Gå til indhold

PLO'rientering 22/2024

Nyhed PLO

Ikke-aftalte opgaver belaster almen praksis, fortæller formanden. Husk at stemme til repræsentantskabsvalget, læs referat fra repræsentantskabsmøde, se kontingentsatser for 2025 og læs om nye medlemmer i bestyrelsen, kurser om overenskomsten, national cybersikkerhedsindsats, videregivelse af journaloplysninger ved tilsyn eller kontrol, PLO søger medlem, der vil rådgive om lægeansvar, vaccination mod RS-virus og helvedesild, tag Systematisk Efteruddannelse i klinikken, anbefal sundhedsapps til dine patienter, nyt kursus om konflikter og iværksættelse af dosispakket medicin.

Post its på skærmen af en bærbar computer på et skrivebord

Indhold

  • Nyt fra bestyrelsen: 
  • Husk at stemme til PLO’s repræsentantskab
  • Referat fra repræsentantskabsmøde
  • Kontingentsatser for 2025
  • Tre nye bestyrelsesmedlemmer
  • Kurser om overenskomsten - frist for tilmelding i januar
  • Almen praksis del af den nationale cybersikkerhedsindsats
  • Ved tilsyn eller kontrol må journaloplysninger videregives uden at orientere patient
  • PLO søger medlem, der vil rådgive kolleger i sager om lægeansvar. Det er meningsfyldt, værdsat og du får hjælp af jurister  
  • Vaccination mod RS-virus og helvedesild
  • Nyhed: SKGE – tag Systematisk Efteruddannelse (SE) i klinikken
  • Bliv digital frontrunner: Anbefal sundhedsapps til dine patienter
  • Nyt kursus: Få styr på dine konflikter
  • Har I iværksat dosispakket medicin i jeres klinik?
NYT FRA BESTYRELSEN

Ikke-aftalte nye opgaver belaster almen praksis

Det indgår i sundhedsreformen, at der skal udarbejdes en national opgavebeskrivelse for almen praksis, og at udviklingen af almen praksis’ opgaveportefølje skal ske i samarbejde og dialog. Det har vi rost fra PLO’s side, fordi en opgavebeskrivelse ideelt set vil kunne være et værn mod den ikke-aftalte glidning af opgaver, som mange praktiserende læger oplever som en stor belastning i de her år.

Det er desværre en generel tendens, at andre aktører i sundhedsvæsenet træffer beslutninger, der øger arbejdsmængden i almen praksis. Sikkert i bedste mening for patienterne og af og til for at “hjælpe” almen praksis, men det er desværre alt for ofte en bjørnetjeneste.

Det er en udvikling, der bekymrer PLO, og som vi gennem dialog med sundhedsmyndighederne forhåbentlig kan få vendt.

Almen praksis kan ikke bare være et sted, hvor man sender opgaver hen, uden dialog med PLO, og uden at der er foretaget en prioritering af, hvad vi skal bruge vores tid på.

Meget af den ikke-aftalte opgaveglidning foregår helt decentralt på enkelte sygehusafdelinger, som selv definerer snitfladerne mellem sygehus og praktiserende læge uden forudgående dialog eller aftale. Men noget foregår på nationalt niveau, og her vil jeg nævne et par aktuelle eksempler.

I efteråret har vi fået en ny vejledning fra Sundhedsstyrelsen om behandling med psykofarmaka, som allerede nu medfører, at praktiserende læger påføres en meget større opgave omkring patienter med psykiske lidelser. Man har uden tvivl gjort det for at aflaste psykiatrien, og DSAM og PLO har heldigvis haft forudgående dialog med Sundhedsstyrelsen inden den endelige version af vejledningen, men det ændrer ikke ved, at vi nu må kræve meget bedre aftalemæssige rammer for behandling af psykisk lidelse i almen praksis, end vi har i dag.

RLTN har for nylig indgået en ny overenskomst med Dansk Kiropraktor Forening, som gør det muligt for almen praksis at få vurderet patienter med lidelser i bevægeapparatet i en enkeltstående konsultation hos kiropraktor uden egenbetaling. Bestemmelsen træder i kraft 1. april 2025.

Det er selvfølgelig sympatisk, at man vil give bedre hjælp til denne gruppe af patienter, og det er fint, at kiropraktorerne får mulighed for, at de kan tilbyde ydelsen gratis til patienterne, så sundhedsvæsenet bedre kan få gavn af deres diagnostiske kompetencer. Men i en tid med udbredt lægemangel, stort pres på almen praksis, travlhed i klinikkerne og mange udbrændte læger, burde det være muligt for patienten selv at henvende sig til kiropraktor og få en enkeltstående vurdering af deres lidelse uden egenbetaling. Det er unødvendigt, at vi påføres en ekstra opgave med henvisninger. Man har formentligt tænkt det som en aflastning af almen praksis, men det er det bestemt ikke! Jeg har tillid til, at kiropraktorerne selv kan vurdere, om en patient opfylder kriterierne for at få en bestemt ydelse, og har nu henvendt mig til Danske Regioner for at gøre opmærksom på denne bjørnetjeneste.

Alle praktiserende læger bruger stadig mere tid på dialog og samarbejde med mange forskellige aktører i andre dele af sundhedsvæsenet, og det skal selvfølgelig honoreres. Vores nuværende honorarsystem er ikke designet til at rumme dette stigende behov for tværsektorielt kommunikation. Det er et synspunkt, der bakkes op af både Honorarstrukturrådet og Sundhedsstrukturkommissionen. Og det er et tema, PLO vil forfølge, når vi senere skal forhandle ny overenskomstsaftale med RLTN.

Venlig hilsen

Jørgen Skadborg

Formand, PLO

HUSK AT STEMME 

Der er valg til PLO’s repræsentantskab, dvs. PLO's fem regionale bestyrelser. Hvis du endnu ikke har stemt, har du modtaget en mail med link til afstemningen i morges. 

  • Tjek spamfilteret, hvis du ikke kan se mailen i din indbakke.
  • Kontakt valgsekretariatet@dadl.dk eller 3544 8453 ved problemer.

Stem inden mandag den 9. december kl. 12.

OBS: Onsdag den 4. december kl. 8.30-12.40 var det ikke muligt at logge på læger.dk og se de opstillede kandidater grundet driftsforstyrrelser. Det var stadig muligt at stemme på valgplatformen.

Referat fra repræsentantskabsmøde

PLO holdt ordinært repræsentantskabsmøde lørdag den 23. november i København. Referat fra mødet kan læses her bag medlemslogin.

For yderligere oplysninger:
Chef for politik, analyse og kommunikation Jonas Heltberg
Telefon: 3544 8464, joh.plo@dadl.dk

-----

Kontingentsatser for 2025

På repræsentantskabsmødet blev det besluttet, at det ordinære kontingent skal stige i 2025 til 18.453 kr. svarende til en stigning på 13%. 

Det blev herudover besluttet, at kapacitetskontingentet i 2025 skal hæves til 14.352 kr. Det betyder, at det vil udgøre ca. 78% af det ordinære kontingent (mod i dag 2/3 af det ordinære kontingent).

Kontingent for ekstraordinære og ikke-erhvervsaktive medlemmer fastholdes uændret.

Baggrunden for forhøjelserne er, at PLO’s budget for 2025 udviser et underskud på 8,5 mio. kr., hvis kontingentet var blevet fastholdt uændret. Kontingentet bliver ikke løbende reguleret med pris- og lønudviklingen, og kontingentet har været uændret siden 2020.

For yderligere oplysninger:
Chef for politik, analyse og kommunikation Jonas Heltberg
Telefon: 3544 8464, joh.plo@dadl.dk

-----

Tre nye bestyrelsesmedlemmer

I PLO-Syddanmark har man valgt Morten Svenning Nielsen som afløser for Mireille Lacroix. PLO-Nordjylland har valgt Charlotte Lønskov Jensen som afløser for Dennis Staahltoft. Og PLO-Sjælland har valgt Camilla Høegh-Guldberg som afløser for Ulrik Hesislev.

I PLO-Hovedstaden og PLO-Midtjylland er hhv. Anders Dupont og Bruno Melgaard Jensen blevet genvalgt til PLO’s bestyrelse. Og Karin Zimmer (PLO-Hovedstaden) blev på repræsentantskabsmødet genvalgt til en såkaldt fri plads.

På repræsentantskabsmødet blev de tre afgående bestyrelsesmedlemmer – Mireille Lacroix, Ulrik Hesislev og Dennis Staahltoft - af formand Jørgen Skadborg takket for deres store indsats og mangeårige engagement i PLO. De fik overrakt blomster og hyldet af forsamlingen med stående ovationer.

Se bestyrelsen her

For yderligere oplysninger:
Chef for politik, analyse og kommunikation Jonas Heltberg
Telefon: 3544 8464, joh.plo@dadl.dk

-----

Kurser om overenskomsten - frist for tilmelding i januar

For at understøtte at overenskomsten bruges efter hensigten, afholder PLO Efteruddannelse kurser med titlen: Kend din overenskomst. På kurset gennemgås naturligvis også de nyeste elementer i Aftale25, der træder i kraft 1. januar. 

Kurset er for læger og personale med særlig interesse i området fx praksismanagere. 
 
For yderligere oplysninger:
PLO-Efteruddannelse, kursusafdelingen
Telefon: 3544 8416, Kurser.plo@dadl.dk

-----

Ved tilsyn eller kontrol må journaloplysninger videregives uden at orientere patient

Hvis journaloplysninger videregives med henblik på myndigheders tilsyn eller kontrol fx til en region, er du ikke forpligtet til efterfølgende orientering af de patienter, som oplysningerne vedrører. Det fremgår af Sundhedslovens §43, stk. 2, nr.3.

Vær dog opmærksom på, at det kun er de oplysninger, som er nødvendige til det konkrete formål, der må videregives efter denne bestemmelse. 

Oplysninger, som ikke er relevante for myndigheden, må ikke videregives. Det er dig som læge, der skal foretage denne vurdering, og dermed tage stilling til, om du er berettiget til at videregive oplysningen.

Læs mere om videregivelse til myndigheder - under V 

For yderligere oplysninger:
PLO Medlemsservice
Telefon: 3544 8490, plo@dadl.dk

-----

PLO søger medlem, der vil rådgive kolleger om lægeansvar. Det er meningsfyldt, værdsat og du får hjælp af jurister  

PLO skal udpege et nyt menigt medlem til Lægeansvarsudvalget. Udvalget rådgiver medlemmer i klagesager, tilsynsager og sager, der rejses ved domstolene om kritik mod en læge. Udvalget rådgiver også Lægeforeningens bestyrelse om lægers retsstilling og informerer medlemmer om principielle problemstillinger inden for området.
 
”Rådgivningsarbejdet drejer sig både om kollegial støtte og konkret hjælp til formulering af udtalelser. Det er et både givende og meningsfuldt tillidshverv med en-til-en-medlemskontakt. Vi oplever da også, at vores arbejde er meget værdsat af de læger, der har en klagesag.” Sådan siger praktiserende læge Dennis Staahltoft, som har været medlem af Lægeansvarsudvalget siden 2020, i dag som formand.
 
Dennis Staahltoft påpeger, at arbejde kaster følgende af sig:
 
”Faglig indsigt: Du får indsigt i mange lægefaglige områder samt indgående kendskab til klagesystemet. Godt samarbejde: Vi er understøttet af jurister, og der er tradition for at hjælpe hinanden på tværs af delforeningernes medlemmer i udvalget. Netværk: Vi har fire årlige møder inkl. et internat, og det bidrager til en god faglig og kollegial atmosfære. På møderne deltager også Lægeforeningens jurister og vores to tilknyttede advokater.”
 
Som medlem af Lægeansvarsudvalget skal man forvente at rådgive kollegaer i cirka 30-40 sager om året. Møder og transport honoreres efter PLO’s gældende regler for tillidshvervshonorering.

Kunne det være noget for dig at komme i betragtning til den ledige plads i Lægeansvarsudvalget, så skriv til PLO’s chefkonsulent Thomas Rye på trye.plo@DADL.DK senest den 19. december. Det er PLO’s Udvalg for Kvalitet og Forskning, der foretager udpegningen af det nye medlem.
 
Læs om udvalget og se de andre medlemmer her
  
For yderligere oplysninger:
Chefkonsulent Thomas Rye
Telefon 3544 1088, trye.plo@dadl.dk

-----

Almen praksis del af den nationale cybersikkerhedsindsats 

For at beskytte borgernes data, kritisk infrastruktur og fastholde tilliden til sundhedssektoren indgik PLO og RLTN en aftale i OK22 om at prioritere arbejdet med cyber- og informationssikkerhed. Den indebærer, at en række lægeklinikker i 2025 bliver koblet til den nationale overvågningsenhed i Sundhedsdatastyrelsen, der bl.a. har til opgave at fange mistanke om sikkerhedsbrud og hændelser hurtigt og effektivt og sende varsler videre uden forsinkende led.

Læs mere om Sundhedsdatastyrelsen cyberenhed og arbejde med at fange mistanke om sikkerhedsbrud

Læs om, hvad du og klinikken kan gøre for at sikre dig mod cyberangreb 

Som medlem af Lægeforeningen kan du tegne særlige klinikforsikringer hos Tryg, som inkluderer cyberforsikringer i forskellige pakkeløsninger.

For yderligere oplysninger:
Chefkonsulent Nicholas Christoffersen, 
Telefon: 3544 845, nch.plo@DADL.DK

-----

Vaccination mod RS-virus og helvedesild

Sundhedsstyrelsen har i august 2024 meddelt klausuleret tilskud til følgende to vacciner:

  • Arexvy mod respiratorisk syncytialvirus (RS-virus) for personer på 60 år og ældre diagnosticeret med KOL.  Vaccinen giver ud fra nuværende viden beskyttelse i 1-2 år. Vejledning om evt. revaccination er for øjeblikket uklar. Ydelse 8940 dækker udgiften ved konsultationen og er en grundydelse, der er uden for økonomiloftet og afregnes på forløbsydelsen.
  • Shingrix mod herpes zoster (helvedesild) for personer på 50 år og ældre diagnosticeret med og i behandling for reumatoid artritis (leddegigt). 

Patienten skal afhente vaccinen på apoteket, hvorefter egen læge kan indgive vaccinen og afregne ydelse 8940 - vaccination med klausuleret tilskud i henhold til Profylakseaftalen. Vær obs på, at også patienter omfattet af kronikerprogrammet afregnes med ydelse 8940. Denne profylakseydelse er som bekendt ikke omfattet af økonomirammen.

For yderligere oplysninger:
PLO Medlemsservice
Telefon: 3544 8490, plo@dadl.dk

-----

NYHED: SKGE – tag Systematisk Efteruddannelse (SE) i klinikken

Nu kan du som læge tage din Systematiske Efteruddannelse (SE) i klinikken. PLO Efteruddannelse tilbyder SKGE, som står for: Systematisk Klinik-Gruppebaseret Efteruddannelse.

SKGE består af to dele: en lægefaglig del og en fælles del (KGE-modul), og er godkendt som én dags SE for praktiserende læger og én kursusdag for personalet.

Første emne, der udbydes er: Sårbare ældre patienter. For denne patiengruppe er en tværfaglig indsats ofte nøglen til en bedre behandling. Derfor er det relevant at arbejde med det systematiske tema ’Den ældre patient’ i klinikken sammen med dit personale.

Læs mere og bestil det nye SKGE-modul 

SKGE kræver, ligesom DGE-, KGE- og SGE-forløb, en uddannet facilitator.

For yderligere oplysninger:
Efteruddannelsessekretariatet, Fonden for Almen Praksis
Telefon: 3544 8498, euf.plo@dadl.dk

-----

Bliv digital frontrunner: Anbefal sundhedsapps til dine patienter

MedCom forlænger nu muligheden for at deltage i projektet Apps i almen praksis. Du kan altså stadig nå at være med og dermed blive en ”digital frontrunner” i almen praksis.

I den første del af projektet viste det sig hurtigt, at både de deltagende læger og patienter har gode oplevelser med, at læger anbefaler relevante sundhedsapps.

Når man som læge anbefaler en eller flere apps til en patient, bruger man Klinik+ i lægepraksissystemet, hvorefter anbefalingen vises for patienten i Min Læge-appen.

De to gratis apps Mine Knogler fra Osteoporoseforeningen og GenoptrænDK fra Region Syddanmark er eksempler på apps fra projektet. 

Læs om projektet på denne side

Eller skriv dig op via denne formular hos MedCom 
Du får hjælp og støtte undervejs som del af projektet. 

For yderligere oplysninger:
Konsulent Emma Skjold Lindegaard
Telefon: 2119 9862, esl.plo@dadl.dk

-----

Nyt kursus: Få styr på dine konflikter

I et lægehus, hvor man deles om ejerskab og ledelse, er konflikter og konfliktskyhed ikke bare en udfordring. Konfliktskyhed kan medvirke til at optrappe konflikter og i sidste ende koste samarbejdet. Så galt behøver det dog ikke at gå.

Det handler om at stå til ansvar for sine ønsker, behov og værdier – samtidig med at man er lydhør over for hinanden.

Det nye kursus ’Få styr på dine konflikter’ har fokus på de konflikter, der kan opstå i et lægehus som arbejdsplads, men principperne kan også overføres til patientarbejdet. Kurset giver indsigt i, hvordan man undgår konflikter ved at arbejde med kommunikationen, inden en konflikt optrappes. Det foregår i oktober – læs mere her.

For yderligere oplysninger:
PLO Efteruddannelse
Telefon: 3544 8416, Kurser.plo@dadl.dk

-----

Har I iværksat dosispakket medicin i jeres klinik?

Dosispakket medicin har til formål at styrke patientsikkerheden og lette medicinhåndteringen. PLO opfordrer til at anvende ordningen, hvis man endnu ikke har fået iværksat det i klinikken. Ligeledes opfordrer PLO til, at alle kommunalt-lægelige udvalg (KLU) arbejder med at fremme dosispakket medicin i deres område. 

Ydelseskode 4500 anvendes, og i ydelsen er indeholdt efterfølgende ændringer i den dosispakkede medicin. Ydelsen kan afregnes alene og sammen med øvrige ydelser i overenskomsten om almen praksis.

Find vejledning på PLO’s sider om dosispakket medicin

For yderligere oplysninger:
PLO Medlemsservice
Telefon: 3544 8490, plo@dadl.dk