE-modulet  – materialet er gratis!

Målgruppen er praksispersonale, der deltager/skal deltage aktivt i udredning og opfølgning af patienter med allergisymptomer.

PGE står for Personale Gruppebaseret Efteruddannelse og adskiller sig fra traditionelle kurser ved, at det foregår i mindre grupper på 5-12 deltagere. Hvert modul tager ca. 3 timer, og gruppen udpeger selv en mødeleder blandt deltagerne.

Materialet skal bestilles senest 3 uger før startdato – læs mere 

For yderligere oplysninger:
Fonden for Almen Praksis
Telefon: 3544 8498, euf.plo@dadl.dk

-----

Kampagne om screening for livmoderhalskræft

For tredje år i træk kører Kræftens Bekæmpelse en kampagne om screening for livmoderhalskræft målrettet kvinder i tyverne. Kun omkring halvdelen af de 23-29-årige bliver screenet inden for et år efter invitationen. 

Kampagnen fokuserer på vigtigheden af at blive screenet – også når man er i tyverne, og også selvom man er HPV-vaccineret.

For yderligere oplysninger:
Projektmedarbejder Julie Hedegaard Mortensen, Kræftens Bekæmpelse
Telefon: 3525 7686, jum@cancer.dk

Nyt fra PLO-Hovedstaden

Ny aftale om ’Hurtig Psykiatrisk Vurdering’ træder i kraft 1. januar

Formålet med aftalen er, at egen læge kan henvise voksne patienter til en hurtig vurdering hos en privatpraktiserende psykiater. Psykiateren vil tilbyde én enkelt konsultation og derefter returnere patienten til egen læge med epikrise og forslag til videre behandling.

Målgruppen er voksne patienter med nyopstået eller forværret angst og/eller depression.

FAPS og Region Hovedstaden har indgået aftalen, som vi har arbejdet på at få i Hovedstaden i flere år. Det er en aftale, man har haft i Region Syddanmark, Midtjylland og Nordjylland i en del år.

Mere information om fx booking af tider osv. følger.

Læs om aftalen her

Spot på

Hvornår må man anvende ydelse Tværfaglig lægefaglig kommunikation - 4293?

I Region Hovedstaden har vi en lokalaftale, der som et af sine elementer indeholder en ydelse for kommunikation af lægefaglig karakter - 4293.

Man kan som udgangspunkt benytte den huskeregel, at hvis der er behov for sparring med hospitalslæger, privatpraktiserende speciallæger eller kommunale læger på institutioner for at undgå henvisning, indlæggelse eller genindlæggelse af patienten, så kan ydelsen anvendes. 

Ydelsen kan anvendes i forbindelse med sygdomme og problemstillinger, der ikke er omfattet af kronikerhonoraret.

Ydelsen kan anvendes til:

  • Patienter, der har været indlagt på hospital. Patienten skal af en erfaren kliniker være vurderet til ud fra helbredsmæssige, organisatoriske og/eller sociale kriterier at falde ind under betegnelsen skrøbelige (ældre) patienter. 
  • Patienter, hvor der er søgt om terminaltilskud. 
  • Patienter med komplekse problemstillinger, herunder multiple sygdomme, hvor akut sygdom eller forværring i kronisk sygdom medfører behov for tværsektoriel koordinerende indsats i relation til observation, pleje og behandling med henblik på forebyggelse af indlæggelse og genindlæggelse (erstatte henvisning eller indlæggelse af patienten).


Ydelsen 4293 - Tværsektoriel lægefaglig kommunikation dækker ikke kommunikation i forbindelse med patienter, der falder uden for målgruppen eller emnet, dette kunne være patienter, der skal indlægges, udformning af en henvisning, hvilken afdeling en henvisning skal rettes til etc. Ydelsen dækker fx heller ikke ved behov for sparring vedr. problemstillinger for patienter, hvor der ikke er risiko for henvisning eller indlæggelse.

Ydelsen kan derfor bruges, når formålet med kommunikationen er at forsøge at fastholde patienten i almen praksis. Det betyder, at man godt kan tage ydelsen, selvom kommunikationen i sidste ende ikke forhindrer henvisning, indlæggelse eller genindlæggelse, da kommunikationen kan afdække, at der faktisk alligevel er behov for dette.

Læs tillægsaftale til rammeaftalen om opfølgende hjemmebesøg - forebyggelse af indlæggelser her 

Hænder med brikker fra puslespil