PLO'rientering 01/2025
Formanden forventer endnu et år i højt tempo og mange forandringer, og så er det nye OK-dokument, Aftale25, klart. Du kan læse om faste læger på botilbud, tilskud til praksispersonales efteruddannelse, lukning af fondssystemet frem til marts samt vaccination mod pneumokokker .
INDHOLD
- Nyt fra bestyrelsen: Endnu et år i højt tempo og mange forandringer
- Aftale25: Det nye OK-dokument er klar
- Aftale25: Faste læger på udvalgte botilbud
- Tilskud til praksispersonalets efteruddannelse i 2025
- Husk, lukket for ansøgninger om tilskud frem til marts
- Vaccination mod pneumokokker med PPV20 eller PPV23
Endnu et år i højt tempo og mange forandringer
Så er vi kommet ind i 2025, og endnu engang ser vi ind i et år i højt tempo, der bliver præget af en række vigtige processer og beslutninger.
Aftale25 er trådt i kraft. Den medfører kun få ændringer i vores hverdag i klinikkerne. Det er i den forstand en ”lille” aftale. Til gengæld er økonomien stor. Opgørelsen af vores forbrug af den økonomiske ramme for hele sidste år er først klar om et par uger, men prognosen viser tydeligt, at vi kan forvente, at rammen er overholdt. Aftale25 sikrer os på den front arbejdsro, fordi rammen er løftet så meget, at vi også burde være i stand til at overholde den i 2025.
Aftale25 er som bekendt etårig. Derfor skal vi allerede i det spæde forår indlede forhandlinger med RLTN om den aftale, der skal gælde fra 2026.
På nuværende tidspunkt er vores forventning endnu en fokuseret etårig aftale uden de store nybrud, hvad angår vores opgaver og måder at løse dem på. Andet kan vi ikke se giver mening i en tid, hvor vi går store forandringer i møde grundet sundhedsreformen. Derimod slækker vi ikke på forventningerne til økonomien, der ligesom Aftale25 bør rumme al den aktivitet, vi forventes at bedrive, og som også værdsætter vores opgaver relateret til det stigende behov for tværsektoriel kommunikation.
Ved siden af arbejdet med at lande en Aftale26 venter der os - og alle andre i SundhedsDanmark - et stort arbejde med at forholde os til alle de delaftaler, love, beskrivelser og modeller, som sundhedsreformen består af. For almen praksis er forandringerne af ministeren blevet beskrevet som ”en reform i reformen”, og der er derfor ingen tvivl om, at forandringens vinde kommer til at blæse over os i det kommende år.
Vi vil inden længe blive præsenteret for de første omrids af den nye nationale opgavebeskrivelse og de første konkrete forslag til et forenklet honorarsystem. Skitser af den nye statsligt styrede model for fordeling af ydernumre vil vi også meget snart skulle forholde os til.
Det er kerneelementer i reformen, for det er tiltag, der kan forbedre lægedækningen de steder, hvor der i dag er problemer, og sikre bedre rammer for de kolleger, der har mange ældre, syge og sårbare patienter – hvis de vel at mærke bliver udarbejdet klogt og fremtidssikret. For selv de bedste intentioner kan ende i store vanskeligheder, hvis modellerne skrues forkert sammen.
Vi gør alt, hvad vi kan for, at vi bliver hørt og inddraget, når stregerne tegnes. Det gælder også de ændringer, der angår, hvordan almen praksis skal styres og organiseres. Den danske model for almen praksis, hvor læger selv ejer og er til stede i egen klinik, er alle andre driftsformer overlegen – og derfor er det vores ufravigelige standpunkt, at den skal dominere også i fremtiden, hvor de nye sundhedsråd får frie hænder til at oprette den kliniktype, de ønsker. Det betyder dog ikke, at vi kan læne os tilbage og sidde med hænderne i skødet. Vi skal holde et vågnet øje med udviklingen, og vi skal være i stand til at tilpasse os der, hvor det er til gavn for patienter og giver os de bedst mulige faglige og økonomiske vilkår.
Det samme gælder strukturen omkring de nye sundhedsråd. Vi har ikke plads i rådene, men vil arbejde for – og har en klar forventning om – at vi får indflydelse på udviklingen af de lokale tilbud, som rådene skal stå for.
Læs mere om vores holdninger til reformen i PLO’rientering fra november
Sundhedsreformen varsler ikke kun forandringer, vi vil mærke i vores dagligdag i klinikkerne over de næste par år. Vi ser også ind i forandringer, der påvirker PLO. Den nye storregion, de nye sundhedsråd og det nye tvistsystem vil påvirke måden, vi arbejder på og er organisereret i PLO.
Vi har i bestyrelsen etableret en ny udvalgsstruktur, som jeg fortalte om i PLO’rientering før jul. Det er en af de allerførste ændringer af vores organisation afledt af reformen, men det er ikke den eneste ændring. Vi har derfor iværksat en række overvejelser og analyser af, hvordan vi på andre områder omstiller PLO til den nye virkelighed. Det er en større proces, der også kræver vores opmærksomhed i år.
Med disse ord vil jeg ønske jer alle sammen et rigtigt godt nytår og forvisse jer om, at vi går 2025 i møde med lige del årvågenhed, spænding og optimisme. Det håber jeg også, at I gør.
Venlig hilsen
Jørgen Skadborg
Formand for PLO
Aftale25: Det nye OK-dokument er klar
Aftale25 trådte i kraft 1. januar 2025. RLTN og PLO’s sekretariater har indført beslutningerne fra forhandlingsaftalen i et nyt aftaledokument, der erstatter OK22.
Ændringerne med Aftale25 er få og bl.a. følgende:
- Opstart af en frivillig fasttilknytning af praktiserende læger på botilbud. Læs mere længere nede.
- ’2151 – Instruktion i brug af kliniske skemaer’ er nedlagt. Instruktion i kliniske skemaer indgår fremover bl.a. som del af grundydelsen/kronikerhonorar, der er hævet (0132).
- Basishonorar er hævet som følge af afskaffelsen af store bededag.
- Kronikerhonorarerne er øget yderligere i de landsdækkende lægedækningstruede områder.
- Præcisering af ydelsesbeskrivelsen for '0120 – specifik forebyggende indsats', hvor det alene er en præcisering af, at afregning af ydelsen forudsætter, at der er et relevant lægefagligt behov og indhold svarende til ydelsesbeskrivelsen.
- Køns- og aldersstandardisering anvendes fremadrettet i årsopgørelsen, og afvigelse ændres fra 25% til 20% gældende for højestegrænser. Ændringen er neutral, for så vidt angår økonomi og antallet af læger, der omfattes af en højestegrænse.
Find aftalen, uddybende information, vejledning og honorartabeller (plo.dk).
For yderligere oplysninger:
PLO Medlemsservice
Telefon: 3544 8490, plo@dadl.dk
-----
Aftale25: Faste læger på udvalgte botilbud
Med Aftale25 indføres fra 1. januar 2025 en frivillig ordning om faste læger på botilbud.
Overenskomstens parter har aftalt, at 250 botilbud (bredt geografisk) skal have en fast tilknyttet læge i løbet af 2025.Der er i dag i alt godt 2.600 botilbud. I første omgang er det de 1.135 botilbud, der er opført efter servicelovens §108 og almenboliglovens §105 med hjælp efter servicelovens §85, som er med i ordningen.
Faste læger på botilbud spejler sig i ordningen om faste læger på plejehjem, hvilket bl.a. betyder, at botilbudslægerne også tildeles timer til faglig sparring/undervisning på samme vis som plejehjemslægerne.
Det vil sige, at botilbudslægerne i udgangspunktet honoreres for to timers faglig sparring/undervisning om måneden, 2.144,03 kr. ex moms. Såfremt botilbuddet har over 30 beboere tilknyttet, har lægen 1 time yderligere til faglig sparring/undervisning, 3.216,04 kr. ex moms.
Flere læger i et kompagniskab eller en læge med ekstra kapacitet kan være fast tilknyttede læger på større botilbud, som opdeles i ét eller flere afsnit/afdelinger á minimum 30 beboere.
Udbetaling af det faste månedlige honorar sker automatisk og samtidig med normal udbetaling fra regionerne. En botilbudslæge vil herudover skulle varetage den almen medicinske behandling af de patienter på botilbuddet, der er tilmeldt praksis.
En række kommuner har allerede lokale ordninger om fasttilknyttede læger på botilbud. Ifølge den nye nationale aftale (Aftale25) kan der ikke indgås individuelle (konsulent-)kontrakter mellem læge og kommune/botilbud i forhold til varetagelse af rollen som fast tilknyttet læge. Det må derfor forventes, at kommunerne vil opsige lokale ordninger/konvertere dem til den nationale ordning.
En botilbudslæge kan afregne sygebesøg på ruten, når de besøger deres patienter på et botilbud. Dette i modsætning til, når en ikke-botilbudslæge aflægger besøg hos en patient på et botilbud.
PLO opfordrer derfor til, at emnet bringes op i de kommunalt-lægelige udvalg (KLU) for lokal implementering i starten af 2025, men opfordrer samtidig dem, der er interesseret i at blive botilbudslæge, til at kontakte den lokale PLO-K-formand.
For yderligere oplysninger:
Chefkonsulent Thomas Rye
Telefon 2811 7911, trye.plo@dadl.dk
-----
Tilskud til praksispersonalets efteruddannelse i 2025
I 2025 tildeles 5.700 kr. pr. lægekapacitet i tilskud til praksispersonalets efteruddannelse. Fra 1. marts 2025 kan beløbet ses på kontoen ’Klinikkens midler til praksispersonale’.
Standardtaksterne er:
- 2.820 kr. i tabt arbejdsfortjeneste
- Maks 3.100 kr. i tilskud til kursusafgift (inkl. forplejning)
- Maks.1.500 kr. i tilskud til transportudgifter
Tidligere tildelinger til praksispersonalet:
- 2023: 5.000 kr. pr. lægekapacitet (fra 1. juli)
- 2024: 5.000 kr. pr. lægekapacitet hele året
For yderligere oplysninger:
Fonden for Almen Praksis
Telefon: 35448498, euf.plo@dadl.dk
-----
Husk, lukket for ansøgninger om tilskud frem til marts
Vi forventer, at fondssystemet er lukket hele januar og februar på grund af årsafslutning. Imens kan det desværre ikke håndtere at modtage ansøgninger om tilskud. Vi melder ud, når systemet er åbent igen.
Læs spørgsmål og svar om tilskud
For yderligere oplysninger:
Fonden for Almen Praksis
Telefon: 35448498, euf.plo@dadl.dk
-----
Vaccination mod pneumokokker med PPV20 eller PPV23
Patienter i målgruppen for klausuleret tilskud kan vaccineres mod pneumokokker med enten PPV20 eller PPV23, og afregningen sker via ydelseskode 8940.
Statens Serum Institut (SSI) har udarbejdet en vejledning om pneumokokvaccination for risikogrupper. Den omfatter både PPV23- og PCV20-vaccinerne.
Vaccinerne PPV23 og PCV20 er sidestillet, da der ikke er evidens for at foretrække den ene frem for den anden. Vejledningen tager dog ikke højde for reglerne om klausuleret tilskud. Det er derfor vigtigt at tjekke, om patienten opfylder kriterierne for klausuleret tilskud, da dette kan påvirke patientens egenbetaling og at dokumentere dette i journalen.
Læs mere:
For yderligere oplysninger:
PLO Medlemsservice
Telefon: 3544 8490, plo@dadl.dk